Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Не помага и влошеното здравословно състояние на помориеца. Той страда от диабет, има ампутирани два пръста, но през цялото време, докато чака делото за екстрадиция, остава зад решетките. По ирония на съдбата по време на невиждана буря по Южното Черноморие на 17 септември яхтата му, оставена на кея в Поморие, бе потопена от огромните вълни. След погрома лодката бе извадена и в момента е на стоянка на сушата, видя репортер на "168 часа".

Трима адвокати представляват Луков в съда. Защитата прави възражение срещу допускането на екстрадицията с аргумента, че исканото лице се ползва с дипломатически имунитет по смисъла чл. 29 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. И че докато не бъде изпълнена процедурата по сваляне на имунитета му, Луков не трябва да бъде предаван. Съдът обаче отхвърля исканията на защитата като неоснователни.

Проверка на "168 часа" установи, че сред откритите документи по време на

полицейската акция

има заверено копие на документ на английски език с превод на български, с наименование "Заповед за назначаване на дипломатически агент D 357-DS-4300" от 03.02.2017 г. Според съдържанието му Федеративното правителство на Сейнт Китс и Невис издава тази заповед, с която акредитира своя гражданин Паул Леон Луке, резидент на островната държава, с дипломатически паспорт номер D 1007765, издаден на 24.11.2016 г., с пълните дипломатически права, предоставени му от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, в неговото качество на дипломатически агент със специална мисия за територията на Европейския съюз.

Наред с този документ обаче са открити и иззети други, чиято информация очевидно си противоречи. Сред тях са испански дипломатически паспорт на името на Паул Леон Луке, в който

е отбелязано, че той е роден в Испания

Него Полихрон е използвал, купувайки яхтата "Шаман" от Варна на 31 май 2022 г. – няколко месеца преди да бъде арестуван. В същото време обаче е открит документ с надпис Passport copy - account signatory plinvest trust, в който е отразено, че лицето е белгийски гражданин, родено в Белгия. Датата на раждане е една и съща и в испанския, и в белгийския документ.

Точно тези данни – че исканото от австрийските власти лице е родено

хем в Испания,

хем в Белгия,

и то на една и съща дата, стават причина бургаските магистрати да заявят, че у тях "възникват основателни (разумни) съмнения, че приобщените по делото документи, които сочат, че Полихрон Луков е гражданин на Федерация Сейнт Китс и Невис с имената Паул Леон Луке и че има качеството на дипломатически агент, в действителност са неистински".