Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Властите отказват да дадат информция на семейството на убитата от нравствената полиция 

Компютърна томография на мозъка на жертвата показа ужасяващи наранявания по черепа й

Заплахи от страна на властите в Иран получава от няколко дни насам семейството на 23-годишната Махса Амини. Насилствената смърт на момичето от кюрдски произход, което почина на 16 септември, след като бе пребито от нравствената полиция заради „неправилно сложен хиджаб”, предизвика протести в цялата страна. Повече от месец след случилото се убийството все още намира място в международните медии.

Причината - масовите демонстрации в редица ирански градове, сред които и столицата Техеран, се разраснаха по целия свят. Шествия в подкрепа на правата на жените в ислямската република бяха организирани в различни страни. Хиляди поискаха оставката на правителството и върховния лидер на Иран Али Хаменей, наричайки го диктатор. По време на бунтовете, считани за най-голямото гражданско недоволство от години насам, загинаха над 40 души. Най-горещите точки, в които имаше размирици, осъмваха с изпочупени полицейски коли и разбити административни сгради.

Въпреки масовите бунтове властите продължават да държат на версията, че Махса не е починала от побой. Според тях девойката била приета в болница, след като в местното управление, където

беше задържана, претърпяла „внезапен инфаркт”. Те обаче така и не можаха да обяснят от какво са се получили раните по главата й. Според протестиращите имало доказателства, че офицерите са я удряли с палки, вследствие на което тя е постъпила в лечебното заведение в кома. Твърдението, че Махса е починала от инфаркт, се отхвърля категорично и от семейството й. Адвокатите им обявиха, че близките на загиналата не приемат официалния медицински доклад, според който смъртта й не е причинена насилствено.

„Тя беше в перфектно здраве”, каза пред иранската информационна агенция Fars три дни след убийството нейният баща. „Кончината й не е причинена от удари по главата, както и по жизненоважни органи и крайници на тялото”, контрира го Иранската криминалистична организация в свой доклад, публикуван на 7 октомври.

Родителите на момичето призоваха за „преразглеждане на причината за смъртта от друга комисия в присъствието на лекари”, които са независими един от друг и не са пряко свързани с властта. „Без изясняване на процеса на разследване и ролята на лицето или лицата, участващи в ареста и предаването на Махса в централата на моралната полиция, не е възможно да защитим правата на родителите й и да разрешим неяснотите относно причина за кончината”, обясни юристът Салех Никбахт.

В момента отпорът на правителството е по-силен от всякога. Преди дни стана ясно, че властите звънели на бащата на Махса, за да го принудят да даде интервю за държавната телевизия на Иран. „Аз и моят зет сме заплашвани от службите да говорим пред медията, за да подкрепим разказа на Ислямската република за смъртта на детето ни - обясни бащата на жертвата Амджад. – Държавната телевизия на Иран беше последната медия, която се свърза с мен, а аз им казах откровено, че няма да им дам интервю при никакви обстоятелства. Три седмици по-късно ми се обадиха и очакваха да говоря с тях. Попитах ги за причината да ме интервюират. Не им позволих изобщо да ми предявяват исканията си.”

Той допълни, че няколко пъти отправял запитване към властите за причината, довела до смъртта на Махса. Неофициално му отговорили, че това не е негова работа и ще обявят всичко, което е в интерес на Ислямската република.

Семейството дори за миг не се разколебава в мнението си, че момичето е бито до припадък. Iran International дори успя да получи компютърна томография на мозъка на Амини от служител в болницата, където тя е приета. Снимката ясно показва сериозни наранявания по черепа. Персоналът на лечебното заведение също потвърди, че са приели девойката в кома. Още при постъпването й тя не е била контактна. Три дни по-късно починала. Информационна агенция Fars, свързана с Революционната гвардия, потвърди, че компютърната томография е на Амини. Нейни снимки показаха и кървене от дясното ухо, което според специалисти е сигурен признак за мозъчна травма.

Как Амини попадна в полицейското управление?

Дни преди фаталния ден тя заминава заедно с брат си за Техеран на екскурзия. Двамата планирали да посетят забележителностите на столицата. На 20 септември, към 18,00 ч., девойката е спряна от нравствената полиция. Казват й, че ще я задържат заради неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Отведена е в ареста, където прекарва два часа. След това е закарана в болница. Причината според полицаите - внезапно изгубила съзнание. Три дни след постъпване в лечебното

заведение Махса е обявена за мъртва с официалното съобщение, че е получила „сърдечен удар”.