Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Издателят на "24 часа" Венелина Гочева СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Какъв знак дадоха българите на политиците в четвъртия вот - пълна вяра никому, чакаме решения, независимо чии са

Така издателят на “24 часа” Венелина Гочева обобщи неокончателните резултати от предсрочните избори в неделя. И припомни, че през април 2021 г. хората са гласували за това, което са - недоволни от всички, избирайки Мая Манолова и Слави Трифонов, а през ноември 2021 г. са заложили на това, което искат да бъдат - позитивни и усмихнати, каквито им изглеждаха Кирил Петков и Асен Василев. На 2 октомври 2022 г. обаче трендът е, че намаляващият брой гласуващи вече не вярва, че една партия може да ни преведе през изключително тежката зима. Според издателя на “24 часа” точно това потвърждава и предварителното разпределение на депутатските мандати.

“Възраждане” ще влезе в парламента с най-много нови депутати - засега 13, и групата ще е с 26 народни представители, но е твърдо след БСП.

Въпреки яко залепения етикет “руско прокси” върху Костадин Костадинов, той не успя да привлече проруски електорат, нито да стане първа или втора политическа сила, каквото беше неговото очакване и неофициалните прогнози на социолозите, напомни Гочева.

Въпреки всекидневните заклинания срещу “мафиота” Борисов и театралното му вкарване в ареста ГЕРБ вкарва нови 9 депутати и групата ще достигне близо 70 човека. Въпреки магнита “Магнитски”, който бе поставен върху ДПС, те също увеличават с 5 народни представители своята група. БСП и “Да, България” излизат без сериозни сътресения от вечно скърцащата конструкция на коалиционното правителство на Кирил Петков. Те прибавят общо 9 депутати към своите групи, напомни Гочева.

Тя е убедена, че причината за това е професионалното и спокойно поведение на Корнелия Нинова и Христо Иванов.

Двамата лидери бяха разумът в едно правителство, което грешеше, но не си признаваше. Не умееше, но не търсеше помощ. Атакуваше, без да има стратегия за победа. И разделяше - така, както отдавна не се бяхме мразили, описа коалиционната власт преди изборите Гочева.

Според нея логично с най-тежки загуби излизат Слави Трифонов и Кирил Петков, които губят над 31 депутати.

Първият, се опита да управлява от дивана вкъщи, с помощта на малката телевизия 7/8 и гневните си сценаристи, което се оказа неуспешен модел.

Вторият се качи за втори път на един и същи влак - през ноември обяснението за резултата на “Промяната” беше, че българите са гласували срещу Борисов, а не за Кирил Петков и Асен Василев. Двамата съпредседатели опитаха втори път с този подход. Забравиха обаче, че вече са управлявали и част от българите не са доволни от тази власт. “Промяната” така и не предложи надежди и решения за хората в една галопираща инфлация. Вместо това често чувахме, че те са най-добрите сред лошите, каза Гочева.

Издателят на “24 часа” припомни, че когато правителството на Петков падна в парламента, той посочи кой го е свалил - ДПС, ГЕРБ, Слави Трифонов и руската посланичка Митрофанова. Според неофициална информация от известно време “Промяната” е прибавила към тази група и американската държава заради натиска на Вашингтон след изборите да се състави евро-атлантическо правителство с ГЕРБ и “Да, България”.

Гочева прогнозира, че вариантът експертно правителство може да е работещ - за кратко, с ясна програма, подкрепа и контрол от парламентарно представените партии. При всички случаи е по-добре пред избори всяка неделя.

Българите имат нужда от надежда, подкрепа и ясна визия какво им предстои. В момента нямат нито едно от трите.

Според Гочева няма значение кой ще е първи или втори, а дали още от понеделник ще могат да си говорят.