Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите.

Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход, или с цел да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управленски грешки?
Каква ще е съдбата на осигурителната система и възможно ли е връщането към основния принцип - на справедливостта?

Това е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. в предизборна кампания. една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите.
Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход, или с цел да се извлекат политически дивиденти, бяха направени управленски грешки?

Каква ще е съдбата на осигурителната система и възможно ли е връщането към основния принцип - на справедливостта?

“24 часа” потърси отговорите от хората, заемали поста министър на социалната политика в последните 33 години. Част от тях и в момента са кандидати да управляват, затова позицията им им има още по-голяма тежест в отговора на въпроса какво да очакват възрастните хора.

Иван Нейков бе социален министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски от февруари до юни 1997. Остана и в правителство на Иван Костов от май 1997 г. до юли 2001 г. При него в края на 1999 г. бе приет Кодексът за задължително обществено осигуряване. А през 2000 г. прокара увеличение възрастта за жените с 5 г., а за мъжете - с 3 г. Тогава се преизчисляват всички пенсии. С приемането на Закона за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване се регламентира дейността на частните пенсионни фондове и се изгражда третият стълб на пенсионната система. Създаде и Държавна агенция за осигурителен надзор.

Сигурно има и по-добро решение, но в крайна сметка, след като близо 10 г. само се канехме да направим тази корекция, това е решение, което носи повече справедливост, отколкото ако го няма. И ще постигне до голяма степен целта - да намали ножицата между стари и нови пенсии. Лошото е, че се създадоха свръхочаквания у хората.

Механизмът на преизчисление е малко сложен, отчита както инфлацията през годините, така и нарастването на средния осигурителен доход. Целта е да се намали много голямата вече разлика между пенсии, отпуснати преди 10-15 г., и днешните. И от различните варианти, които ще се получат за различните хора, ще се взима най-добрият за тях. Всеки ще получи писмена информация от НОИ за новия размер.

Самата корекция на 1 октомври ще бъде направена по следния начин - взима се пенсията такава, каквато е била при отпускането на човека, след това тя се коригира спрямо средния осигурителен доход и инфлацията към 2008 г. След това за всяка година след 2008 г. се прави допълваща корекция на базата на инфлация и среден осигурителен доход и така се натрупват през годините до 2022 г.

За хората на минимални пенсии - тяхното нарастване през годините по чисто политически причини бе по-голямо, отколкото сегашната корекция.

В социалната сфера нещата не се обясняват понятно на хората. Те не са длъжни да са експерти по пенсионно осигуряване, а и често политиците, които взимат решенията, познават системата по-малко, отколкото самите пенсионери и приказват на едро, без да мислят какъв ще е ефектът. И политиците са повече отговорни, отколкото НОИ, защото те са само изпълнител на закона. Помните историята в началото на годината с ковид добавките - пенсия ли са, или не са. Затова е най-добре да спрем да правим по три пъти на година избори.