Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарите все по-често установяват, че антибиотиците трудно се справят с инфекциите. Причината е, че много от болестотворните бактерии стават резистентни към тях. Както и че гените на микробите се променят през няколко поколения и така се "имунизират" срещу лекарствата, предназначени да ги убиват.

Екип от американски геолози смята, че решението може да е глината. Оказва се, че тя може да убие редица патогени. Но не всяка глина е подходяща, обяснява Линда Уилямс, геолог от Държавния университет на Аризона в гр. Темпи. Най-добра е тази, която е образувана след изригването на древни вулкани.

Тъй като водата, нагрята от вулкана, се движи през отлагания от вулканична пепел, тя може да промени химическия състав на глината. И е способна да й придаде свойства, "важни за изцелението", обяснява Уилямс. Екипът й е изучавал глина от място

близо до мистичното кратерно езеро Крейтър

в централната част на щата Орегон.

Геолозите са взели проби от различни области. Всяка била с различен цвят: син, бял или червен. След изсушаването я смесили със стерилна вода. Добавили един от двата вида патогенни бактерии: Escherichia coli или Staphylococcus epidermidis.

Първият тип бактерии може да причини тежки стомашни спазми, диария и повръщане. Някои щамове от него могат да доведат до бъбречна недостатъчност и смърт. Втората бактерия, Staphylococcus epidermidis, причинява кожни инфекции.

Уилямс и нейният екип поставили всяка смес от глина, вода и бактерии в загрят до телесната температура контейнер. Оставили сместа за една нощ. На следващата сутрин изследователите добавили във всяка партида хранителни вещества, така че ако бактериите са живи, да се хранят и да растат.

Установили, че червената глина не оказва влияние върху тях, докато всички E. coli и S. epidermidis, инкубирани със синя глина, са загинали. Оказало се също, че бялата глина е убила повече от половината от E. coli и около 30 % от S. epidermidis. Така се откриват нови възможности в борбата срещу бактериите, които вече са резистентни към стандартните антибиотици.

Ако глината наистина е способна да убие много болестотворни бактерии, ще са необходими още тестове, за да се види какво количество от нея е необходимо и как лекарите могат да я прилагат. Глината като набор от различни минерали изпълнява същата функция като антибиотиците.

Позната като лек

от древността

От древни времена хората познават целебната сила на глината и я приемат вътрешно и външно. Още Плиний Стари в своята "Естествена история” говори за целебните свойства на глината. Преди 1000 години Авицена в своя "Канон” подробно описва как тя лекува различни болести.

Главните химически съставки на глината са SiO2 (30-70%), Al2O3 (10-40%), H2O (5-15%) и второстепенни - Fe2O3, FeO, MnO, MgO, CaO, K2O, Na2O.

- Силициевият двуокис оказва благоприятно въздействие върху дълбоките слоеве на епидермиса, възстановява еластичността на кръвоносните съдове, заздравява космите, подобрява структурата им, усилва растежа им, нормализира липидния обмен, помага за образуването на колаген.

- Калцият отговаря за състоянието на опорно-двигателния апарат и всички еластични структури – хрущяли, кръвоносни съдове. Калцият, магнезият и желязото в състава й прави глината полезна при атеросклероза, туберкулоза, изтощен организъм, анемия и за неутрализиране на канцерогенни вещества.

- Магнезият е необходим за синтеза на белтъчините, обмяната на мазнините, нормалната структура на кожата, без него имунната система не може да реализира защитата си.

- Алуминият дава лепливите и подсушаващи характеристики.

- Манганът също има подсушаващи характеристики и е антисептик.

Глината съдържа почти всички микроелементи в човешкия организъм. В Библията се казва, че Бог е създал човека от глина – "земя ще бъдеш и в земята ще отидеш". Тя е натурален сорбент, който поглъща и задържа други вещества. Тя може да се използва за очистване без никакви вредни въздействия. От древни времена се знае, че металът отнема от качествата на хумата.

Лечебни свойства

- Има силен антитуморен ефект както към доброкачествени, така и към злокачествени образувания.

- Убива болестотворни бактерии. Възстановява здравите клетки и ги укрепва, засилва имунитета. Поглъща бактерии и токсини, може да поеме всички вредни вещества и да ги изведе от човешкото тяло.

- Лекува главоболие, болки в гърба, възпаление, подуване, абсцеси, отравяния, изкълчвания.

- При вътрешна употреба хумата поглъща отровите от микробите, прави ги безвредни и ги отстранява.

- Подобрява усвояването на храната.

- Съдържа 71 микроелемента и хранителни вещества.

- Като природно вещество глината носи в себе си особена енергия.

- Противоалергичен ефект – обезврежда алергените.

- Антианемичен траен ефект. Дву- и тривалентното желязо подпомага производството на червени кръвни телца, тонизира кръвообращението и кръвоснабдяването, кръвта става по чиста. Има и кръвоспиращ ефект. С очистването на кръвта се подобряват функциите на бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур.

- Алкализиращ ефект. Неутрализира киселини и нормализира рН.

- Противопаразитен ефект, лекува диария.

- Глината е

незаменим козметичен продукт

и едно от най-добрите средства за лечение на изгаряния. Тя дезинфектира кожните увреждания и активизира кръвообращението.

В съвременната медицина глинолечението е показано за артрити и полиартрити, за заболявания на гръбнака, за възпалителни и посттравматични болести на костите, мускулите, сухожилията, за някои възпаления на храносмилателната система и на женските полови органи. В Давос лекуват с глина и тежки случаи на белодробни заболявания. В народната медицина глината се използва още по-широко.