Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7 растения, които най-често причиняват полиноза

Aлергията към цветен прашец (полиноза или сенна хрема) е сезонно заболяване, което се проявява в периода на активен цъфтеж на различни растения. Цветният прашец действа върху лигавиците на очите, носа и горните дихателни пътища. Имунната система погрешно възприема полена като опасност и дава силен имунен отговор – започва активно да произвежда антитела за борба с въображаемия враг.

Върху лигавицата на очите и ларинкса има специални рецептори, които при контакт с дразнител активират имунните клетки, след което започва да се отделя хистамин - органично съединение, което причинява разширяване на капилярите. Хистамин, слуз и други елементи започват да навлизат в кръвния поток, при което се появява алергична реакция.

Важно е да се знае, че полинозата може да се появи като реакция към едно или няколко растения наведнъж. Ето защо по време на цъфтежа на алергени е необходимо да се ограничи времето, прекарано в близост до местата с цветя, билки и дървета.

Видове алергии

Алергиите се появяват при вдишване на цветен прашец на различни растения – дървета, цветя, билки. Важно е да се знае към кое растение сте алергични, за да се предпазите от болезнени реакции. Тези, които най-често провокират алергии, са:

Глухарчета. Поленът навлиза в дихателните пътища и за няколко часа провокира алергична реакция. Засягат се основно дихателните пътища.

Дървесен прашец. Среща се по време на цъфтежа на едни или други дървета. Обикновено причинява запушване на носа и сълзене, поради което човек спи лошо и се чувства уморен.

Плевели. Цъфтежът на плевелите е в края на лятото и през есента. Алергия към този вид дразнител може да се появи и в началото на зимата, когато частично изсушената трева все още съдържа малко прашец, който се носи от вятъра. Предизвиква хрема и сълзене на очите.

Цветен прашец. Най-опасното време е пролетта и началото на лятото, когато цъфтят най-много цветя. Децата са най-податливи на алергии към цветя. Стайните растения също могат да провокират този вид алергия. При реакцията се появява сърбеж, обрив и кашлица. Сред цветята, които най-често предизвикват реакция, са здравец, папрат, хортензия и олеандър.

Иглолистни дървесни видове (смърч, бор, лиственица). Симптомите са зачервяване на очите, сърбеж, кашлица и хрема.

Алергия към брезов прашец. Тя е една от най-често срещаните.

Ливадни треви. Това е най-рядката, но и с най-сложната реакция алергия. Тя причинява задушаваща кашлица, силно сълзене, болки в ставите и е трудна за лечение.

Има няколко т.нар. поленови вълни:

- от март до април цъфтят широколистните дървета;

- от май до юли идва ред на житните култури и ливадните билки;

- от август до септември цъфтят пелин, киноа, царевица и слънчоглед.

Симптоми на поленова алергия

- алергичен ринит, проявяващ се в често кихане, хрема и запушен нос;

- конюнктивит, който се характеризира с дискомфорт, подуване на клепачите, зачервяване, сълзене и парене на очите;

- възпалено гърло;

- копривна треска;

- повишена умора, общо неразположение, намалена концентрация;

- ангиоедем (оток на по-дълбоките слоеве на кожата, поради натрупване на течност - най-често в областта на устните, очите и гениталиите);

- задух, кашлица, хрипове.

Симптомите могат да се появят изолирано или в комбинация. При почесване на носа и очите често се развиват усложнения.

Причини

- наследствено предразположение;

- слаба имунна система;

- хронични патологии на дихателните пътища;

- тежки условия на труд в химическо или промишлено производство;

- неблагоприятно влияние на околната среда;

- наличие на алергия от друг вид (храна или лекарство).

Има лека, средна и тежка степен на алергията

Най-опасна е полинозата от средна и тежка степен. Тогава заболяването може да се усложни от добавянето на вторична инфекция - бронхит, пневмония, гноен конюнктивит, синузит. Алергия към ябълков прашец се комбинира с непоносимост към ябълки. Придружена е от сърбеж, подуване и дразнене в устата и гърлото.

Често сенната хрема се бърка със симптомите на вазомоторния ринит, затова се избира погрешно лечение.

Лечение

Много средства облекчават симптомите на сенна хрема. Сред тях са антихистаминови лекарства, спрейове за нос, устройства за промиване на синусите, капки за очи.

Консултацията с алерголог е наложителна, за да се определи тежестта на алергията и подходящо лечение. Важно за успеха му е ранното приемане на лекарствата – поне месец предварително. Това ще намали симптомите.

Правила за облекчаване на състоянието

Често правете мокро почистване в дома си. Използвайте овлажнител, за да не се разнасят прашецът и прахът.

Мийте ръцете и лицето си, след като сте били на открито, и се преобличайте.

Вземайте душ 2 пъти на ден. Изплаквайте носа си със солен разтвор, за да предпазите лигавицата от възможни алергени.

При обостряне на алергията сменете обичайните си козметични продукти с хипоалергенни.

При горещо и сухо време във въздуха се натрупва много цветен прашец, в такива дни, ако е възможно, си стойте у дома. Концентрацията му е по-ниска след дъжд и това време е добро за разходка.

Ако се налага да излезете, по-добре е това да стане следобед, тъй като цветният прашец е по-обилен сутрин от 5 до 11 часа. Навън носете очила, за да предпазите очите си от поленови частици.

У дома дръжте прозорците затворени или ги покрийте с мокър тензух, което ще спре навлизането на цветен прашец вътре.

Съдържанието на полени във въздуха е еднакво както на партера, така и на 20-ия етаж.