Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова получи цветя от членовете на изпълнителния си комитет.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мая Манолова получи цветя от членовете на изпълнителния си комитет. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Не искала вече да зависи от чужди организации и бивши партньори, за да се явява на избори

Обвини “Промяната”, че повтаря модела “Борисов”

Генерална репетиция за основаването на своя партия направи в понеделник съпредседателката на гражданската организация “Изправи се. БГ” Мая Манолова.

Тя събра стотина души, с които обяви инициативния комитет за новата политическа формация.

Партията ще носи името “Изправи се България” и трябва да бъде основана на 1 май, както “24 часа” писа. Учредителното събрание ще е в зала “Азарян” на НДК.

Манолова бе едно от остриетата на БСП в парламента, преди да стане омбудсман през 2015 г. с гласовете и на ГЕРБ. След като загуби с малко балотажа за кмет на София от Йорданка Фандъкова, преди две години и половина основа гражданската платформа “Изправи се. БГ”, която пък в съюз с “отровното трио” успя да влезе в двата предсрочно разпуснати парламента миналото лято.

Партията на Мая ще работи за повишаване на доходите на българите, гарантиране на правата им без оглед на пол, етнос или друга принадлежност, преодоляване на демографския срив, постигане на ефективна съдебна система и пр., пише в учредителната декларация.

“Гражданската платформа се утвърди като защитник на обикновените хора, но е време да направим партия, която да носи отговорност за реализирането на решенията”, обяви Манолова.

Убедена е, че ако сега не основе партия,

“за да участваме в нови избори,

отново трябва да зависим от чужди партии и от решенията на органите им, които дори не познаваме”.

На трите последователни парламентарни вота през 2021 г. Манолова ползваше регистрацията на чужди партии, сред които и ВОЛТ на Настимир Ананиев, който обаче се прехвърли към “Продължаваме промяната”. Самата Мая също активно търсеше съдействие и коалиция с Кирил Петков и Асен Василев, но в крайна сметка остана извън управляващата формация, а после и извън настоящото 47-о народно събрание.

“Смятам, че сега е моментът - една година след първите избори на 4 април 2021 г., които отстраниха модела “Борисов” от властта”, обясни Манолова защо събира комитета на тази дата. Според нея обаче този модел не бил напълно отстранен, а се надграждал и възпроизвеждал от новата власт. Така тя повтори и засили критиките си към “Промяната”.

Отчаяни, хората сега започнали да разчитат промяната като подмяна. А това дава възможност да се сбъдне най-лошият кошмар - тези, срещу които хората викаха “Мутри, вън!”, да търсят възмездие, продължи тя. Затова според Манолова сега е моментът да се направи социална партия, след като станало ясно, че социален стълб в управлението няма.

“Сега е времето за създаване на

нов тип социална партия,

която да каже, че трябва да се борим с бедността и неравенствата, в която хората са пред печалбите, която може да осигури справедлива съдебна система. В България социалният асансьор отдавна не работи и е заседнал на партерния етаж”, обяви още лидерката на новата формация.

Манолова отчете, че за тези 2 г. и половина, откакто създала гражданската си платформа, са върнати хиляди възнаграждения на работници от некоректни работодатели, осъдили олигарси, разобличили корупционни схеми и др. “Сега хората знаят какви са нашите цели и каузи. Искаме социална, солидарна, справедлива и просперираща България”, подчерта в изказването си бившата омбудсманка.

Инициативният комитет на партията е от близо 100 души. Ще се представлява от Манолова, Юлиан Ненчев и Никола Вапцаров.

Бившият служебен премиер, а за кратко и военен министър Стефан Янев също готви политическа формация, която трябва да бъде учредена на 16 април. “Да, говорим предварително е неуместно”, каза Манолова на въпрос дали ще се коалира с него, каквито слухове се носят в политическите среди. Първо трябвало да създаде партията си и да се види какви хора ще влязат в нея.