Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От БНБ са категорични, че жълтите стотинки няма да се премахват.
От БНБ са категорични, че жълтите стотинки няма да се премахват.

Експертите по парична политика са категорични, че без монетите от 1, 2 и 5 ст. търговците ще трябва да закръглят всички цени

Освен това ще трябва да се сменя софтуер по разплащания и счетоводство на всички, което означава допълнителни разходи за бизнеса

Поскъпването през последната година и ускореният заради войната в Украйна ръст на цените са направили излишни монетите от 1, 2 и 5 ст. С тях се затрудняват плащанията, а хората не ги вземат дори като ресто. Това показа анкета на “24 часа”, проведена сред търговци и потребите.

Освен това жълтите монети удължават разплащанията, без да имат особена покупателна стойност.

От БНБ обаче са категорични, че

монетите от

1, 2 и 5 ст.

няма да

се премахват

Експерти по парична политика обясняват това решение с притесненията, че инфлацията може допълнително да се повиши, ако жи махнат.

Защото без тях търговците ще трябва да закръглят всички цени. И нямало механизъм, с който да се контролира, че цената на стока, която сега например е 3,62 лв., няма да стане 3,70 вместо 3,60 лв.

Втората причина за оставянето на дребните монети е, че за да се извадят от оборот, трябва да се сменя софтуер по разплащания и счетоводство на всички, както и подмяна на ред машини, програмирани да работят със стотинките.

Което означава допълнителни разходи за бизнеса, което не било допустимо в момент като сегашния, при който всички са притиснати от негативните промени заради войната в Украйна.

Изтеглянето на жълтите стотинки от обращение

изисква и преизчисляване

на всички плащания от

и към държавата,

на междуфирмени разплащания и други операции.

Последните данни на БНБ отчитат, че в края на 2021 г.

в обращение са

2,865 милиарда броя монети,

които са с 44,5 милиона броя, или с 1,6% повече в сравнение с края на септември 2021 г. Общата им стойност се е увеличила с 9,7 млн. лв., или с 1,9%.

Средната по стойност разменна монета в обращение в края на 2021 г. е била 0,18 лв. и се запазва без промяна спрямо края на 2020 г. Остава общата тенденция към увеличаване на броя на разменните монети в обращение от всички номинали, подчертават от централната банка.

За една година общият брой на монетите се увеличи със 143,7 млн., или с 5,3%, а общата им стойност - с 34 млн. лв., или със 7%.

С най-бърз темп - 11,2%, нараства броят на монетите с номинал 2 лева. При останалите нарастването е различно. Например 4% е за тези от 1 стотинка и 6,4% - за 20 стотинки.

Дебат за монетите с малък номинал има и в Европа. През януари

Европейската

комисия призова

за общи правила

за закръгляване

в търговията и обяви консултации с държавите членки. И тогава обаче тя не обяви подготовка на решение за премахване на най-малките монети, дори това да спести разходи за транспорт и производство на монетите и усилията, свързани с разплащанията.