Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Как ще се отразят те на местните избори догодина

Както знаем, журналистът и продуцент Найо Тицин внесе в Софийския общински съвет искане булевард “Драган Цанков” да се преименува на “Украйна”, а улицата “Никола Мирчев” да стане “Героите на Украйна”.

Така София ще удари два звучни шамара на посолството на Руската федерация, което се намира в ъгъла между двете улици.

Дотук добре, аз одобрявам. Агресорът трябва да знае, че светът е възмутен. Но има едни по-дългосрочни последици, които също заслужават нашия интерес, а именно - как ще се отрази този ход на борбата за власт в столицата?

Знаем, че Кремъл е обидчив. Като преименуваме улиците, нищо чудно да вдигне още повече цената на газа, което ще оскъпи до небето парното в столицата. Народът ще мръзне и ще остане без стотинка, “Топлофикация” още повече ще фалира, а после… После в навечерието на следващата зима идват местните избори.

Кои партии ще се

възползват от

терора на

парното?

Много ясно – БСП и “Възраждане”. Дори преименуването на улиците изобщо да не се отрази на цената на газа, кой ще може да го докаже? И кой ще му повярва? Хващам се на бас, че ръцете на троловете вече ги сърбят.

Политическите нагласи в София и сега са хаотични, а в бъдеще съвсем ще се объркат. Миналия път за малко да стане чудо – Мая Манолова кмет. Кой би повярвал само преди 10 години? До 2021 г. ГЕРБ/СДС уж владееше София, а на парламентарните избори през ноември се спъна и пред нея с много изскочи ефимерната ПП.

ДБ, партията на г-н Тицин, се сви в София до вече спаружената ИТН и едва ли ще се напомпа от крясъка на парното. Напротив, и БСП, и “Възраждане” ще я нарочат за жертвена коза. Защо ви трябваше да дразните мечката, о, кукли на соросоидни конци?

Така че столичната рулетка ще се завърти и нищо чудно топчето да спре в квадратчето на русофилите. БСП е културна партия, ще ѝ стигне да върне старите имена на улиците. Но

“Възраждане” ще

иска възмездие!

Тя ще удари по

масата –

или махаме паметника на американските летци пред посолството на САЩ, или няма да ви дадем да събирате боклука! “Само това не! – ще изстене градската организация на БСП. – Всичко ще дадем, само не най-свидното!”

Улица “Козяк” вероятно ще стане “Казак”. Или, да речем “Героите на Афганистан”, Виетнам, Ирак и така нататък. Добре би пасвало и “Хирошима”. Разбира се, новото название трябва да се съгласува предварително с Путин, за да не отиде жестът бадева.

Но Путин може да припомни, че и други държави наложиха санкции. Например Германия спря “Северен поток 2”. Следователно ул. “Жолио Кюри” трябва да се прекръсти на нещо по-драматично, като например “Сталинград”. Или защо не “Холокост”? Идеи много, а улиците около посолството са само 4.

В по-далечното бъдеще на власт в София ще идват най-различни партии и коалиции.

Едно време

новите кметове

пребоядисваха

трамваите

от сини в червени, после зелени и така нататък. Сега ще тръгне нова традиция – всеки кмет ще сменя имената на улиците пред посолствата. На британското например може да му напомним битката при Дойран. Или при Галиполи, там още им пари. Или може би Дюнкерк.

Французите едва ли ще харесат улица “Ватерло”. Аз като по-възрастен бих предложил битката при Креси през 1346 г., но младежта едва ли си я спомня. Италианците са лесни, достатъчно е да кръстим тяхната отсечка от “Цар Освободител” на “Мусолини”.

Преди години турското посолство правилно се евакуира от “Цар Освободител”, но попадна от трън, та на глог – сега е на бул. “Васил Левски”. Пак добре, че не е бул. “Арменски геноцид”. Но времената се менят и като гледам демографските тенденции, някой ден може да стане “Султан Баязид I”.

Спокойно, всичко дотук е 50 на сто шега, нека читателят сам избере коя половина е сериозна. Накрая обаче предлагам нещо позитивно, което ще помогне да се избегнат излагациите.

Кой знае, може би името на художника Никола Мирчев е скъпо на жителите от квартала? Тук е и градинката на Петър Дънов, където неговите почитатели още идват да правят своите гимнастики. Едно време наоколо беше пущинак, нямаше никакви посолства. После властите раздадоха парцели на група по-видни художници да си построят ателиета. Първите блокове бяха на радиото и телевизията, писателите, културните дейци и така нататък. Значи като цяло кварталът е най-културният в България.

Като е толкова културен кварталът, какво пречи да бъде попитан? Може пък да си харесват улица “Никола Мирчев” заради любовта към изкуството? Откъде накъде това ще се решава от общинските съветници? За да не се излагаме пред посолствата и пред самите себе си, защо да не решаваме тези нови имена с референдуми?

За име на улица – допитване до квартала. За булевард – да се пита целият град. За магистрала – целият народ. Същият принцип може да се прилага и за паметници, върхове, планини, язовири и така нататък.

После поне ще знаем, че не ни е виновен ни Сорос, ни Путин, ни Найо Тицин.