Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симпатизанти на ГЕРБ са се събрали в подкрепа на Бойко Борисов, когато го пускат от ареста.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Симпатизанти на ГЕРБ са се събрали в подкрепа на Бойко Борисов, когато го пускат от ареста. СНИМКА: РОЙТЕРС

Войната в Украйна, инфлацията и поскъпването също подкопават доверието към тях

България е важна геополитически не само заради Черно море, но и заради руско-сръбския център в Ниш

Срив грози "Продължаваме промяната", ако в близко време след показните арести не предоставят убедителни улики срещу Бойко Борисов или

висши представители на ГЕРБ.

Рейтингът на ПП спада, а шумната акция в Банкя със задържането на бившия премиер за 24 часа "по неотложност" с множеството правни грешки и липса на нови факти, извън известното от повече от година в публичното пространство, показа повече слабост МВР и на правителството, отколкото

да демонстрира сила.

Повечето българи смятат, че мероприятието не е постигнало целта си, защото МВР не предостави доказателства. Според изследване на "Алфа рисърч" 60,9% от анкетираните виждат акцията като провал, стана ясно в предаването на БНТ "Референдум".

34,4% твърдят, че това е успех на правителството в борбата срещу корупцията. Без мнение са едва 4,7%.

В същото време случващото се в Украйна също удря по рейтинга на "харвардското" правителство.

Военните действия оказват влияние

върху цените на петрола и всички продукти от първа необходимост. Това води до обедняване на населението. И макар инфлацията, породена от войната, да няма отношение към управлението на "Промяната", тя се отразява върху мнението на хората и доверието в управлението.

В момента, в който Борисов бе заведен в ареста, у нас дойде американският министър на отбраната Лойд Остин.

Очевидно посещението му беше свързано с войната в Украйна. България е ключова страна в региона най-малкото поради две причини. Едната е границата ни с Черно море, до което Русия иска да има излаз. И втората е близостта ни до Ниш, където се намира руско-сръбски център, по определение - хуманитарен. Експерти обаче смятат, че той е важна точка за руската стратегия за Балканите, а според американското командване в Европа изобщо не е хуманитарен.

Ниш не кани US представители. Но София е на 170 км. "Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети България от 18 до 19 март, за да обсъди нашето силно партньорство в областта на сигурността с българските си колеги и да препотвърди нашата обща решимост пред лицето на неоправданото и непредизвикано нахлуване на Русия в Украйна", съобщиха от посолството в София.

А Борисов даде

да се разбере,

че ГЕРБ биха подкрепили изпращането на оръжие за Украйна. В деня преди ареста си той се срещна с украинския посланик Виталий Москаленко, а в същия следобед, когато акцията е била подготвяна, разговаря чрез видеовръзка с бившия украински президент Петро Порошенко.

Задържането му съвпадна още с посещението на ръководителя на Европрокуратурата Лаура Кьовеши. Намесването на ареста с нейното име и разследванията в Брюксел, а после изтриването на прессъобщението на МВР разубеди българите, че двете имат връзка. Каквато и да е истината, на този етап е трудно да се разбере дали амбициозната румънка проверява бившия премиер.

Евродепутатката Елена Йончева заяви, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура по случая Борисов.

Какъв е ефектът от случилото се в Банкя?

Очевидно са искали да обединят мнозинството, чиито партии са много разнородни. Битката с Бойко Борисов и ГЕРБ е основното, което ги сплотява и което ги събра в началото. Ефектът обаче е по-скоро обратен на търсения, смятат хората. Според изследването на "Алфа рисърч" повечето българи - 51,7%, са убедени, че арестът на Борисов ще доведе до сплотяване на ГЕРБ като политическо последствие от ареста, а едва 19,8% - че ще обедини ПП, ДБ, БСП и ИТН зад една кауза.

Според Андрей Райчев проведената операция е много тежък, при това пореден провал на Бойко Рашков, който е

подлъгал премиера.

"Доверили са се на вътрешния министър. Надявали са се да намерят нещо като пачки и кюлчета, това е единственото обяснение", добави Райчев.

Социологът смята, че Кирил Петков и ПП имат два избора - да подкрепят Рашков и да потънат с него или да сменят вътрешния министър, който показва "неспособност да прави друго, освен да шуми".

Бойко Рашков започна с шумните акции още в служебния кабинет. Той обяви, че за строежа на автомагистрала "Хемус" са платени авансово 60 млн. лв., които са потънали в сакове и чували. Вътрешният министър се закани, че ще даде неопровержими доказателства, че парите са влезли в сметки на кухи фирми и после са изтеглени в брой. Досега обаче не е предоставил подобни улики. Той единствено бе разпитан като свидетел, но без да посочи имена и доказателства. Но в предизборната обстановка думите му оказаха влияние върху нагласите на избирателите.

Дали е възможно да се стигне до предсрочни избори, какъвто курс предприе ГЕРБ? Според социолозите на този етап няма подобна нагласа, но всичко, което се случва, може да окаже влияние.

Зависи с колко ще поскъпнат основните стоки, бензинът, токът

и парното. Нагласите на около 45% от българите са, че ще има извънреден вот тази година, докато 52,6% не вярват в това.

А управляващите са убедени, че същинското изчегъртване на ГЕРБ предстои и ще има доказателства и срещу министри, и срещу депутати, и срещу кметове на бившите във властта.