Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Си Дзинпин намали руската делегация за олимпийските игри от 25 на 6-има души и поиска нов геополитически проект, без да спомене Русия и Владимир Путин.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Си Дзинпин намали руската делегация за олимпийските игри от 25 на 6-има души и поиска нов геополитически проект, без да спомене Русия и Владимир Путин. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Си Дзинпин разчита на Украйна за зърно и поиска нов геополитически проект, без да спомене Русия

Ердоган заговори за единна армия с тюркските постсъветски републики и доставя бойни дронове на Киев

Bладимир Путин при всички положения ще излезе герой в собствената си страна, но съюзниците един след друг му показват червен картон и не се ангажират с подкрепа за военни действия в Украйна.

Преди няколко месеца в Москва се говореше за преход на властта, но сега, в тази ситуация никой не оспорва лидерството му, коментира пред украинската "Апостроф ТВ" Юрий Швец, бивш майор от външнополитическото разузнаване на КГБ през 80-те и 90-те години, който е с украински произход. Според него ако руският президент успее да получи отстъпки от САЩ и Запада, той ще бъде обявен за победител във втората студена война и ще е на поста си до края на живота си. Ако не се договори за нищо, руските политици ще обявят, че не може да го сменят в кризисна ситуация. Така Путин ще удържи до изборите през 2024 г., казва още майорът от резерва.

В същото време има сигнали, че съюзниците не одобряват политиката му спрямо Украйна.

Според анализатори в китайските медии, цитирани от украинските си колеги, Китай, който е стратегически партньор на Кремъл,

няма да вземе нито една от двете страни, ако Москва нападне Киев

За Пекин Украйна също е много важна. Оттам идват 80% от вноса на зърно в Поднебесната империя. Продоволственият въпрос е много болезнен за управляваната от Си Дзинпин държава. Киев й доставя и оборудване за самолети, танкове, ракетни установки.

Китай не призна анексията на Крим и официално поддържа териториалната цялост на Украйна. Според анализаторите има и други сигнали, че Си Дзинпин няма да е на страната Русия в този конфликт – като например

съкрати броя на руската делегация за олимпийските игри

от 25 на шестима души. А когато през януари руското НАТО изпрати войски в Казахстан, Пекин даде да се разбере, че е против, и Владимир Путин бързо обяви изтеглянето им, казва пред украинската "Апостроф TV" Юрий Швец.

След това Си Дзинпин проведе онлайн съвещание на 25 януари с лидерите на средноазиатските страни Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Официално във връзка с 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Според ген.-полк. Леонид Ивашов Си не е поканил нито един руски представител и нито веднъж не е споменал Русия, а поставил задача за създаване на нов геополитически проект. При това е обещал 80 милиарда долара помощ за тези страни, а китайците си изпълняват дадената дума, допълва ген.-полк. Ивашов. Всичките средноазиатски страни за Кремъл са част от зоната на неговото външнополитическо влияние.

Преди китайския си колега и още един партньор на Путин – турският президент Реджеп Ердоган, организира подобна среща. Той събра лидерите на тюркските народи от постсъветското пространство с изключение на Таджикистан, съобщава израелският в. "Хаарец". И също постави

геополитически задачи

за създаване на единна армия “Туран”.

Ердоган трябва да избира между руския газ и ангажиментите си в НАТО при евентуална война.
Ердоган трябва да избира между руския газ и ангажиментите си в НАТО при евентуална война.

Нещо, което едва ли е пропуснато в Кремъл, чиито цели в Близкия изток са различни от тези на Анкара.

Освен това Ердоган отиде да се види с украинския президент Володимир Зеленски. Ход, който не се хареса на Москва. Още повече че Турция продава на Украйна бойни дронове "Байрактар TB2". Руският външен министър Сергей Лавров дори официално обвини нашата югоизточна съседка, че насърчава милитаризма в Украйна.

"От гледна точка на Турция продажбата на дронове не е просто доходоносна и важна бизнес сделка – добавя "Хаарец". – То също е неразделна част от амбициите на Реджеп Ердоган да превърне Турция в един от 10-те най-големи износители на оръжие в света. Компанията, която произвежда безпилотните самолети, е собственост на семейството на зетя на президента Селчук."

Страната има и други интереси в Украйна, заради които едва ли би взела страната на Русия. Ердоган оглавява Турския национален инвестиционен фонд, който държи 26% от акциите в телекома "Тюрксел", притежател на третия мобилен оператор в Украйна "Лайфсел".

Турция е и най-големият инвеститор – с

4 милиарда долара

вложени капитали, пише още "Хаарец".

В същото време обаче Анкара е зависима от руския газ. Двете страни завършиха строителството на газопроводите "Турски поток 1" и "Турски поток 2". Това струва милиарди долари и направи страната хъб за природен газ от Русия към Европа, а в същото време лиши Украйна от възможността да получава средства от транзита през територията й.

Фирмите, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2", който пресича Балтийско море до Германия и заобикаля Украйна, рискуват да бъдат подложени на санкции от САЩ при възможна инвазия на Русия. Ако наказателните процедури бъдат наложени, това ще доведе до тежки загуби за компаниите и инвеститорите, които участват в строителството и експлоатацията на газопроводите, както и всички подизпълнители и контрактори, добавя "Хаарец".

А в Турция икономическата криза и инфлацията продължават да растат. Така Ердоган е притиснат от два фронта – дали да избере санкциите, които ще доведат до още по-висока стагнация, и да продължи сътрудничеството с Путин, или да откаже руския газ. В първия случай ще се конфронтира отново с партньорите си от НАТО, след като миналата година купи руски зенитни установки C-400. Във втория ще загуби парите от транзитирането на природното гориво.

Ердоган предложи да посредничи между Русия и Украйна и докато Зеленски отговори положително,

Москва запазва

мълчание

и нито се съгласи, нито отхвърли тази покана.

Световните агенции обявиха, че Русия изтегля частите си от границата с Украйна и ги връща обратно на местата им.
Световните агенции обявиха, че Русия изтегля частите си от границата с Украйна и ги връща обратно на местата им.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че Русия не трябва да напада Украйна и че страната му ще направи всичко, което изисква членството й в НАТО. Така съюзниците на Москва показват, че са готови да работят и без нея.