Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1,2 милиона тона снежинки ще бъдат произведени от над 220 милиона литра вода, за да може Китай да посрещне първия си зимен форум

На снимките сухата гора контрастира с прорязалите я бели писти

В мегаполиса Пекин почти не вали сняг. Според метеоролозите зимата в китайската столица е сравнително студена с около един градус под нулата средна температура, но заради влиянието на Сибирския антициклон – с много малко валежи. За цяла зима там буквално прехвърчат няколко снежинки, които не се задържат за повече от няколко часа. Планините около града също не са особено високи, особено в сравнение с Югозападните региони на Китай, над които са надвиснали застрашително Хималаи и Каракорум.

На пръв поглед Пекин е крайно неподходящо място за снежни спортове

И въпреки това на 4 февруари тази година там ще се открият 24-тите Зимни олимпийски игри. Отговорът на въпроса как китайците ще ги проведат на място, където не вали, е прост: снегът ще бъде произведен от машини.

Създаването на замръзнала вода на местата, където се провеждат зимни олимпийски игри, всъщност не е необичайно. През 1980 г. в Лейк Плесид упоритото топло време принуди домакините да карат снега с камиони. През следващите десетилетия и под влиянието на климатичните промени все по-често игрите зависят от способностите на машините да заместят природата.

В Сочи субтропичният климат

накара организаторите да осигурят 80% от снега, а година по-късно заради сухото време на Пьонгчанг 90% от покритието на пистите трябваше да е от изкуствен сняг. Кулминацията на тези процеси ще дойде през тази година, когато в Пекин спортистите няма да се пързалят и върху една снежинка, създадена от природата.

Това важи както за планинското предградие на китайската столица, където е Националният ски център, така и за намиращия се на около 100 км от нея град Джандзякоу, където ще се проведат състезанията по биатлон, ски бягане и ски скокове. И на двете места температури под нулата не са необичайни, но снеговалежът определено е рядкост.

Ако отворите сайта на олимпийските игри и намерите информацията за местата, където ще се проведат стартовете от различните надпревари, ще видите много футуристични конструкции, но малко сняг. Забележителен е контрастът на изображението на алпийския център – зимна, напълно суха гора, прорязана от няколко бели писти.

Разбира се, за да изглеждат добре съоръженията за телевизионните предавания, преди самите състезания

част от леда трябва да се разпръсне и извън пистите

С други думи, пред организаторите стои гигантската задача да докарат и поддържат хубав сняг на и извън трасетата на всеки един от зимните спортове, които ще се проведат в Пекин.

С тази тежка работа се заема европейска компания – италианските "TechnoAlpin". Още от 2018 г. започват скъпите и дълги презокеански доставки на оборудването, което трябва да създаде снежинките за китайската зимна олимпиада.

През следващите 2 години там са

доставени

стотиците оръдия,

които от ноември 2021 г. трябваше да работят непрекъснато. Тяхната продукция са 1,2 милиона кубични тона сняг, които трябва да се разпределят по трасетата на Пекин 2022.

Според италианския доставчик на машините за сняг цялото това начинание трябва да бъде подсигурено с над 220 милиона литра вода. Тя ще бъде доставена от намиращи се в района на съоръженията природни водоеми.

Процесът обаче е по-сложен и включва и третирането на течността с химикали, така че да се направи по устойчива на топене. Снегът се създава, като се разпръскват малки капки вода и при падането си замръзват под влияние на студения въздух. Крайният резултат е

по-плътна и по-твърда от истинския сняг

субстанция.

Както може да се очаква, внушителното количество вода, което ще се ползва, изобщо не е по вкуса на природозащитниците. Пекин се намира едва на стотина километра от пустинята Гоби, която всяка година превзема нови и все по-близки територии до китайската столица. Една от причините за запустиняването, разбира се, е

прекомерната употреба на вода

за нуждите на хората.

Затова и според много екоактивисти провеждането на зимна олимпиада с изцяло изкуствен сняг в региона е проява на откъсната от реалността мегаломания и пореден пример за липса на устойчивост при организацията на големи спортни форуми. Освен това местната екосистема е свикнала на

безвалежни зими

и създаването и последващото топене на толкова много сняг може да има последици и от тази гледна точка.

Пред американското издание "Спортс илюстрейтед" от МОК коментират темата за екоустойчивостта на начинанието пространно, но без в действителност да казват много:

"Ще се ползват максимално ефективни уреди за създаване на сняг и ще бъдат предприети редица действия, така че да може водата, използвана при създаването му, да бъде запазена във водоеми в близост до съоръженията", е резюмето на казаното от организацията. Според тях също така местни фермери ще могат да се възползват от част от водата за напояване на овощните си градини. Химикалите, които правят снега по-устойчив, ще се използват само в състезателните зони, където температурата обичайно е по-висока. Необходимата енергия е осигурена само от възобновяеми източници.

Според самите спортисти изкуственият сняг е компромисен заместител на истинския. Както вече отбелязахме,

той е по-твърд и плътен, което затруднява карането на ски и сноуборд,

а паданията са по-болезнени. Това, разбира се, създава риск за състезателите, особено в по-скоростните дисциплини.

Символите на Олимпиадата в Пекин.
Символите на Олимпиадата в Пекин.

От друга страна, през последните години на тях им се налага доста често да се справят с подобни условия и следователно трябва да имат достатъчно опит, за да се състезават без проблем в Пекин. Въпреки това и за тях, и за нас - феновете пред телевизорите, зимната олимпиада ще е леко фалшива и няма как да не се запитаме – необходимо ли бе точно там да се провежда този прекрасен форум?