Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмила Живкова на изложба на Майстора
Людмила Живкова на изложба на Майстора

Творецът оставя над 3000 шедьовъра, но съдбата само на много малка част от тях е известна

Преди повече от 40 години кинорежисьорът Иван Войновски по идея на Людмила Живкова тръгва по следите на над 200 картини на Владимир Димитров - Майстора, чиято съдба е неизвестна.

Самата Живкова до последно работи върху монографията си, посветена на художника. Издирва неизвестни факти за живота му, търси къде се намират негови ценни произведения. Прави опити

да събере творчеството му

под общ покрив в България, но безуспешно.

Има планове държавата да откупи негови шедьоври, които се намират в САЩ. Тя първа научава, че някои от творбите му са притежание на американската държава, тъй като са дарени на музей във Вашингтон от наследници на известен дипломат.

И до днес голяма част от най-ценните произведения на родения на 1 февруари преди 140 години във Фролош художник са в неизвестност. През годините се появяват и различни теории къде точно са изложени негови картини, но не всички се потвърждават.

Историята за

изгубените шедьоври на Майстора

в началото е известна, но се губи информация как се развива.

През 1924 г. Владимир Димитров сключва договор с тогавашния пълномощен посланик на САЩ в Чехословакия Джон Крейн. Срещу 40 хил. италиански лири - внушителна сума за онова време, американският меценат предварително откупува всичко, което Майстора ще нарисува през следващите четири години. Това е огромен шанс за художника, който по тогава е неизвестен в родината си. Животът му е тежък, тъй като е изключително беден. Благодарение на този договор той си осигурява средства не само за да живее нормално, но и да пътува до Италия, до тогавашен Цариград и дори до САЩ. През тези години Майстора създава много ценни произведения, които остават за семейството на Крейн. В годините след това повечето са препродадени, а

днешните собственици

са неизвестни

творенията отдавна са пръснати по целия свят.

Владимир Димитров-Майстора
Владимир Димитров-Майстора
През годините са цитирани различни източници, че негови картини са изложени в Музея за изкуството във Вашингтон и в частни колекции на известни личности от цял свят.

Според друга легенда самият Пабло Пикасо купува негова картина, след като двамата се запознават в Париж през 1949 г. Най-широко разпространена през годините си остава информацията, че две негови платна се намират в Белия дом. Именно за тях се смята, че са дарени на Музея във Вашингтон, а след това отиват в Белия дом. Окончателно потвърждение на тези факти обаче липсва. В книгата си, посветена на Людмила Живкова, Богомил Райнов пише, че тя се опитвала да получи информация за всички произведения на Майстора зад океана, като за някои се смята тогава, че са в “държавна сграда”. Внезапната й смърт слага край на това проучване, но пак според книгата на Райнов тя е установила контакт с

наследниците

на Крейн. Майстора се среща с щатския меценат Джон Крейн през 1922 г. по време на участието си в годишната изложба в Италия. Колекционерът купува всички негови произведения. Забелязвайки таланта на българина, той му отправя предложението, в резултат на което Димитров създава над 200 картини по данни на историци. Първоначално Крейн не е поставял краен срок на Майстора за откупуване на творбите. Финансови затруднения обаче го карат да прекрати спонсорството на художника 4 години по-късно. Според историци именно паричните неволи принуждават семейството бързо да разпродава колекцията си от художествени произведения, включително и тези на Майстора.

Кои са купили негови картини, четете ТУК.

Художникът в момент на творчески процес
Художникът в момент на творчески процес