Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лияна Панделиева Кадър: Нова телевизия
Лияна Панделиева Кадър: Нова телевизия

Новият председател на Народното събрание е млад - на 34 години. Няколко дни ни делят от първите оценки каква е способността му да се справя в парламентарната зала.

Но се сетих за друга история за младоци.

В Аржентина се намира планината Фицрой. Между другото - трудна и сурова за катерене, сериозно изпитание е! Кръстена е на Робърт Фицрой, който пристига като капитан на кораба „Бигъл“ до реката Санта Круз през 1834 година, когато на борда пътува и 22-годишният Чарлз Дарвин.

В книгата си „Пътуването на „Бигъл“ Дарвин разказва: „Капитан Фицрой искаше на борда да се качи и някой с научни познания, като той предлагаше каюта за настаняване и така аз предложих услугите си и получих и подкрепата на капитан Бюфорт, както и одобрението на адмиралтейството“. Самият Фицрой е на 23 години и поема руля на военния платноходен кораб, произведен през 1820 г., след като първият капитан Прингъл Стоукс изпада в паника в Магелановия проток и се прострелва смъртоносно в главата в каютата си – умира десет дни по-късно. Младият аристократ Фицрой не се колебае да застане под платната и да хване твърдо руля. Зад него за всички времена остава името на протока Бигъл. И до днес това е един от трите протока, които свързват Атлантическия и Тихия океан в южната част на Южна Америка с обща дължина 240 км и ширина в най-тясната част 5 км.

Именно там в един летен януарски ден Дарвин за първи път вижда ледник. Експедициите в този район се изпълняват с малки лодки и пътешествениците, удивени от гледката, приближават до ледника твърде много. През лятото обаче ледниците се цепят, откъртва се гигантско парче от ледената планина и вдига вълна, която помита лодката. Чарлз Дарвин поема командването и благодарение на хладнокръвието му тя е спасена от сигурно потъване. И тъй като всяко сторено добро в онези времена получава географско изражение, капитан Фицрой кръщава малък проток на спасителя, който и до днес се нарича протокът Дарвин.

Е, огледайте се около себе си и помислете колко 22-годишни млади мъже познавате, които са в състояние да прекосят света, въоръжени с вдъхновение и вяра в живота и лично да поемат отговорността за живота на хората, които ги следват?

В днешния първи ден от третото за тази година Народно събрание, можем да приемем с надежда това, че то е най-младото, което сме имали. Дори само това да е промяната - чакаме я от 30 години!

От фейсбук