Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венелина Гочева Снимка: Йордан Симеонов
Венелина Гочева Снимка: Йордан Симеонов

- Венелина Гочева, издателят на “24 часа”, представи в БНТ поучителния исторически наръчник "Как се става министър”

- Книгата за премеждията на 364 българи в изпълнителната власт, чиито автори са 7 журналисти, най-вероятно ще се превърне в документален сериал

Това е поучителен исторически наръчник за всички кандидат министри. И тази аналогова книга скоро ще се превърне в документален сериал. Така издателят на вестник "24 часа" Венелина Гочева описа в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ новата книга на КК "Труд" “Как се става министър в България”.

"Тя се появи естествено, след трите неуспешни опита да се състави правителство в България. Всъщност провокира ни неудомението на медии и публика , че този т.нар. политически елит в парламента, не виждаше очевидното - необходимостта да се състави правителство в една различна и тежка криза като COVID. А пък лицата и професионалният опит на неосъществените премиери и министри, ни припомниха онази реплика на Големанов, която се превърна в мото на книгата: : "Партиите може да нямат членове, но кандидати за министри - винаги има".

Издателят на "24 часа" разказа за авторите на книгата - 7 журналисти от “24 часа” от 3 поколения - Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Румяна Денчева, Митьо Маринов, Георги Банов.

"Тези колеги подредиха обективните факти за изпълнителната власт през последните 30 години - 364 българи са били министри в 19 правителства - 13 редовни и 6 служебни. Сред тях са 4-ма български премиери, които са изпълнили целия си 4-годишен мандат - Иван Костов, Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов в третото му правителство.

Към тези обективни факти - кой кога е назначен, кога е подал оставка, кой го е сменил, те прибавиха 3 субективни и изключително любопитни гледни точки.

Едната е на журналистите, добавили детайли, които или са били спестени, или просто не е имало време и място да бъдат разказани през годините. Втората субективна точка е на политици, които издадоха мемоари или открехнаха в закъснели интервюта тайните на властта, когато вече са извън нея. И третата точка е на бивши министри, които с днешна дата отговарят на анкетата на “24 часа” - как са били поканени в правителствата, кой е бил най-големият им проблем, какво биха променили, ако днес получат оферта за същия пост и най-важното - как живеят, след като са слезли от служебния автомобил и телефоните са спрели да звънят ", разказа още Венелина Гочева.

Едни от първите копия на “Как се става министър” ще отидат при днешните преговарящи за правителство, за да бъдат спестени бъдещи грешки, които системно се правят в изпълнителната власт - закъснели фатално реформи, корупция, за която партийно се мълчи, но се натрупва като снежна топка, липса на коалиционна култура…

“Първият кабинет, съставен по формулата, която сега се търси - леви, десни, център, е този на съдията Димитър Попов. И Стефан Цанев по-късно в едно интервю за "24 часа" възкликва, че това е и единственото правителство, което не е обвинявано в корупция. Затова и поетът дава съвет коалиции да се правят не от съмишленици, а от конкуренти и противници, за да се контролират те взаимно” , припомни Венелина Гочева. И по този повод коментира думи на един от гостите в БНТ преди нея - Атанас Атанасов. Лидерът на “Демократична България” обяви нещо важно, което обаче е и потенциален бъдещ проблем - градската десница ще подпише коалиционно споразумение с “Продължаваме Промяната”. И според Гочева, пропуснатото умишлено споменаване от Атанасов на другите двама партньори в четворната коалиция - Слави Трифонов и БСП, с които ще се прави това правителство, е цъкаща бомба.

Гочева припомни как през 2001 г. и Симеон Сакскобургготски предлага на Иван Костов дясно-центристка коалиция, но тогавашният премиер отклонява офертата с обяснение, че му трябва втори мандат и губи.

"Книгата “Как се става министър” ще помогне на политиците да уцелват момента, в който да направят крачка назад. Нещо, което по трудния начин разбраха и Костов, и Станишев, и Борисов”, убедена е Гочева. След толкова много избори издателят напомни, че точно от 2001 г. българите започнаха да търсят алтернатива извън БСП и СДС - Царя, Борисов, Слави, Петков и Василев …

И тези нови “флуидни” избиратели правят днес министерския пост опасен и на твърде близко разстояние до затвора - предупреждение, което в първия ден след спечелването на изборите отправиха в интервю за “24 часа” Кирил Петков и Асен Василев заради обещанието си за “нулевата нетърпимост към корупцията”

Според Гочева министрите днес са като в аквариум. “Ти пускаш тази рибка и всички - социални мрежи и медии, следят, анализират и критикуват всяко нейно махване на опашката. Същото ще прави опозицията в парламента - много опитна опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС, която ще глътне всеки, допуснал управленска грешка”, обобщи Гочева.
И припомни, че точно този “пъргав избирател” в разстояние на месеци качи на първото място, а после извади от тройката един Слави Трифонов.

"Връщам се към него не защото, той изгуби тези избори, а защото в дебюта си в парламента хората му се превърнаха в част от проблема, без да предлагат решение. Точно обратното желание сега демонстрират от “Продължаваме промяната” - решенията преди партийното его.

Гочева припомни думите си от тв студиото на "24 часа" в нощта на изборите - че през април и юли хората гласуваха за това, което са - недоволни, критикуващи всички и дадоха власт на политици от типа на Слави и Мая Манолова, а при третите избори гласуваха затова, което им се иска да бъдат - позитивни и диалогични като Кирил Петков и Асен Василев.

Седмицата, в която влизаме обаче ще покаже дали двамата умеят да водят и истинските преговори за политиката и състава на правителството, в които не всички са така добре възпитани и готови на отстъпки, каквито бяха в онлайн излъчванията от мола.

Гочева припомни голямата опасност, когато се разпределят постове между четирима партньори, описана от разочарования Георги Първанов след края на Тройната коалиция, разпределила и управлявала министерствата като “феодални партийни владения".

Издателят на “24 часа “ очаква този път реално партиите да гласуват доверие на експертите, защото има потенциал това да се случи с появата на ново поколение политици.

“Но и за тези млади лица е задължително много, много често да проверяват слуха и зрението си - да чуват и виждат реалността, а книгата "Как се става министър в България", ще тренира паметта им”, обеща издателят.

Корицата на книгата на КК "Труд"
Корицата на книгата на КК "Труд"