Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как се гласува с машина - стъпка по стъпка според плаката на ЦИК
Как се гласува с машина - стъпка по стъпка според плаката на ЦИК

И двете електронни бюлетини имат по 2 страници

Изчакайте звуков сигнал, тогава дръпнете разписките от машината

В неделя на президентски и парламентарни избори, които ще се проведат едновременно за първи път у нас, избирателите първо ще трябва да отбележат на машината в кой вид вот или и в двата искат да участват.

Това е първата стъпка, за която трябва да се внимава, защото веднъж потвърден изборът, той не може да бъде променен. А при машинното гласуване един избирател няма право да получи втора смарткарта, за да гласува пак.

В 7 ч в неделя у нас

ще отворят поне

12 990 секции

Извън този брой са мобилните секции за трудноподвижни, поставени под карантина, тези, които ще се разкрият в лечебни заведения, арести, социални домове и др.

Секциите с машинно гласуване в страната са 9399, в 2121 от тях ще има по две устройства.

В чужбина ще се гласува в 751 секции, като в 208 от тях вотът ще е с машина и във всяка ще има по две устройства.

23 кандидат президентски двойки се борят за вота в неделя, а за парламент - 27 партии и коалиции и двама независими. Избираме между 5067 кандидати за депутати.

 Право да гласуват имат лица с българско гражданство, навършили 18 г., които не са под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Хартиена

бюлетина ще

се пуска само

в секциите с под

300 избиратели,

при вот с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, социални домове, места за лишаване от свобода и на плавателни съдове.

Гласуването с хартиена бюлетина става със знак Х или V с химикалка, пишеща със син цвят, само в едно от квадратчетата на избраната партия, коалиция или независим кандидат. По същия начин, ако желаете, може да отбележите преференция за даден кандидат в кръгчето с номера му. Това не е задължително, но бюлетина само с отбелязан вот в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна. Всяко драскане или изписване на други знаци прави гласа недействителен.

По същия начин се гласува в президентските избори - със знак Х или V с химикалка, пишеща със син цвят. Ако сгрешите, имате право само на една нова бюлетина.

При влизане в секция с машина избирателят ще получи една карта за гласуване и за двата вида избори. Тя се

поставя в отвора

с чипа нагоре

и трябва да се натисне, докато се чуе щракване.

На екрана ще се появи надпис: “Моля, изчакайте”. После ще се зареди текст: “Посочете в кои избори ще гласувате” и 3 опции. Първата е с надпис: “Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители”, която се избира, ако ще гласувате и на двата вота. Втората е “Избори за президент и вицепрезидент”, ако гласувате само за държавен глава, а третата - “Избори за народни представители”.

Натиснете върху полето с вашето решение и потвърдете в кои избори ще гласувате. Тук е важно да прегледате избора си. Ако сте натиснали погрешно, може да промените избора си, ако обаче го потвърдите, няма какда се върнете назад.

След като сте потвърдили окончателно в кои избори ще гласувате, на екрана ще се зареди първо бюлетината за президент и вицепрезидент - вляво са номерата и имената на партиите, коалициите или инициативен комитет, а вдясно - тези на двойката кандидати.

Ако не откривате предпочитаната двойка, преминете на следващата страница на бюлетината. Е-бюлетината е от 2 страници.

Гласуването става, като отбелязвате вашия избор, така че

полето на

избраната двойка

да потъмнее

След като сте гласували, натиснете полето с надпис: “Към избори за НС”. И тук ако не откривате партията, коалицията или независимия кандидат, за които искате да гласувате на първата страница, преминете на следващата. Когато откриете своя избор, натиснете полето с номера му. Може да отбележите преференция за предпочитан кандидат от листата, като натиснете

кръгчетата,

които започват

от номер 101 и

могат да стигнат

до номер 132

След като сте направили избор, натиснете полето: “Преглед”. На екрана ще се изпише начинът, по който сте гласували в двата избора. Ако сте допуснали грешка,

натиснете

“Промени

избора” и ще

се върнете на

бюлетината

за президент

Ако всичко е наред, потвърдете вота си, като натиснете “Гласуване”.

Изчакайте машината да разпечата разписките и ги вземете, след като чуете звуков сигнал.

В 9399 секции у нас ще се гласува с машина
В 9399 секции у нас ще се гласува с машина

Ако сте гласували и в двата вида избори, ще се отпечатат 2 различни по дължина разписки. Сгънете ги, извадете картата от машината и я върнете на член на комисията.

Пуснете разписките в кутията, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

Хората, които ще гласуват в чужбина, трябва да знаят, че на бюлетината за народни представители няма опция за избор на предпочитан кандидат.

Ако избирател изпитва затруднение и не предприема действия пред машината, член на СИК трябва да му съдейства от 2 м разстояние, без да има видимост върху екрана и без да влияе на вота.

Забранено е показването или заснемането на вота.

Изборният ден приключва в 20 ч. Той може да бъде удължен максимум с 1 час - до 21 ч, само ако пред изборното помещение в 20 ч има чакащи негласували избиратели. 

В секцията - с маска,

дезинфекцирате

ръцете, преди да

докоснете екрана

Избирателите трябва да носят защитна маска и да си дезинфекцират ръцете при влизане в сградата, в която се намира секцията им. Това са част от здравните мерки, които ще важат и тази неделя - на третите поред пандемични избори у нас.

Указанията на здравните власти не се различават от тези, които действаха при гласуванията на 11 юли и на 4 април.

В изборните помещения трябва да се спазват поне 1,5 м дистанция. При влизане в секцията всеки сам трябва да представи личната си карта и да я постави на масата пред комисията.

За да бъдете идентифицирани, може да бъдете помолени да свалите за кратко маската си.

Преди гласуването отново трябва да дезинфекцирате ръцете си. Избягвайте физически контакт с членовете на комисията, докато се подписвате в избирателния списък, вземате и предавате картата за гласуване с машината или бюлетината.

Избирателите трябва да избягват физически контакт с членовете на комисията.

СНИМКИ:

АРХИВ
Избирателите трябва да избягват физически контакт с членовете на комисията. СНИМКИ: АРХИВ

Ако гласувате с хартиена бюлетина, вземете сам химикалката, с която ще отбележите вота си. След като я върнете, тя ще бъде дезинфекцирана от член на комисията.

Допускат до урните и с лична карта, изтекла след 13.3.2020 г.

Избирателите, чиито документи за самоличност са изтекли в периода от 13 март 2020 г. до изборния ден включително, могат да гласуват с тях, без да представят удостоверение за издаване на лични документи от МВР. 

Ученици, студенти и докторанти, редовно обучение, могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от постоянния им адрес. Те трябва да представят на комисията документ за самоличност, заверена от учебното заведение ученическа или студентска книжка или документ, удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя. Попълва се и декларация, която се предоставя от комисията, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Ако сте поставени под карантина, може да подадете заявление, включително и в изборния ден, че искате да гласувате с подвижна кутия на адреса, на който сте се изолирали. Това става през сайта на ЦИК или съответната община, по имейл, в писмена форма чрез пълномощник, по пощата или факс.

Членовете на подвижните секции за карантинирани ще са облечени и този път в защитни костюми.
Членовете на подвижните секции за карантинирани ще са облечени и този път в защитни костюми.

Върнали се от чужбина гласуват по постоянен адрес

Ако в деня на вота се окажете в чужбина, може да упражните правото си на глас, дори и да не сте подали заявление предварително, стига обаче в населеното място да има разкрита секция. При вот зад граница се попълва декларация в секцията, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място.

Възможен е и обратният начин - предварително сте подали заявление, че ще гласувате в чужбина, но в изборния ден се оказвате в страната. В този случай може да упражните правото си на глас в секцията по постоянния ви адрес.