Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Г-жа Ханке е най-ценният и мъдър съветник на професора. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Г-жа Ханке е най-ценният и мъдър съветник на професора. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

В България очаквам, че догодина тя ще е 3%, казва икономистът

Приятелят ми и мой наставник Милтън Фридман бе прав - инфлацията винаги е свързана с ръст на паричното предлагане, казва той

Икономистът бе сред малцината, които предрекоха краха на биткойнареволюцията в Ел Салвадор

- Проф. Ханке, издателят на „Форбс“ Стив Форбс даде за пример вашата работа по въвеждането на валутните бордове, които бързо успяват да прекратят инфлацията. Изключително актуална тема в момента.

- Стив Форбс и аз сме ангажирани в дискусии, посветени на парите и валутите, в продължение на много години. Повече от 25 години бях колумнист в списание Forbes, където написах много статии за парите и финансите. Наред с други неща, аз представих доказателства и твърдя, че валутните бордове в страните от

развиващите

се пазари,

като България, винаги са превъзхождали централните банки, които оперират с дискреционни парични политики (когато се вземат динамични решения в отговор на дадена ситуация, а не се спазват определените правила – бел. ред.). В резултат на това Форбс се превърна в силен защитник на валутния борд. Той обича да поставя България в

светлината

на прожекторите, защото валутният борд е толкова успешен. Всъщност в книгата си от 2014 г. „Пари“ той споменава България. Тя също беше включена в телевизионния документален филм Forbes, създаден за историята на парите.

Проф. Ханке и съпругата му г-жа Ханке, с която са неразделни.
Проф. Ханке и съпругата му г-жа Ханке, с която са неразделни.

- Ще успеят ли валутните бордове отново да бъдат защита срещу настъпващата инфлация и хиперинфлация в някои страни?

- Да. Темпът на инфлация в държава с валутен борд приблизително отразява темповете на инфлацията в страната, за която е закотвена нейната валута. Това е така, защото валутата на валутния борд е само клонинг на неговата котва. Това обяснява защо инфлацията в България отразява общата инфлация в еврозоната. Така че, докато

котвата е „здрава”,

валутата на валутния борд ще бъде силна. Ето защо в момента се застъпвам за валутен борд както за Венецуела, така и за Ливан - две държави, които наскоро бяха в хватката на хиперинфлацията.

- Смятате ли, че единственият ефективен начин да се спре инфлацията е като се ограничи растежът в паричното предлагане?

- Да. Моят добър приятел и наставник нобелист Милтън Фридман беше прав. Инфлацията винаги е свързана с темповете на растеж на паричното предлагане.

Парите

осигуряват горивото за инфлацията

Така че единственият начин да забавите инфлацията е да забавите растежа на паричното предлагане. И най-добрият начин за развиващите се пазарни страни да контролират инфлацията е да обвържат валутите си със стабилна, неинфлационна котва чрез валутен борд.

- Каква е прогнозата Ви – каква ще е инфлацията за страни като България?

- Като цяло ръстът на паричното предлагане, широко измерен, се е увеличил от началото на пандемията от COVID през февруари 2020 г. В САЩ ръстът на паричното предлагане е най-драматичен, като широките пари нарастват с почти 35%. В еврозоната ръстът на паричното предлагане е много по-скромен, малко над 14%. В Китай широките пари нараснаха с малко над 13%, а в Япония - само с около 11%. Предвид тези увеличения на паричното предлагане и коригирането им спрямо очакваното увеличение на търсенето на пари, аз прогнозирам следните нива на инфлация за 2022 г.: САЩ (5% - 6%),

еврозоната (3%),

Китай (1,75%) и Япония (1%). Що се отнася до България, тъй като левът е обвързан с еврото чрез валутния борд, инфлацията ще бъде приблизително същата като в еврозоната – около 3%.

- Как обикновените хора могат да защитят своите спестявания в такава ситуация?

- Има много начини да защитите спестяванията си. Моят съвет ще зависи от конкретните особености при всеки човек. Въпреки това има един сигурен начин хората да предпазят спестяванията от опустошителните действия на инфлацията и това е закупуването на държавни облигации, които са

индексирани

спрямо инфлацията

При индексираните облигации, ако инфлацията се повиши, главницата и лихвените плащания на облигациите се увеличават с инфлацията. Така че инвеститорите са защитени от нея. Още през февруари и в очакване на по-голяма инфлация в САЩ закупих някои облигации на САЩ, които са индексирани спрямо инфлацията. Тези облигации защитават инвестициите ми от нея и също така ще генерират приятна печалба, ако прогнозата ми за инфлацията е правилна.

Професорът бе сред малцината, които обявиха, че биткойнреволюцията в Ел Салвадор ще катастрофира.
Професорът бе сред малцината, които обявиха, че биткойнреволюцията в Ел Салвадор ще катастрофира.

- Проф. Ханке, искам да ви попитам нещо отдавна. Помните ли, когато обсъждахме как Ел Салвадор прие биткойна, за да спести пари от такси и за да предизвика революция в световната финансова система? Всички бяхме много ентусиазирани дали пък не идва краят на централните банки и паричната система, каквато я познаваме. Вие в интервю казахте, че това ще бъде крах, че хората сами ще отхвърлят тази система, защото цените ще са като асансьори, а таксите за парични трансфери ще са много по-високи. Бяхте проучили, че в Ел Салвадор няма банкомати. Как намирате такива детайли, за да направите тази успешна прогноза, когато следите толкова много държави?

- Поставяте много интересен въпрос. От една страна, никога не гадая за нищо. Първо, използвам икономическите принципи, прости модели и факти, с които разполагам, за да стигна до заключение. Това е занаятът, който научих за над 65 години инвестиране и търговия. От друга страна,

винаги се “досещам”

През годините придобих много от това, което Майкъл Полани наричаше „мълчаливо знание”. Това е вид знание, което го няма в книгите и не може да се преподава. Това са знания, които придобивате, като гледате и слушате. Трудно е да се определи, но е подобно на това, което хората често наричат „интуиция”. Така че, след като обективно анализирам проблем, тогава правя „предположение”. И моите мълчаливи познания се оказаха способни често да „отгатвам” верния отговор. Това е най-важното изкуство в моя занаят.

- Наблюденията ми са, че успешни прогнози се правят от специалисти, които следят една страна или група страни. Вие следите огромен брой държави и прогнозите Ви обикновено са на базата на детайли, които сякаш убягват на широката публика?

- По ирония на съдбата, отговорът е в простотата. Освен честността, простотата е най-важното нещо в бизнеса и в банкирането. За да запазите нещата прости, тайната е да знаете какви са основните елементи и как те се вписват заедно. Научих мъдростта на простотата и как да търгувам върху коляното на дядо ми Ханке, когато бях селско момче, израстващо в щата Айова. Това е щатът, в който царевицата става висока. Дядо ми имаше доста голяма селскостопанска дейност. Той имаше много машинни компоненти (части, горива – бел. ред.), които бяха разпръснати из Съединените щати. Но той накара

нещата да тиктакат

като швейцарски часовник, защото държеше нещата прости. Още като малко момче успях да разбера основите на работата му. Научих и друг важен урок от дядо си: колкото по-усилено работиш, толкова повече късмет имаш.

На Шанхайската борса с тревога следят покачването на цените на горивата.
На Шанхайската борса с тревога следят покачването на цените на горивата.

- Когато правите прогнозата за инфлацията в САЩ какъв е алгоритъмът ви на мислене?

- Най-надеждният начин за прогнозиране на инфлацията е с едно много просто уравнение, формулирано за първи път от големия американски икономист Ървинг Фишър през 1911 г. Нарича се Equation of Exchange. (При него произведението на общите запаси от парични средства, умножени по скоростта на обращението на парите, е равно на нивото на цените по размера на сделките, извършвани при използването на паричните средства – бел. ред.) Що се отнася до макроикономиката, винаги казвам на учениците си, че уравнението на Фишър е теория на всичко. Забравете за всички модерни алгоритми Те не работят. Въпросът Ви ми напомня за аспект от работата ми, който ми служи добре и ми спестява много време и пари. Когато съм изправен пред даден проблем, аз винаги се обръщам назад, за да видя какво са казали великите хора от миналото за него, независимо какъв е проблемът, с който се сблъсквам.

- Мислех си, че имате голям екип, който следи всички страни по света, различни индикатори и на това се дължат успешните прогнози.

- Да. Основният ми сътрудник е г-жа Ханке. Тя не е икономист, а по-скоро парижанка, философ и литературен критик. Г-жа Ханке обхваща всички културни и геополитически аспекти на това, което всъщност е едно истинско съвместно предприятие. Интересното е, че културните и геополитическите аспекти често са най-важните. За мое щастие имам удоволствието да се възползвам от знанията и мъдрите съвети на г-жа Ханке всеки ден от седмицата. За ежедневните операции разчитам на около 30 първокласни асистенти, които работят като чираци. С моите помощници държа нещата много прости и не толерирам грешки, дори малки грешки. Уча асистентите си на значението на

„прецизна тренировка”

Ето защо всички те ще станат изключително успешни калфи, а някои може дори да станат майстори на занаята. Имам и мрежа от доверени контакти по целия свят. Когато имам нужда от нещо в Латинска Америка, Европа, Китай или другаде, мога да вдигна телефона и да получа всичко, което ми е необходимо, без проблеми.

- Спомням си, че по време на пандемията написахте статия за „Уолстрийт Джърнъл“ с шеф на фонд, управляващ стотици милиарди долари. Познавате се с едни от влиятелните хора на „Уолстрийт”, всъщност на подобни контакти ли разчитате, за да правите прецизни прогнози?

- До известна степен отговорът е „да”. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид. Трябва да знаете каква информация търсите и какви въпроси да зададете. След това трябва да знаете кого да попитате. Това е трудната част. Изненадващо малко са хората, които са надеждни и всъщност „знаят”

верните отговори

Повечето от това, което се произвежда от инвестиционните банки на „Уолстрийт”, е много „шумно”. Трябва да се научите как да отделяте сигнала от шума. Това е мястото, където „мълчаливото знание” влиза в играта.

Пускането на "печатниците" за пари заради пандемията прокара пътя на инфлацията.
Пускането на "печатниците" за пари заради пандемията прокара пътя на инфлацията.

От друга страна аз търгувам със соеви зърна от 14-годишна възраст и Ал Карвър, с когото сме от детската градина до последния клас в гимназията, ми предава подробна информация за добивите на соята - по-конкретно много добра реколта е около 65 бушела (1768 кг) на акър. При 13 долара за бушел (един бушел e 27,22 кг) това възлиза на приблизително 845 долара брутни приходи от акър. И тъй като фермата му от около 1000 акра (4046 дка – б.р.), това означава брутен приход от около 845 000 долара. Това са много пари. Но капиталовите разходи в селското стопанство са много високи. Земеделието в Америка е капиталоемка и сложна индустрия. Например комбайнът, който управлява Ал, е оборудван с повече компютри, отколкото можете да си представите, и

струва приблизително

500 000 долара

А земеделските земи, които той обработва, са на стойност около 10 000 долара на акър, на обща стойност от около 10 000 000 долара. Що се отнася до Ал, той има бакалавърска и магистърска степен в Айовския държавен университет, един от най-големите световни селскостопански университети. Така че, ако се върна на вашия въпрос, имам изключително близки и лоялни контакти за такива подробности относно всеки аспект на пазарите и търговията, където съм заинтересован и участвам.

Между другото, тази ферма от 1000 акра, от която старият ми приятел и сътрудник Ал Карвър прибира соя, е само една от многото ферми, които притежава. Не се заблуждавайте от „Уолстрийт” и целия му блясък от холивудски тип. Много добри стари селски момчета имат много по-големи и сериозни баланси. Един урок в живота, който научих като селско момче, е, че е добре да ядете скромна баница всеки ден и в края на деня да останете близо до корените си. Това ще ви пази честни и ще ви държи далеч от неприятностите.