Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Стив Ханке
Проф. Стив Ханке

Китай направи правилното нещо, спазва златния стандарт

Тези дни проф. Стив Ханке бе избран за един от 250-те най-влиятелни хора в американската столица Вашингтон. Авторитетната класация на Washingtonian представя само фигури, които задават дебата и темите на обществото в САЩ през следващите години.

Организаторите твърдят, че са заложили само на фигури със солидна експертиза, която обяснява защо Вашингтон все още е привлекателно място за идеалистите.

В класацията са Брендън Райли, управляващ директор на "Барклис", шефът в "Ситигруп" по глобалните въпроси Кандида Улф, Робърт Зелик от Института “Харвард Кенеди”, Елиза Алдън, старши директор в "Пфайзер", Дан Брайънт, отговарящ за глобалната политика на "Уолмарт", Кейти Фалън, директор в "Макдоналдс", и много други.

- Проф. Ханке, бяхте избран за един от 250-те най-влиятелни хора във Вашингтон и по-точно - като един от 16-те най-влиятелни икономисти във Вашингтон. Победителите са само фигури със сериозна експертиза. От тази гледна точка бихте ли се ангажирали с една прогноза, макар че съм наясно, че въпросът ми е за няколко милиарда долара - как и кога ще приключи тази криза?

- Кризата ще приключи доста скоро в страни, които ефективно ваксинират своите граждани. Това е моментът, в който ще се реализират нивата на стадния имунитет

Вече можете да наблюдавате този модел в изчерпателните данни, които моите колеги от университета „Джон Хопкинс“ събират и публикуват в Ресурсния център за коронавируса към "Джон Хопкинс". Така че, ето как тази криза ще върви към своя край. Но кога ще приключи, това вече зависи от съответната държава и регион.

- Ще успеят ли лидерите на ЕС и САЩ да посрещнат тези предизвикателства? Кои са големите грешки, които правят?

- Към днешна дата както лидерите на ЕС, така и на САЩ изпращат различни сигнали

как ще се

справят с вируса

Това ми дава слаба увереност, че те ще могат ефективно и оптимално да посрещнат предизвикателствата, които предстоят. Обикновените хора, използващи здравия разум, успяха най-ефективно да победят трудностите, свързани с вируса. И това беше до голяма степен частна инициатива, която успя да подхване и достави ваксини с рекордни темпове. Накратко, публичните лидери винаги изглеждат объркани. Те променят тона с всеки изминал ден. Сякаш се скитат из пустошта, докато частният сектор изглежда

много

по-добре овладян

по отношение на справянето с предизвикателствата.

Имаше много големи грешки. Всъщност списъкът е доста дълъг. Но позволете ми да разкажа за едно скорошно изследване, което току-що завърших. Проучих цялата научна литература за ефективността на локдауните. Оказва се, че честотата на заболеваемостта и смъртните случаи изглеждат приблизително еднакви независимо дали има, или няма локдауни. Това предполага, че самите затваряния са

глупава политика,

тъй като нямат почти никакво въздействие върху здравето, но оказват огромно отрицателно въздействие върху икономиката.

- Пандемията продължава, все още не е ясно дали всички ваксини са ефективни, от някои има дефицити. Как трябва да започне икономическото възстановяване?

- Говорейки за САЩ, икономическото възстановяване започна. Федералният резерв на Атланта, който предоставя най-точната предварителна оценка на растежа на БВП, сега установява, че през първото тримесечие на 2021 г. САЩ ще реализират 8,3% ръст. В по-широк контекст, международната търговия сега процъфтява, което се доказва с тарифите за превоз и транспорт. Така че, възстановяването започна.

С ваксинацията постепено кризата ще бъде преодоляна. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
С ваксинацията постепено кризата ще бъде преодоляна. СНИМКИ: РОЙТЕРС

- Как си обяснявате бързото възстановяване на Китай и Азия?

- Ключът към разбирането както на Китай, така и на Азия, е Китай. Най-важното нещо, което трябва да се осъзнае, е, че китайците, както и аз практикуваме монетаризъм. Те знаят, че номиналният растеж на БВП е функция от скоростта на растежа на паричното предлагане (the money supply broadly measured - парите, циркулиращи в икономиката - бел. ред.). Последните изчисления, които направихме за Международния валутен институт в Университета “Ремнин” в Пекин, където съм старши съветник, показват, че Китай е направил и прави с точност правилното нещо. За да постигне целта си за инфлация от 3%, изчисленият от мен

златен

темп на растеж

на паричното предлагане на Китай, измерен чрез агрегата М2, е 11,7%. В момента ръстът на парично предлагане е 9,4%. В резултат на това инфлацията в Китай е много близка до целта от 3%. И годишният растеж на Китай се възстанови и остана стабилен. Това ме връща към любимата ми фраза: „Стабилността може да не е всичко, но всичко останало е нищо без стабилност“. Накратко, Китай и Азия се справят добре, защото наблюдават "монетарната топка" и държат паричното предлагане много близо до изчисленията ми за златен темп на растеж.

Очаквайте втора част на интервюто.