Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Петя Минкова

От него печелят само бюрократите с “тлъсти” работни места в Брюксел и собствениците на земя с възмутителните им субсидии

На въпрос защо е такъв противник на еврото, проф. Ханке през смях отговаря, че не е на самата валута, а на Европейския съюз.

“Всъщност интелектуалният баща на еврото - нобелистът Робърт Мъндел, е много добър мой приятел и сътрудник - казва ученият. - Член съм и на неговия вътрешен кръг. С г-жа Ханке винаги прекарваме няколко седмици в Palazzo Mundell в Тоскана всеки юли. Това, на което съм опонент, е Европейският съюз. ЕС унищожава суверенитета и е антилиберална машина (която работи срещу свободата според либералните икономисти - бел. ред.)” Аргументът му е изказване на Жак Делор от 6 юли 1988 г., че 10 години по-късно 80% от икономическото, фискалното и социалното законодателство ще произлизат от общността.

“Ако еврофилите са поели по този път,

българите ще могат

много малко да кажат за

своята собствена съдба

- посочва професорът. - Единствените българи, които ще спечелят, ще бъдат вашите бюрократи с “тлъсти” работни места в Брюксел и големите собственици на земя в България, които получават възмутителни субсидии.

Що се отнася до дебата за официално присъединяване на България към еврозоната, българските елити дават на обществото боклук. Истинската причина българските политици и елити да искат да изоставят валутния борд и да приемат еврото е, за да могат да свалят “усмирителната риза”, наложена им от системата на валутния борд.”