Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Стив Ханке
Проф. Стив Ханке

Ел Салвадор рискува да му бъдат наложени санкции, твърди професорът

Проф. Стив Ханке е сред авторите на икономическата стратегия на президента Роналд Рейгън, с която той печели два мандата и побеждава “Империята на злото”. През 1997 г. професорът като съветник на президента Петър Стоянов помогна с експертизата си за въвеждането на валутния борд у нас. Тези дни той разкритикува властта в Ел Салвадор, която иска наред с долара като официално платежно средство да приеме и биткойна. Панама внимателно следи ситуацията там и дава сигнали, че тя може да е следващата. Русия и Китай също замислят отхвърляне на долара и искат да създадат свои дигитални валути. Ще доведе ли това до катаклизми в световните финанси?

В случая на Ел Салвадор причината за отхвърляне на долара станаха високите такси, които банки и посредници налагаха на паричните трансфери от САЩ. Публична тайна е, че населението в страната е толкова бедно, че над 30% от доходите идват от роднини, работещи в Америка. Те осигуряват и над 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Идеята на управляващите е, че с биткойните тези комисиони върху преводите няма да ги има, а хората в реално време ще получават парите си от чужбина. Правителството ускорено изгражда интернет мрежата в страната и банкомати за биткойни, докато всички икономически агенти се пренастроят към новата валута.

Преди интервюто професорът през смях каза, че когато отговаря на въпросите, има предвид не само Ел Салвадор, а и България.

В Ел Салвадор вече можете да си купите дори бургер с биткойни.
В Ел Салвадор вече можете да си купите дори бургер с биткойни.

Първата част от интервюто с проф. Ханке, четете тук.

- Но може би идеята на президента Букеле е всички цени да са в биткойни. Тогава обикновените хора няма да имат нужда да използват банкомат за биткойн.

- Не, това не е така. Законът за биткойните не съдържа такава разпоредба. Освен това биткойнът не е нищо повече от силно спекулативен актив. Това не е валута. Всъщност това е толкова нестабилно средство, че не може да се използва като разчетна единица. Ако беше, Ел Салвадор щеше да се превърне в една от най-нестабилните и рискови държави в света. Абсурдно е да се мисли, че която и да е държава би се отказала от щатския долар като своя предпочитана валута и ще принуди хората да извършват сделки с нещо толкова ненадеждно като биткойн.

- Инженери и софтуерни експерти казват, че биткойнът е много удобна технология за разплащане. Например разплащанията с биткойн могат да бъдат незабавни и безплатни. При мобилното банкиране може да получите средствата на следващия ден; ако търсите бързина, това струва скъпо.

- Това твърдение е неправилно. Например изпращането на пари от кредитна карта до мобилен портфейл в Ел Салвадор чрез Western Union е мигновено и безплатно.

Президентът на Ел Салвадор Наиб Букеле вярва, че биткойнът ще освободи сънародниците му от терора на финансовите институции и долара. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Президентът на Ел Салвадор Наиб Букеле вярва, че биткойнът ще освободи сънародниците му от терора на финансовите институции и долара. СНИМКИ: РОЙТЕРС

- Законът за биткойните в Ел Салвадор не застрашава ли традиционните валути като щатския долар или еврото?

- Не. От една страна, биткойнът не е валута, а доларът и еврото са валути. Освен това в дългосрочен план, мисля, че това е доста

глупав ход

и по ирония на съдбата, в крайна сметка това ще застраши биткойните, тъй като масовото използване ще се пренасочи в схемите за пране на пари и незаконни цели. Всъщност сериозните изследвания по тази тема показват, че 46% от трансакциите с биткойни между януари 2009 г. и април 2017 г. са били за незаконна дейност.

Но това съвсем не е цялата неприятност, причинена от нелогичния ход на Салвадор. Въпреки че все още не знам точните

режими,

които ще бъдат използвани за прилагане на Закона за биткойните (защото ние научаваме повече за възможностите и техните противоречия с всеки изминал ден), ясно е, че банките, бизнесите и клиентите им в Салвадор са попаднали в регулаторната мрежа на Financial Action Task Force. В анализ за „Джонс Хопкинс” аз определих 27 от 58 точки, които вероятно ще предизвикат осъждане от страна на FATF и биха могли да изложат Салвадор на опасността от икономически санкции.

- Какво мислите за бъдещето на биткойните?

- Настоящата пазарна цена представлява неговата обективна стойност. Но основната му стойност е нула. Прогнозирам, че цената му в крайна сметка ще се доближи до нула, тъй като на пазара навлизат превъзходни конкурентни криптовалути.

- Как си обяснявате, че цената на биткойна е толкова висока и защо се колебае толкова много?

- Цената е висока, защото има значително търсене на биткойни. Така наречената „биткойн общност” и „биткойн екосистема” представляват нещо като секта, религиозен култ. Вярващите вярват в догмата. А догмата, която е фалшива, е, че цената трябва да продължи да се покачва, тъй като предлагането по дизайн е твърдо и нееластично. Именно това води до големи колебания в цените. Пазарните

корекции

в търсенето трябва да се предават чрез промени в цените, тъй като предлагането е нееластично.

- Бихте ли инвестирали в биткойн и защо?

- Не. Биткойнът е силно спекулативен актив. Когато инвестирам, имам две правила, същите като на Уорън Бъфет: Правило номер 1, никога не губете пари. Правило номер две, не забравяйте правило номер 1. Търгувам със стоки и валути повече от 65 години и го правя с добри резултати. Всъщност бях президент на Toronto Trust Argentina през 1995 г., когато беше най-добре представящият се фонд в света. Въпреки това избягвам спекулации, които са рискови като биткойните.

- Имате ли обяснение защо гиганти като Microstrategy теглят заеми, за да инвестират в биткойни?

- Тези фирми теглят заеми, за да инвестират в биткойни, защото имат много по-голям апетит към риска от мен, например. Те очевидно вярват, че теорията за инвестициите на големите глупаци ще се изплати. Тоест те вярват, че могат да купуват на ниска цена, а по-късно да продават на някой по-голям глупак, на по-висока цена.

- Ако друга държава, след Салвадор, приеме биткойните, това не би ли било сериозен удар за платежните и банковите системи?

- Не.