Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Стив Ханке
Проф. Стив Ханке

Пред Джон льо Каре Олег Калугин казва: Българите бяха ужасни,
не можеха да направят проклетото нещо, трябваше да подготвим
всичко – от чадъра до отровата

Проф. Стив Ханке е сред авторите на икономическата стратегия на президента Роналд Рейгън, с която той печели два мандата и побеждава “Империята на злото”. През 1997 г. професорът като съветник на президента Петър Стоянов помогна с експертизата си за въвеждането на валутния борд у нас. Тези дни той разкритикува властта в Ел Салвадор, която иска наред с долара като официално платежно средство да приеме и биткойна. Панама внимателно следи ситуацията там и дава сигнали, че тя може да е следващата. Русия и Китай също замислят отхвърляне на долара и искат да създадат свои дигитални валути. Ще доведе ли това до катаклизми в световните финанси?
В случая на Ел Салвадор причината за отхвърляне на долара станаха високите такси, които банки и посредници налагаха на паричните трансфери от САЩ. Публична тайна е, че населението в страната е толкова бедно, че над 30% от доходите идват от роднини, работещи в Америка. Те осигуряват и над 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Идеята на управляващите е, че с биткойните тези комисиони върху преводите няма да ги има, а хората в реално време ще получават парите си от чужбина. Правителството ускорено изгражда интернет мрежата в страната и банкомати за биткойни, докато всички икономически агенти се пренастроят към новата валута.
Преди интервюто професорът през смях каза, че когато отговаря на въпросите, има предвид не само Ел Салвадор, а и България.

- Проф. Ханке, сравнявате излизането на борда и приемането на еврото с интервюто на Джон Льо Каре с Олег Калугин. "Българите бяха ужасни - казва Калугин. - Те не можеха да направят проклетото нещо. Трябваше да направим всичко за тях: да обучим момчето, да направим чадъра, да фиксираме отровата". Какво всъщност е общото между убийството на Георги Марков и приемането на еврото.

- Това е логичен и перфектен огледален образ. Ключовите думи са некомпетентност и нелегитимност. Това е първото нещо, което ми идва на ум, когато видя какво се случва - как България се отдалечава от валутния борд (българската система работи перфектно от 24 години), за да "прегърне" несигурното евро. Затова веднага се сещам за известното интервю на Джон льо Каре с Олег Калугин за

убийството

на Георги Марков. В него Калугин казва всичко: некомпетентност и нелегитимност. Поне така аз виждам ситуацията.

Може би българите, особено по-младите, дори не знаят кои са били Георги Марков, Льо Каре или Калугин. Дори да не се замислят върху това, то няма да ме изненада. Наскоро попитах студенти в един от моите класове, съставен от най-елитната група студенти в "Джон Хопкинс" (той е сред най-големите университети в света), кой е великият Александър Солженицин. Никой от американците не знаеше. Разбира се, китайските и други чуждестранни студенти също не знаеха.

В интервю Олег Калугин заявява, че писателят Георги Марков е убит от българските служби с помощта на руските.
В интервю Олег Калугин заявява, че писателят Георги Марков е убит от българските служби с помощта на руските.

И така, попитах двамата си студенти от Москва. Единият никога не бе чувал за Солженицин, а другият казва, че знае това име и смята, че е на руски писател.

Добре, повечето от моите ученици учат приложна математика, но въпреки това отговорите, които получих, бяха доста шокиращи. Предполагам, че това просто отразява

тъжното

състояние на света,

в който живеем. Повечето от така наречените млади елити са лишени от всякаква култура и не знаят нищо друго освен някои от най-новите алгоритми."

- Проф. Ханке, през последните 40 години вие следите Латинска Америка, създадохте най-успешния инвестиционен фонд там, какво мислите за новия Закон за биткойните в Салвадор - закон, който прави Салвадор първата държава, която ще приеме биткойна като законно платежно средство?

- Законът за биткойните трябва да влезе в сила на 7 септември, но за да разберете дали е желателно това, трябва да знаете подробностите и правните условия на това как в момента е уреден изборът на валута. Аз имах участие в закона от 2000 г. за паричната интеграция. С него Ел Салвадор се доларизира, като премахна местната валута по това време, и направи американския долар законно платежно средство за страната. В допълнение към това, членове 2 и 6 от Закона за паричната интеграция уточняват, че валутната

конкуренция

ще има превес. Тоест всяка валута, която е взаимно договорена от купувачите и продавачите, е законна при спазване на всички търговски и договорни задължения.

- Как се справяше страната през последните 20 години след реформата за доларизация?

- Чудесно. От 2001 г. средният годишен темп на инфлацията е 2,03% - най-ниският в Латинска Америка. Благодарение на доларизацията и ниската инфлация 25-годишните променливи ипотеки са при лихви от 7%. Икономическият растеж изпревари средния за Латинска Америка. Износът нараства стабилно с по-бързи темпове, отколкото в повечето други страни от Латинска Америка. Докато Салвадор може да страда от микроикономически изкривявания и корупция, той е постигнал макроикономическа стабилност.

- И така, защо Салвадор реши да приеме Закона за биткойните, с който прави биткойните законно платежно средство в Салвадор?

- Това е много добър въпрос. Защо някой би се опитал да поправи нещо, което не е счупено и е установено с данни, че работи перфектно? Това е много подобно на въпроса, който доста хора повдигат за България: Защо България би искала да изостави своя валутен борд, система, която работи много добре в продължение на години? В Ел Салвадор е ясно, че тъмните сили стоят зад глупавия и

нелогичен ход,

за да направят биткойна законно платежно средство. Някои от тези кръгове бяха идентифицирани на 1 юли от Държавния департамент на САЩ като корумпирани и недемократични участници, всъщност бяха посочени 14 салвадорци. От тях 11 са тясно свързани с президента Наиб Букеле. Например настоящият шеф на кабинета на Букеле и юрисконсултът му бяха сред посочените от САЩ.

- Нямаше ли президентът Букеле аргументи в полза на приемането на Закона за биткойните?

- Да. Той имаше два основни аргумента. Едното е твърдението му, че Законът за биткойните ще повиши свободата при избора на валута на салвадорците.

Олег Калугин твърди, че българите са били толкова некадърни при подготовката на убийството на Георги Марков, че се е наложило руските спецслужби да свършат всичко.
Олег Калугин твърди, че българите са били толкова некадърни при подготовката на убийството на Георги Марков, че се е наложило руските спецслужби да свършат всичко.
Второто е твърдението му, че това би намалило разходите при паричните преводи, които представляват 21% от БВП на Салвадор. Що се отнася до първия аргумент, член 7 от Закона за биткойните предвижда, че “всеки икономически агент трябва

да приеме биткойн

като плащане, когато се предлага от този, който придобие стока или услуга”. Този член прави Закона за биткойните принудителен, подобен на член 175 от Гражданския кодекс на Съветския съюз. Очевидно е, че Законът за биткойните ще ограби тези, на които се предлага биткойн, и ще ограничи свободите, залегнали в настоящия валутен режим на Ел Салвадор.

Що се отнася до втория аргумент на Букеле, трябва да се отбележи, че хората в Ел Салвадор

не искат биткойни,

а американски долари. В проведено проучване хората са посочили, че не желаят да го използват в бъдеще. Всъщност 93% от над 1600 участници в анкетата на Търговската камара на Салвадор са заявили, че не искат да получават заплатите си в биткойни. Освен това 82,5% твърдят, че отказват да получават плащания и преводи в биткойни.

Една от причините, поради която хората не искат да получават плащания и преводи с биткойни, са високите разходи за обмяна, за да получат щатски долари, това е, което всъщност те искат.

Според Световната банка средната цена за изпращане на парични преводи до Ел Салвадор е 2,85%. В класацията със 104 страни, наблюдавани от Световната банка, това е шестият най-нисък разход и най-ниският въобще в Латиноамериканско-карибския регион. За да обменят биткойни за долари, 70% от населението на Салвадор трябва да използва банкомат

за биткойн

Тези банкомати имат минимум 5% такса за трансакция, плюс мрежови разходи за изпълнение на трансакцията, разходи за пътуването до банкомата и неудобството при получаването. Към тях се прибавят и разходите за безопасност и сигурност при използването му.

Според Световната банка средната цена за изпращане на парични преводи до Ел Салвадор е 2,85%. В класацията със 104 страни, наблюдавани от Световната банка, това е шестият най-нисък разход и най-ниският въобще в Латиноамериканско-карибския регион. За да обменят биткойни за долари, 70% от населението на Салвадор трябва да използва банкомат
за биткойн
Тези банкомати имат минимум 5% такса за трансакция, плюс мрежови разходи за изпълнение на трансакцията, разходи за пътуването до банкомата и неудобството при получаването. Към тях се прибавят и разходите за безопасност и сигурност при използването му.

Ако още държави приемат биткойна, това ще срине ли традиционните валути и финансовите системи, четете тук.