Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Всички нападат най-вече Кирил Петков

Ако Радев спечели, Борисов ще остане единствената силна фигура, която е контра

Партиите ще пазят силите си за последната фаза на кампанията, когато ще изстрелят основните удари и компромати срещу противниците си, а за момента се фиксират само върху медийни участия. След два парламентарни вота на третия пестят силите си, докато в предишни години са атакували и в началото, и в края на надпреварата. Това споделиха пред "168 часа" участници в нея.

Погледите на всички са насочени главно към най-новия политически субект – коалицията "Продължаваме промяната", начело с Кирил Петков и Асен Василев. Атаките срещу тях вече започнаха – с гражданството на първия и с бизнеса на втория. Много зависи

дали Конституционният съд ще се произнесе

по първия казус преди или след изборите. А в същото време социологическите проучвания показват, че ПП ще се бори за второто място. Опитът сочи, че подобни формирования с харизматични лидери и големи очаквания крият опасности да откъснат живо месо от познатите партии. Така както беше случаят през април и юли с "Има такъв народ" или ГЕРБ преди 12 години, а НДСВ преди 20 г.

Затова останалите държат под око новобранците, които според социолозите могат да отдръпнат гласове и от партиите на статуквото, и от новите.

Наблюденията на старите формации показват, че "Продължаваме промяната" все още не е стартирала същинската си дейност –

не се забелязва да правят структури

из страната,

нито дори да имат координатори за областните градове. Разчитат на ефекта на вълната и на прилива на избиратели, които ще ги предпочетат, защото са нови и различни от познатите. И ако успеят да постигнат добри резултати и влязат в бъдещото управление, тогава ще градят партията си. Така както постъпи навремето Симеон Сакскобургготски. Въпросът е колко ще издържи.

Засега изглежда, че всички останали се опитват да неглижират ефекта на Петков и Василев. А в същото време точките на разделение и основните кривици между партиите и коалициите са прекалено много. И те вече бяха сложени на масата.

ГЕРБ и ДПС изглеждат в изолация от останалите – с тях, обвиняваните в корупция, никой не е съгласен да съставя коалиция или да сключва споразумение. Изключение прави "Продължаваме промяната", които не си поставят ограничения да приемат предложения и на партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Асен Василев дори обяви публично, че не изключва преговори след изборите дори с ГЕРБ и ДПС, но все пак само за отделни идеи, не за общо управление.

И макар останалите да странят от ГЕРБ, социологическите проучвания сочат, че "гражданите" отново могат да бъдат лидер с най-много гласове на 14 ноември. Според наблюдателите

разклащането на генералската

партия ще е продължително

и не така лесно като на НДСВ. Ще намалее, но ще имат своите 300 - 400 хиляди привърженици в следващите години. И това ще са най-твърдите им поддръжници, като ще отпаднат тези, които се закрепват за формациите на власт, както и разочарованите.

И тук има още нещо – ако Румен Радев бъде преизбран и под негова егида се състави правителство, много е възможно рейтингът на Бойко Борисов да се запази или увеличи. Просто защото ще има хора, които ще търсят алтернатива на властта и бившият премиер е единствената силна фигура – контрапункт на пилота.

Но това няма да промени факта, че ГЕРБ са в изолация

Същото се отнася и за ДПС. На гърба на движението са печелени не един и два вида избори през годините на прехода. Единствено БСП ги е припознавала като стратегически партньор в определени моменти. Сега хората на Ахмед Доган отново са обект на атаки от останалите партии. Да не забравяме, че протестите стартираха, след като Христо Иванов акостира на брега до летния сарай край Созопол.

Неговата коалиция обаче също не е лишена от своите вътрешни противоречия. Още преди първия вот за тази година – на 4 април, традиционната десница поръчала социологическо изследване, което показало несъвместимост между електоратите на ДСБ и "Да, България", разкриха запознати.

На моменти това излиза на повърхността. Както беше преди изборите на 4 април, когато привържениците на Христо Иванов негодуваха срещу интервюто на Иван Костов, с което той даде рамо на ДСБ. Бившият премиер е възприеман двояко. От една страна, за хората от създадената от него партия е голям авторитет и не може да бъде пренебрегнат. От друга, в "Да, България" не го ценят толкова, даже смятат, че неговото присъствие отблъсква част от избирателите. Де факто обаче в листите костовистите са малцинство или поне не са на предна позиция.

Разлика между двете формации има и в друг аспект. Атанас Атанасов в свое интервю

не беше изключил възможността да управляват и с БСП,

ако червените приемат техните приоритети, а в същото време Христо Иванов беше категоричен, че това не може да се случи.

Противоречията избуяха и при поредния скандал. Общинският съветник Методи Лалов поиска оставките на двама знакови представители на "Демократична България" – Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев, и ги обвини в авторитаризъм.

Появата при Кирил Петков на

Ицо Хазарта, който иначе е традиционен трубадур на десните,

няма да е в полза на ДБ.

"Има такъв народ" също са в позиция, в която атакуват всички.

Обвиняват ГЕРБ и ДПС в корупция, а останалите - защото не ги подкрепили за проектокабинета в предишното Народно събрание.

Тошко Йорданов обяви ДБ за предатели. В същото време десницата упрекваше партията на Слави Трифонов, че предлага ултимативно правителство, без да седне на масата за преговорите. Заместникът на шоумена се изказа крайно и за Асен Василев във връзка с негова бизнес дейност, заради което бившият служебен министър заведе дело за клевета.

А тази седмица направи паралел между обръчите от фирми на ДПС и практиката на двамата от Харвард, които директно "си назначават шефове на фирми за депутати". "Съюз на почтените? Не мислА!", завършва Йорданов.

Той нападна

люто и Татяна Дончева

от "Изправи се.БГ. Ние идваме!" с бележките за 500К към депутата Радостин Василев и се наложи тя да обяснява какво значи това, писала ли е подобни цифри и защо.

Освен сценариста

битката срещу останалите

партии бе подета

и от бившата шефка на Народното събрание Ива Митева. Тя бе директна, че ИТН няма да подкрепи Кирил Петков за премиер след изборите и така бариерите вече станаха много. Формацията вече се опари и в листите за тези избори името на Петър Илиев не фигурира. Но неуспелият кандидат-премиер Пламен Николов е водач в Шумен.

Препятствия и противоречия има и в лагера на червените, а също така между "Позитано" 20 и президента. БСП хем не иска да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС, хем до този момент

партиите на промяната не я припознаваха

като свой съюзник и отхвърлиха вариантите да бъде съставен кабинет в предишните състави на парламента в мандата на столетницата.

Отделните крила в соцпартията се различават и по отношението си към Румен Радев. Корнелия Нинова нямаше как да вземе друго решение, освен да го подкрепи. Лидерите на червените са против създаване на "Продължаваме промяната". Всъщност всички

партии, от които е избиран президент

в България,

са имали

проблеми с него

Като се започне с Желю Желев и СДС, Петър Стоянов и Иван Костов, Георги Първанов и БСП. Единствено Росен Плевнелиев нямаше обструкции към ГЕРБ.

Червените са в състояние на студена война и с "Изправи се.БГ. Ние идваме", част от които произхождат от редиците на социалистите. А в най-малката коалиция също текат разделителни процеси. Там разчитат на чудо, за да влязат и този път.

Но на този етап проблемът е как след толкова битки и нападки партиите ще седнат на една маса, за да съставят правителство след изборите. Може би затова някои наблюдатели смятат, че е възможно служебният кабинет да продължи дейността си поне до пролетта. И вероятно затова Ива Митева предложи Стефан Янев за редовен премиер.