Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ не са за пренебрегване, могат да направят широка коалиция с БСП в името на националното спасение

Голямата интрига е кой ще вземе втория мандат - червените, "Демократична България" или ИТН

Президентът ще избере “Продължаваме промяната” за трети мандатоносител, дори резултатът им да е по-нисък

Много повече възможности за съставяне на правителство ще има през ноември в сравнение с предишните два парламентарни избора през годината. Причината е, че комбинирайки ги с президентските, активността ще се увеличи, както показват социологическите данни, а това ще доведе до отпадане на малките партии и по-широка застъпеност на големите.

Единият вариант е формациите отново да не постигнат съгласие и след завъртането на рулетката да се стигне до пореден вот, при което

управлението да продължи да е в ръцете на служебния

кабинет. Той вече няма да може да бъде сменен, тъй като Румен Радев ще е в последните три месеца от мандата си и по конституция в този срок няма право да посочва служебни министри.

За момента агенциите предвиждат съотношението на старите срещу новите партии да е в полза на първите – около 140 на 100 депутати плюс-минус петима. Освен това в този начален етап ГЕРБ излизат с голяма преднина. Според агенция "Тренд" тя е близо 8% пред ИТН. Данните от изследване, възложено от Европейската лига за икономическо сътрудничество за България на EISA и "Маркет линкс", показват също 8% предимство на партията на Бойко Борисов. Втората след тях е БСП. Разликите обаче между червените, ИТН и "Демократична България" са толкова малки, че могат да се променят в хода на кампанията.

Но това няма да се отрази на първия. Част от разочарованите от ГЕРБ ще се върнат при тях, като виждат, че новите вече два парламента нищо не могат да постигнат. И ще предпочетат познатото. Така че формацията не бива да бъде отхвърляна с лека ръка като вариант за мандатоносител, който да формира правителство. Това е втората възможност. Социологът Андрей Райчев в свой коментар нарече бившата управляваща партия незаобиколим фактор в новото Народно събрание.

По-интересното е с кого биха могли да се съюзят. Отговорът зависи от въпроса кой ще влезе. Теоретично биха могли да направят голяма коалиция със социалистите – нещо, което е изпробвано в други европейски страни. То може да се нарече правителство на националното спасение и да се обоснове с икономическата криза, която предполага обединени усилия на всички кръгове, както и продължаващата пандемия от COVID.

Проблемът тук

ще е не само в противопоставянето

на Бойко Борисов и Корнелия Нинова, което тече от години (знаем как двамата щяха да се разбират като мъже).

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Но дори и заедно практически двете формации няма да успеят да съберат достатъчно мнозинство. Така евентуалното широко мнозинство ляво-дясно ще се нуждае от допълнителна поддръжка от някоя от останалите партии. Която и да е тя, ще има своите условия. Ако следваме логиката на противопоставяне стари-нови, би могло да е ДПС.

Ако хипотезата с широка коалиция се провали, идва третата поред.

И тя е кабинет с мандата на БСП. Червените отдавна твърдят, че са

против партийно правителство

Освен това резултатите няма да им позволят да го направят. Както и да се развие кампанията, максимумът им няма да надхвърли 45 депутати.

Могат да предложат експертен кабинет с участието на някои от новите формации. Части от "Демократична България" намекнаха, че могат да се включат, ако има общи принципи и цели, в кабинет на професионалисти. ИТН също биха могли при определени условия да подкрепят или да участват по някакъв начин.

Тъй като разликите между БСП, формацията на Слави Трифонов и "Демократична България" са минимални на този етап, не е изключено като втора сила мандатът да отиде в "Има такъв народ". Това е четвъртият сценарий.

Този път

групата на шоумена вече трябва да направи всичко

възможно, за да реализира кабинет.

Слави Трифонов
Слави Трифонов
Позицията им вече е съвсем друга от тази, с която влязоха в парламента през април и през юли. Още един отказ поне да се опитат да влязат в управлението ще им коства отиване в небитието. Избирателите им започнаха да ги напускат за сметка на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Затова за ИТН е въпрос на живот и смърт да има кабинет, ако искат да продължат политическото си съществуване.

Пето, възможно е мандатът да отиде и при "Демократична България", но засега е трудно да се предвиди, защото социолозите очакват част от техните избиратели да се пренасочат към "Продължаваме промяната". Ако тези варианти не сработят, президентът Румен Радев най-вероятно ще даде третия мандат на новата партия "Продължаваме промяната". Това е шестият вариант. Изглежда почти сигурно, че ще заложи на бившите служебни министри. "Дори да не са трета политическа сила, президентът, ако е Радев, по-скоро ще го връчи на тях", коментира политологът Юрий Асланов пред "168 часа".

Топлите отношения между ПП и военния летец не са тайна. Двамата подкрепиха държавния глава за втори мандат и непрекъснато го хвалят, че нито веднъж не е упражнил натиск върху решенията им във ведомствата. А освен това трендът при тях е възходящ, раждането на партията беше шумно и е възможно да имат повече от 20 депутати.

Има обаче една особеност при този проект. Неговите привърженици не са твърди, а са динамични. Тоест при едно движение в грешната посока биха могли да оттеглят подкрепата си от Кирил Петков и Асен Василев. Но това важи за следващи избори.

Засега те имат голям шанс да получат трети мандат в новия парламент, ако първите два бъдат проиграни. Около тях могат

да се обединят всички заставащи зад Румен Радев политически сили

и така да се състави неформално правителство, което най-малкото няма да воюва с президента. Същото важи и за всички останали хипотези с изключение на евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ.

Всичко това обаче е предварително. "В последния месец се случват нещата, които обръщат нагласите – коментира Юрий Асланов. - Нито една от прогнозите не може да бъде точна. Ще бъдат компрометирани и този път, както предишните два пъти тази година, не защото социолозите не знаят как да работят, а защото има трансформация на масовото съзнание. То е объркано, не знае какво мисли и прави. Всеки момент може да завие нанякъде." Според политолога изненада ще бъде, ако Радев не бъде преизбран или ако ГЕРБ не са първи, ако партия изскочи от нищото и направи бум. Тогава може да се разместят класациите и прогнозите да са неточни.