Истинска история от океана след жесток ураган в “Дрейф”

12.07.2018;

Действителната история на Тами Олдман и Ричард Шарп, които биват връхлетени от един от най-жестоките урагани в историята насред Тихия океан по време на пътешествие с яхта, вдъхновява новия филм на режисьора Балтазар Кормакур "Дрейф" (Adrift).

Човекът и проявленията на неговия дух в битка за оцеляване със стихиите е любим обект за разказване със средствата на киното на исландския визионер и създател на "Еверест" и The Deeр.

Сценарият е дело на Ерън Кандел, Джордан Кандел и Дейвид Брансън Смит и се основава на разказа на самата Тами Олдман, описала преживяното в книгата "Червено небе в траур: Истинска история за любов, загуба и оцеляване на море" (Red Sky in Mourning: A True Story of Love, Loss and Survival at Sea).

В главните роли пред камерата влизат Шайлийн Удли ("Дивергенти", "Вината в нашите звезди") и Сам Клафлин ("Игрите на глада", "Аз преди теб").

През септември 1983 г. бъдещето пред Тами и нейния годеник Ричард изглежда повече от светло.

Те са влюбени силно един в друг и споделят страстта си към плаването, на което са се отдали през последните шест месеца. В онзи момент обаче двамата решават да нарушат развлекателното си плаване с 36-футовата планерна лодка на Шарп и вместо това да приемат работата да доставят 44-футова яхта от Таити до Сан Диего. Доброто бизнес решение обаче неочаквано се превръща в истински кошмар. Двойката бива застигната от урагана Реймънд, една от най-катастрофалните стихии, регистрирани някога.

В лентата на Кормакур Ричард се оказва тежко ранен без почти никаква надежда да стигне жив до брега, а върху Тами пада отговорността да прояви нужния характер и сила, за да спаси себе си и любовта на живота си.

Борбата за оцеляване изправя Олдмън срещу 40-футови вълни и ветрове със скорост от 140 възела, срещу глад, страх, отчаяние и психическо изтощение.

В действителност при удара на урагана Ричард настоява Тами да слезе долу под палубата, докато той си слага предпазния колан и остава горе. Тя чува единствено виковете: "О, Боже мой!", бива изхвърлена от тласъците на полудялата яхта, удря се в кабинковата стена и тъмнината я обгръща. 27-часа по-късно, когато Олдман се събужда и излиза на палубата, открива, че бурята е свършила, но нейното тежко изпитание тепърва предстои. Предпазният колан на Ричард виси от лодката, а него го няма. Тами е сама, изплашена и с разбито сърце от огромната загуба.

"Определено най-трудната част беше изчезването на Ричард - споделя Олдман години по-късно. - Имаше моменти, в които не ми се живееше, защото не знаех как да продължа. Че няма да мога да се влюбя отново никога. Единствено докато бях в режим на оцеляване, не чувствах скръбта така силно".

Така в реалния живот Тами не открива Ричард ранен и се оказва сама насред океана върху купчина отломки. Затова има голяма вероятност да се окаже, че присъствието на Шарп във филма е просто игра на въображението на неговата половинка.

През следващите 41 дни обаче тя ще успее да бъде главен герой в една от най-вдъхновяващите истории за човешкия дух. Олдман изработва сама помпа, с която да предпази кабината от наводнение, и план как да стигне до брега. Единственото, с което разполага, за да се ориентира в изминаването на 15 000 мили до Хило, Хавай, е секстант - навигационен инструмент, и часовник. Измъчвана е от глад, но се прехранва с фъстъчено масло и консерви - от плодов коктейл до сардини. Стига до ръба да психическия срив. Понякога вижда остров, друг път самолет, но няма нищо такова.

"Да бъдеш на тази лодка бе като самотен затвор - спомня си Тами. - Бях изтормозена. Имах нужда от напътствие и тогава се появи този феномен - гласът. Гласът ме караше да продължа. Аз просто го следвах".

Гласът я разубеждава да дръпне спусъка и когато Олдман взима пушка, каквато имало на борда, зарежда я и я захапва дулото. По-късно мнозина питат Тами дали според нея това е бил гласът на Бог, а тя вярва, че това е бил нейният собствен вътрешен глас - нейната вътрешна сила.

Повече от 40 дни след сблъсъка с Реймънд Олдман стига до пристанището на големия остров Хило. 6 години след случилото се тя все още не може да чете книга заради травмата на главата и е измъчвана от непрестанни кошмари. 8 години по-късно сякаш малко по малко започва да се излекува от преживяното. 10 години по-късно среща друг мъж, става майка на две деца и отново плава без страх.

If I was going to live, let's get to living ("Ако ми е съдено да живея, нека да живея") - казва вътрешният й глас, с чийто съвет Тами продължава да живее.

В лентата на Кормакур участват още Джефри Томас, Елизабет Хоторн и Грейс Палмър. Премиерата на "Дрейф" у нас е на 27 юли.

Още от Шоу

Гала се върза на фалшива новина с порнозвезда

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември.

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.