Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В „Космос“ неотдавна ви разказахме как траките са живeли и разпространили своите култове в Египет, но малцина знаят, че в Тракия в продължение на няколко века е имало култ към египетските божества, включително и по днeшните ни земи.

С това амбициозно изследване са се заели д-р Весела Атанасова и един от най-изявените съвременни египтолози проф. Лоран Брико. Двамата публикуваха наскоро каталог с най-впечатляващите находки на египетските култове в Сердика, но по-интересното е, че изследването ще бъде разширено, тъй като проектът на д-р Атанасова за египетските култове в Древна Тракия току-що спечели финансиране от „Фонд Научни изследвания“. Това е допълнителна гаранция, че през следващите години ще научим още вълнуващи подробности за почитането на египетските божества по тракийските земи.

Птолемей II и сестра му Арсиноя II са с големи заслуги за разпространението на египетските култове в Тракия.
Птолемей II и сестра му Арсиноя II са с големи заслуги за разпространението на египетските култове в Тракия.

Всъщност генератор на тези „глобални“ процеси е Александър Велики, който иска да изгради един нов свят не чрез войни, а на базата на науката, културата, общите ценности и сливането на религиите. След смъртта на Александър неговите командири и наследници – диадохите, си разпределят огромната империя, а най-влиятелният Птолемей I поема

управлението на Египет.

„Още когато пристига, той си дава ясна сметка, че ще му е много трудно – казва пред „Космос“ д-р Весела Атанасова. – Египтяните имат своите божества, гърците – други, вярванията са различни, в същото време Птолемей I трябва да контролира цялата държава. Първото нещо, което прави, е да изучи администрацията на Египет, която е специфична заради различното мислене на египтяните. Постепенно Птолемей I осъзнава, че ще има проблеми с местното население и най-вече с висшите жреци на основните божества на Египет. Те са космогонични. Например в Тива се почита Амон и върховният му жрец притежава изключително голяма власт. В Мемфис се почитат Птах и бикът Апис. С изучаването на историята Птолемей I разбира, че е имало периоди, в които жреците са управлявали цялата държава и имат огромно влияние (т.е. по време на XXI и XXII египетска династия).”

Арсиноя II e жрица на Изида и разпространява култа към нея в Тракия.
Арсиноя II e жрица на Изида и разпространява култа към нея в Тракия.

Птолемей I е поразен, че Египет е една силно религиозна държава, в която всяко камъче е почитано, а боговете са навсякъде. Диадохът фараон вече е сигурен, че ако иска да задържи властта и да я остави на потомците си, трябва да спечели египтяните на духовно ниво.

„Затова той решава да сроди елинските и египетските вярвания – казва Весела Атанасова. – В Египет Изида е богинята-майка, чието влияние нараства с годините. В цялата страна се почита семейството на Изида и Озирис и сина им Хор, но Птолемеите постепено заместват Озирис със Сарапис, а Хор с Харпократ.“ Всъщност Сарапис е творение на Птолемеите, които го създават като амалгама между Озирис и друго божество от района на Мемфис – свещения бик Апис. Така от Озирис и Апис се ражда едно ново божество, което много прилича на гръцки бог.

Каква е кървавата история зад навлизането на култовете по нашите земи, четете в 12 брой на "Космос".