Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неврофизиолози излекуваха болни опитни мишки

Неврофизиолози от САЩ и Дания направиха истински пробив в медицината, след като успяха да потиснат всички симптоми на множествена склероза при опитни мишки, инжектирайки в техните мозъци култура от „заготовки“ от глиални клетки (важен спомагателен елемент на нервната тъкан). Това е позволило напълно да се възстанови структурата на миелиновата обвивка на аксоните (дълги нервни влакна – бел. ред.). Именно разрушаването й е причина за симптомите на болестта. Миелинът не само защитава влакната, но и участва в предаването на сигнали.

Постижението е от голяма социална значимост, тъй като заболяването засяга предимно млади хора в активна възраст от 20 до 50 г.

Според данни на Световната здравна организация от нея страдат 2,3 милиона души по света, като само в САЩ всяка седмица се откриват по 200 нови случая. Засега тя беше с неясна генетична предразположеност и това пречеше да се намери лечение. Известно е, че поразява мастната миелинова обвивка на нервните влакна на човешкия главен и гръбначен мозък. В резултат на това нервите започват да провеждат по-лошо сигналите, след което първоначално се получава изтръпване в крайниците, а при прогресиране на болестта може да се стигне до парализа, слепота и смърт.

Благодарение на новите методи в медицината заболяването отдавна не е осъдителна присъда. Чрез лечение може да се контролира и да не прогресира, а пациентите да живеят пълноценно. Факт е обаче, че множествената склероза е известна като болестта с хиляди лица, тъй като нейните симптоми особено в началото съвпадат с тези на много други диагнози.

Затова идеята на екипа била да се направи заготовка на глиални клетки, които имат потенциала да се превърнат в олигодендроцити – клетки, произвеждащи миелин.

Те проверили хипотезата си върху гризачи, които имали мутирал MBP ген (отговорен за синтеза на миелин в олигодендроцитите).

Очаквало се тези животни да умрат доста бързо със симптоми, наподобяващи множествена склероза. Инжектирането на „заготовки“ на глиални клетки обаче позволило да се удължи животът им, като нова миелинова обвивка се образувала за няколко седмици.

Според ръководителя на проекта проф. Стивън Голдман от Рочестърския университет резултатите от експериментите с опитни животни са много обнадеждаващи и могат да бъдат проведени клинични изпитания за лечението на множествената склероза и на някои други невродегенеративни заболявания при човека. „Присаждането на глиални клетки може напълно да възстанови структурата на миелиновата обвивка на нервните клетки в мозъка“, споделя той.

От обяснението му става ясно, че досега са правени подобни изследвания, но никога не е имало такъв пробив и затова проф. Голдман и екипът му решават да тръгнат от корените на болестта.

Какво изследват те и какъв точно е пробивът им в борбата с болестта множествена склероза, четете в новия брой на списание "Космос".