Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко души изиграват съществена роля в живота на лекаря, причинил най-много смърт в концлагера „Аушвиц”

Там Йозеф Менгеле открива себе си. Пуска на свобода чудовището, което хората около него и той самият създават години наред. Безкрайно много е чакал този момент. Безкрайно дълго е искал да премине телените заграждения на Аушвиц. Беше му толкова трудно да потиска силната омраза и желанието да причинява болка. Ще приложи всички записки от папката, която пази още от студент.

Сега той стои пред портата и е готов да я премине. Майка му, баща му, двамата му братя, професори и учени го доведоха дотук. Те изминаха с него целия този път. Научиха го, че човешкият живот няма стойност. Че майчина любов не съществува, а бащиното рамо e винаги някъде другаде. Накараха го да мисли, че науката е над всеки, а смъртта при някои трябва да се случи много по-рано и по план. Вмениха му, че Фюрера е велик и неговите думи са закон.

Историята на най-садистичния лекар в Освиенцим е известна на всички. За нея се говори в цифри. За убийствата, експериментите, мъченията...

Фактите около смъртта му също са ясни. Дави се на 7 февруари 1979 г. под името Волфганг Герхард край бреговете на бразилския град Сао Пауло. Погребан е от мъж и жена на име Волфрам и Лизолета Босерт, при които живее. Те му дават подслон малко преди края на Втората световна война, без да подозират, че приютяват един от най-издирваните нацистки военнопрестъпници.

Изровен е шест години по-късно, когато Босертови откриват в едно от бюрата му папки с описания на нечовешки експерименти. Бразилски, западногермански и американски криминалисти бързо го идентифицират.

Така един от най-жестоките хора, отговорен за смъртта на стотици хиляди в Аушвиц, си отива от този свят, без да е усетил дори частица от болката, която е причинил. Менгеле обаче се превръща в чудовище много преди да прекрачи прага на концлагера.

Какви са били причините за това четете в новия брой на списание "Космос".