Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осем жени са убити по време на извънредното положение

Застреляни в главата, намушкани в сърцето или пребити до смърт. Няколко брутални убийства на жени по време на извънредното положение заради COVID-19 останаха далеч от общественото полезрение. Тихомълком случаите на домашно насилие в страната нараснаха скорострелно, а бройката на пострадалите достигна заплашителни цифри.

Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Русе, Търговище и Хасково са малка част от градовете, в които броят на жертвите, потърсили помощ след системен тормоз от половинката си, се увеличи драстично. Въпреки че началото на годината беше белязано с жестокото убийство на Светла Славейкова в столичния квартал "Модерно предградие", чиято смърт причини съпругът й Любомир, се оказва, че по време на пандемията сме достигнали

най-сериозния

пик на пострадалите

от ръката на любимия си. Така например само за първите две седмици след въвеждането на извънредното положение бяха извършени цели три убийства.

В черната статистика първа влезе 76-годишна жена от пловдивското село Милево. Тя беше намерена с огнестрелна рана, а съпругът й, натиснал фатално спусъка на пистолета, за който няма разрешително, е открит в критично състояние след опит за самоубийство. Следваща в списъка попадна 30-годишна от Кюстендил, брутално пребита от гаджето си. Не по-малко шокираща беше и смъртта на мъж, който беше убит от сина си, докато момчето защитава майката след поредния ударен шамар, който тя получава.

Един от най-фрапиращите случаи, които повдигнаха въпроса за отношенията между двойките по време на пандемията, се разигра точно в разгара на COVID-19. В началото на април жена постъпи в тежко състояние в болница във Варна с оплаквания за болки в гърдите. Именно това е и един от симптомите на инфекцията. Известно време медици се бориха за живота й, но така и не успяха да я спасят.

Аутопсията обаче показа нещо нетипично - множество счупени ребра, които увредили белите й дробове. Разследване установи, че в средата на март нейният приятел Ивайло я пребил брутално, но тя не се оплакала на властите и предпочела да замълчи. Малко по-късно жестоките удари, които й нанесъл, дали своите сериозни отражения.

След като стана ясно какво всъщност е причинило смъртта на жената, мъжът веднага опита да избяга от правосъдието. Полицаи обаче го задържаха. При претърсване в дома му бяха открити пушка и бухалка.

Жестокостта, с която са отнети тези човешки животи, е факт. Техните трагедии обаче някак бързо станаха част от целия информационен поток и не дадоха храна за размисъл дали

до края

на пандемията

и в други семейства няма да има подобен развой. За съжаление, се случи точно това. Само за два месеца, колкото траеше извънредното положение, броят на убитите жени достигна цели осем. Преди повече от две седмици пък тази цифра набъбна с още един случай.

На 25 май 41-годишна жена е приета в болница в Плевен в кома с изключително тежки травми. По данни на МВР зад бруталното посегателство над нея стои приятелят й, с когото често имали спорове, породени от ревност. В последния от тях мъжът нанася зверски удари в главата на жената, след които тя изпада в безсъзнание. Медици така и не успяват да й помогнат.

За разлика от нея други сякаш минаха на косъм и не последваха същата злощастна съдба. Въпреки че в България няма официална статистика на броя на жертвите на домашно насилие, телефоните на НПО-тата прегряха.

Наскоро в болницата в Ихтиман беше приета жена с кръвозагуба и множество порезни рани по лицето. Медицински лица подават сигнал до полицията, малко след което е задържан мъжът, с когото тя е живяла. Пострадалата се оказва поредната, която е подлагана на юмручно възпитание вкъщи.

Пред "168 часа" неправителствени организации сигнализираха, че цифрата на жените, които са ги потърсили за помощ, е нараснала осезателно по време на ограниченията заради вируса. Само за месец обажданията на горещата линия на "Български фонд за жените" са скочили с цели 300. Причините за агресията от страна на мъжете според специалисти са няколко. Една от тях са потенциалните икономически загуби, пред които са изправени семействата. В това число влизат както финансовите затруднения, така и голямата вероятност някой дори да остане съвсем без работа. Главно тези два фактора са допринесли за изострянето на отношенията и по-честите скандали в двойките.

От НПО-тата обявиха, че капацитетът на приютите за настаняване на жертви на домашно насилие е запълнен, а случаите продължават да растат с всеки изминал ден. С тях се свързвали и жени, които искали да бъдат настанени заедно с децата си, за да спасят и тях от насилието, на което са подложени вкъщи.

Ограниченията на центровете в момента опират до най-елементарните неща като липса на помещения за временна карантина преди постъпването, защитни облекла, препарати за дезинфекция, лекарства и други медицински изделия.

Случилото се у нас обаче не е прецедент. Мерките, въведени заради пандемията, са довели до ръст на домашното насилие над жени и деца и в световен мащаб. Сред страните, отбелязали увеличение на процента на пострадалите, се нарежда и Китай, където данните показват, че жертвите в голяма част от градовете на различни провинции дори са се утроили в сравнение с 2019 г. Цифрата при тях е достигнала заплашителни размери, особено в град Дзинджоу в провинция Хубей.

Силно засегнати

от същия

проблем са и САЩ

В Чикаго например броят на хората, които са потърсили помощ, се е увеличил значително към средата на април. През първата седмица на март на горещата линия за домашно насилие са се обадили 383-ма души, а към края на април числото само за седмица е достигнало 549.

Великобритания също не остава по-назад. Там само в период от три седмици след обявяване на извънредното положение са станали 16 убийства на жени, чийто живот е бил отнет от техните половинки.

В съседката ни Румъния статистика, публикувана от полицията на 13 април, показва увеличение с 2,3% в сравнение със същия период на миналата година, което според специалисти е сериозен ръст.

В Молдова през първите три месеца на 2020 г. властите са регистрирали 267 престъпления, което е приблизително с 30-40 случая повече. Само през първото тримесечие на годината заповедите за защита, които властите там са издали, са достигнали цели 173. Сърбия също не е останала по-назад. НПО организации са засекли трикратно увеличение на броя на жертвите, потърсили ги за помощ.

Още след въвеждане на извънредното положение ООН сигнализира, че ако то бъде удължено с цели шест месеца, случаите на домашно насилие в световен мащаб ще достигнат 31 млн. Приблизително двойна щяла да бъде цифрата, ако строгите мерки бяха наложени до края на годината.