Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прави впечатление, че затихналите протести на "жилетките" се отразяват постоянно и с най-големи подробности в близките до Кремъл руски медии като например RT, както и от евроскептични англоезични таблоиди. Руските камери следват протестиращите буквално на всяка крачка и заснемат почти всичко, за което някои от "жълтите жилетки" са им благодарни.

RT и Brut са медийни приятели на задържания за около 24 часа миналата сряда радикален лидер Ерик Друе, който организира демонстрации без предварително разрешение. Той е смятан за един от основните инициатори на движението, което претендира да изразява волята на суверена.

В навечерието на Нова година Друе призова съмишленици

да отидат без

жълти жилетки

на “Шанз-Елизе”

и да участват заедно с него в "нещо напрегнато". "Имам нужда от хора, които не се страхуват от полицейския арест", написа той във фейсбук в момент, в който МВР обяви, че се очакват сблъсъци между полицията и демонстранти.

Въпреки че във Франция правото на протест се урежда с наредба от 2012 г., според която всяка демонстрация на обществени места трябва да бъде декларирана, Ерик Друе се ползва с публичната подкрепа на крайнолевия лидер и бивш кандидат за президент Жан-Люк Меланшон, който иска да въведе 100% данък за богатите.

В един от сайтовете "за борби" на парижките предградия - https://paris-luttes.info, е дадена пълна информация за охранителните пунктове на полицията, която трябва да осигури спокойствието в новогодишната нощ и достъпа на граждани на "Шанз-Елизе".

В духа на изказването на Ерик Друе сайтът съобщава на симпатизанти да отидат там "със" или "без жълти жилетки" и шампанско. Сайтовете или форумите, в които участват протестиращите, често използват полукодирани послания, за да не ги разбере полицията.

"Изхвърляме Макрон и неговото правителство в контейнерите за боклук на историята", пише още в paris-luttes.info. В сайта се твърди, че затова са били блокирани кръгови кръстовища, рафинерии и логистични пунктове в големите градове.

"От самото начало сме решили датите, местата и методите на действие. Възнамеряваме да приключим тази година и да започнем новата със същата решителност, но и с нови изобретателни форми на блокиране на икономиката". Това, което не е ясно и на мнозина французи, е

кои са “Те”?

Движение, за което не се знае кой точно говори от негово име, с кого да се преговаря и за какво точно се бори. След като през декември в 13-минутната си реч Макрон осъди насилието и обяви четири конкретни мерки за подпомагане на хората с най-ниски заплати и пенсионерите, както и намаляване на данъците, мнозина очакваха, че кризата ще стихне.

Но движението започна да "завива наляво" и да става "антиевропейско" и антиглобалистко. Във форумите на RT и Sputnik в You Tube пишат доста хора, някои от които с кухи профили.

Повечето постове целят Макрон с агресивни послания, като например: "Макрон – гилотина". Или "Революция!" Профил с англоезично име определя движението като

борба срещу глобалния елит, Ротшилд и парите...

колкото и да е странно, на английски език.

"Трябва да свалим тези престъпници. Токсичните ваксини ни държат достатъчно тъпи, за да плащаме данъци на тези крадци!", "Трябва да сложим край на глобализма!"!

Французинът Андре оспорва тезата ми, че движението в момента няма нищо общо със социалните искания, за каквото се представяше в началото. Той ми отговаря: "Промени в правителството - да, но исканията също са социални, защото има много французи, които не могат да плащат повече твърде големите и твърде многото данъчни тежести".

Хората, които симпатизират на "жълтите жилетки" или пишат във форумите по нечия поръчка, говорят за революция, за деструкция и смяна на елита с твърдост, присъща на болшевики или фашисти. "В целия свят е имало достатъчно корумпирани правителства, които вече не служат на хората, а служат на елита.

Не става въпрос за анархия, фашизъм, социализъм, капитализъм или комунизъм. Всички тези системи са корумпирани. Става дума най-накрая да има правителство на, от и за хората. Това е нов ден!", пише привърженик на “жилетките”.

Има и постове, които гравитират около платформата за превземане на Европейския парламент в изборите от 2019 г. от крайнодесните, която декларира десният популист и архитект на предизборната кампания на Тръмп - Стив Банън. Хора и ботове пускат поредица от

послания за Фрекзит.

Няма съмнение, че движението се развива и постепенно войната на "жълтите жилетки" цели не само Макрон, а каузата ЕС, чийто силен привърженик е френският президент. В един от заснетите клипове по време на поредните съботни протести на 5 януари т.г., в които по официални данни са участвали около 50 000 души в цяла Франция, близо 6 пъти по-малко от 17 ноември 2018 г., маскиран мъж в черно с маратонки се качва до сграда, на която са поставени френското и европейското знаме.

Сваля ги и и след това изгаря европейското знаме на клада под виковете на тълпата. "След края на Макрон, ще бъде необходимо да се погрижим за трансфера на Frexit във Франция. Силен край на чудовищната европейска неолиберална бюрокрация! "Прекратете Европейската централна банка във Франкфурт!" – казва друг.

Френският писател и философ Бернар-Анри Леви написа статията:

“Ще отхвърлят ли “жълтите жилетки” “кафявите ризи”?”

публикувана на сайта www.project-syndicate.org. Според него те трябва да помогнат на полицията да изхвърли от редиците им "кафявите жилетки" и да не позволяват на крайнодесните и крайнолевите да вандалстват, тероризират и оскверняват идеята.

"Ако "жълтите жилетки" изграждат движение, което се издига до височината на това на Макрон, то може да напише страница в историята на Франция – казва философът. – Възможно е "жълтите жилетки" да се окажат лишени от тази смелост и да се задоволят с незначителното удоволствие да бъдат видени по телевизията.

Но ако "жълтите жилетки" позволят на неистовата омраза да спечели над истинското братство и изберат разрушението, ще донесат само хаос, а не подобрение в живота на скромните и уязвими хора. Ще се оттеглят в най-тъмната страна на политическата нощ и ще се озоват в кофата за боклук на историята, където могат да търкат ръкави с "жълтите социалисти" от началото на ХХ век на профашисткия синдикалист Пиер Биетри".