Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Преди 2 години им казах - заповядайте, направете правителство. Сега протестите не са същите. Надявам се да спрат, нали цените на горивата падат

Акция “Олигарх” няма, но искрено се надявам съдебната система да доведе до край процесите, включително срещу политици Пратих инспектората на правосъдното министерство да провери бонусите в Търговския регистър. Не е морално, но как иначе да привлечем специалисти

Каква война с президента - от миналия петък до вчера няма ден да не е нападал правителството. А кое казано от мен е нападение срещу него? Това е все едно някой да ти удря шамари и да кажат – те се бият 

Увеличаването на доходите е в основата на новия бюджет - 10% за заплатите, 500 млн. повече за общините, 380 млн. повече за учителите, още над 5 млрд. в здравеопазването, 150 млн. повече за хората с увреждания, с 20 млн. - за култура 

С патриотите сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем и кафе да пием. Но така ни подреди животът и така трябва да се справяме, каза премиерът Бойко Борисов

В първото си от старта на политическия сезон интервю премиерът Бойко Борисов говори откровено за протестите, напрежението с президента, исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов, доходите на българите и на политиците, трябва ли да има бонуси за чиновниците и дори за това защо всеки ден се опитва да отдели време за футбол.

Публикуваме със съкращения отговорите му пред Антон Хекимян в “Тази сутрин” по Би Ти Ви.

За протестите

- Как се чувствате, когато под прозорците седмици наред чувате само и единствено “оставка”?

- Е, не е приятно, в никакъв случай. Още повече - особено с майките на деца с увреждания, защото доста поработихме с тях и се разбрахме и за времето, и за законите, и за промените. Влязоха в парламента, видяха, че в новия бюджет има 150 млн. лв. повече, и с едно непремерено и обидно изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. Просто действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото действително положихме огромни усилия и със социалния, и с финансовия министър. Толкова срещи се проведоха. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно.(...) Целият коалиционен съвет поиска той да излезе и да се извини публично.

Според мен беше искрен, защото и той има в семейството си човек с увреждания и знам колко трудно и колко тежко го понася. И затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим, най-добрите решения са станали в последните години за тях, това, което съм поел като ангажимент, се изпълнява и ще се изпълнява и занапред. Пак съжалявам и пак се извинявам, какво да кажа друго?

- Протестите обаче прераснаха от тези на майките към искане на оставка на целия кабинет, срещу високите цени на горивата. Вие изкушихте ли се в някой от тези дни да хвърлите оставка? Правили сте го и преди.

- Правил съм го два пъти. Не веднъж, а два пъти. Но сега първо, самите адресати на протестите са други. В момента с 20 стотинки ли, колко там, са паднали цените на горивата. Това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, зависи от пазара.

Когато падаха, нямаше протести в подкрепа, че падат цените на горивата, точно обратното. Сега, когато започнаха да падат, се засилват протестите. А те ще продължат да падат.

Ще има ли оставки в кабинета

Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред пред Патриотичния фронт. Той много ясно каза – ако Каракачанов я поиска или Волен Сидеров, заедно, аз имам коалиционно споразумение с Патриотичния фронт, с т.нар. “Обединени патриоти”. И всяка една от партиите там има помежду си такова споразумение, което ги държи заедно.

- Това означава, че на него се крепи кабинетът, така ли да разбираме?

- Крепи се на всеки един от нас. Пак мога да кажа само, че съжалявам. Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази драма, след като толкова много усилия положихме. (...)

Увеличаването на доходите е в основата на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите, с над 500 млн. повече за общините, увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн., казах,повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много.

(...) Във всяка една сфера се повишават доходите, във всяка една сфера. И когато се постави така въпросът за бедността, коя партия подписа за “Белене” и стоят два реактора за три милиарда похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 “Мариците”? Коя партия? БСП. А в кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Я ги съберете трите цифри, ще излязат близо 7 милиарда. Я тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излязат? Това е било преди две години. Преди две години заради същите тези приказки отидох и им казах - ето, заповядайте, направете правителство.

- А сега ще им кажете ли – заповядайте, направете правителство?

- Сега няма защо. Повтарям за хиляден път.

- Ако протестите продължат, възможни ли са предсрочни парламентарни избори?

- Протестите се надявам, след като падат цените на горивата, да престанат. Аз уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение. Със сигурност много повече хора не харесват една управляваща партия от тези, които са опозиция. Така е в цял свят, навсякъде е така. И факт е, че и другите не ги харесват толкова много, колкото им се иска да ги харесват. Но това е демокрацията и затова протестът е нещо демократично.

- В Народното събрание обаче има игри на кворум. Възможна ли е друга конфигурация в Народното събрание и като управление включително?

- Без да се мине през избори, такова нещо не може да се случи.

- Ако вие хвърлите оставка, директно отивате на избори?

- Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подобно действие.

- А нов кабинет с някои от другите участници в НС? Кабинет на малцинството ви предлагат.

- Е, има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига дотам.

Две години управление с яростни атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат. Примерно, ако вземете Гърция, опозицията води с 11% пред управляващите. Която и друга държава да вземем. Така че нищо различно от това, което в момента хората са ни подредили преди две години, няма.

- Знаете ли за партийна намеса в протестите?

- Е, те се виждат и в медиите. Не бих се вкарал в тази тема. Нормално е опозицията да подкрепя протестите,защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изказвания за две години БСП не може да достигне това, за което да претендира, че може да управлява.

Наистина ми е мъчно

и ме е яд, че едно

обидно изказване

върна майките

на улицата. Пак

се извинявам

за думите на

Валери Симеонов

правителството ще

има, просто сега не е

моментът да ги правя

- На кого от тримата в малката коалиция като партньори имате най-голямо доверие?

- С вицепремиерите работя, защото, дето се вика, сме всеки ден заедно, на Волен Сидеров и на Цветанов вярвам, че държат ПГ в парламента.

- Кой ви е най-близък до сърцето от тримата в “Обединените патриоти”?

- Еднакво са ми близки. Ние сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем и кафе да пием. Но така ни подреди животът и така трябва да се справяме. Това направиха българските избиратели.

- Как преглъщате думите, които сте чували в миналото от Волен Сидеров, Валери Симеонов?

- Аз вярвам, че съжаляват, че са ги казвали. Затова аз много си пестя думите. И вие виждате, аз не си позволих нито една квалификация към президента Радев.

- Ще има ли рокади в кабинета? Има ли министър, от когото не сте доволен?

- Ще има, разбира се. Просто сега не е моментът да правя рокади.

- Кой е на дузпата?

- Няма на дузпата. Всеки, който няма… Вие видяхте, разделих се с…

- Не всеки. Валери Симеонов не е, нали? Той не е на дузпата и не е всеки.

- Валери Симеонов е председател на партия в коалиционния съвет. Валери Симеонов не е само вицепремиер. Ако Валери Симеонов бе само вицепремиер, а не беше председател на НФСБ, аз щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка.

- Вие обаче носите отговорност и за този човек, както и за всичко останало.

- Нося. Аз за всичко нося отговорност. За кое не нося отговорност? Аз и като съм опозиция, пак се оказва, че трябва аз да нося отговорност.

За бонусите, заплатите на президент и премиер и парите на пенсионерите

- Правилно ли е на фона на 40 лв. коледна добавка за пенсионерите 4800 лв. раздавани бонуси в Търговския ретистър?

- Разбира се, че не е морално. И затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че, като имаме решение… тече и прокурорската проверка защо се срина регистърът.

- Но те ще кажат: ние по закон имаме право да получим бонуси.

- Ами тогава трябва да променим закона. Но ще изпаднем след това в следващия разговор – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора? Защото ние се конкурираме с частния сектор и виждаме какви са разликите в заплатите.

Но нека да кажем - близо половин милиард по наше време сме дали за пенсионерите като коледни и великденски добавки. Така че нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всички сфери.

- Продължава ли войната между институциите, господин Борисов? Между вас и президента Румен Радев?

- Аз не знам ние с какво сме причинили тази фраза – война между институциите. От миналия петък до вчера президентът няма ден да не е нападал правителството, включително за конституционните съдии - не можах да разбера тук пък каква е политическата намеса, след като моето правителство навремето предложи г-н Семов за европейски адвокат, да представлява България. Само че Европа го върна тогава, не знам по каква причина. Знам, но не искам да коментирам... Това е все едно някой да ти удря шамари и да кажат – те се бият.

- Нека да коментираме думите на Радев -“.. възроди се партията държава, решенията се вземат на тъмно и еднолично”.

- Да започнем от самото начало. Той нападна медиите. Даде ви оценка - атрофирани медии. Вие чувствате ли се атрофирани като медия, bTV?(...) С кое от моите думи вие виждате, че съм обявил война или водя война? Кажете ми да се поправя. Кое от казаното от мен е нападение срещу президента?

- Като връщате лентата назад, кое го е провокирало да ви критикува?

- Да критикува колкото иска. В правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия държава, да не спомене и БСП. Когато управляваше БСП, да не би да сме били по-богати? Какви коли карахме тогава? “Москвич”, “Лада” и се чакаше 12 г.(...)

За арестите на олигарсите

- Усещането е за всеобща корупция, г-н Борисов. Отбелязано е в доклада на ЕК. Няма нито един високопоставен политик, осъден за корупция в България.

- Искрено се надявам и съдебната система да доведе до край процесите, които и срещу олигарси, и срещу изпълнителна власт се водят, и срещу кметове.

- Само с надеждата ли ще си останем?

- Съдебната система е независима. И дори намек не мога да направя…

- Споменахте олигарсите. Акция “Олигарх”…

- Няма акция “Олигарх”.

- Много активни действия от страна на прокуратурата през последните дни. Къде са Арабаджиеви, Баневи и Митьо Очите?

- Баневи мисля, че ги задържаха. Ще задържат и другите. Във Франция ги търсят, има си ред. Процесите си вървят. Просто по някои теми трябват години, за да може да се установят всичките тези механизми, заради които да бъдат обвинени в престъпление.

- Кога стана ясно, че тези хора вършат нещо нередно? Защото по време на европредседателството високите гости бяха в техните хотели, нали?

- Тези хотели само имаме. Къде да ги настаним по време на европредседателството? Всичко беше препълнено. Имаме 3-4 големи хотела, те не стигат само за пет от делегациите.

- Баневи и Митьо Очите ще бъдат ли изправени пред българския съд според вас?

- Категорично.

- Семейство Баневи обаче казват, че акцията е лично срещу тях. Вие от колко време ги познавате, от колко време се реже този завод на скрап?

- Когато преди 2 или колко години бях в “Полимери”, защото единият от резервоарите, знаете, беше толкова опасен, беше спукан…

- Миналото лято бяхте там.

- Миналото лято. Че можеше да отрови Варна.

- И колко милиона даде държавата?

- 12 милиона.

- Защо ги дава?

- Е, да оставим да…

- А къде е бил контролът?

- Ами питайте партията държава преди нас.

- Бяхте два мандата управляващи.

- И те затова са арестувани. Неслучайно всичко това, за което казваме – по-високи доходи, повече пари във всичките сфери, идват от битката с контрабандата и корупцията. Оттам идват парите, те не идват от друго място. От 34% при партията държава контрабанда на цигари сега е под 5%. Не заслужаваме ли, когато президентът Радев ни дава само негативни оценки, да каже да - ето тук това правителство се е справило по-добре от моята партия.

За футбола вместо обяд

- Остава ли време за футбол?

-Ето, примерно, само днешния ден мога да го подредя – един час в бТВ - свръхнапрежение, оттук среща с премиера на Черна гора. 9,30 – откриване на конференция за стартиращите предприятия с премиерите на Сърбия, Македония и Черна гора. След това френско посолство, двустранни срещи със Зоран Заев и другите колеги, и вечерта икономически форум в Солун с Ципрас... И ако остане един час за футбол, просто иначе ще откача. Да не би да е лесно?

- Значи това е мястото, където избивате негативната енергия, така ли?

- Естествено. Аз не обядвам, всички знаят, не закусвам и използвам времето, обедната почивка или… Не виждам да е лошо това.