Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рускиня се отърва без сериозни травми след скок от 800 м, паднал от 5-ия етаж се оказа без нито едно счупване

 

10 септември 2018 г. Болен скача от 12-ия етаж на хирургичния блок на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Пациентът се приземява няколко метра по-надолу върху козирка и oцелява.

5 септември 2018 г. 70-годишна баба полита от 4-тия етаж, след като балконът й се срутва. Животът й е в опасност, но в момента тя е в стабилно състояние.

20 юли 2018 г. Д-р Ирена Иванова пада от 7-ия етаж след скандал с приятеля си. Оцелява по чудо след тежка борба в реанимацията.

14 юни 2016 г. златното момиче Цвети Стоянова пада от 6-ия етаж на апартамента, в който живее с баба си. Днес се радва на живота и преодоля травмата, като полетя с парапланер.

Четирите примера в рамките на две години доказват, че може да има втори шанс за тези, които по едни или други причини преживяват височинно падане. Чудо, късмет и невероятни усилия от страна на лекарите им дават възможност да се възстановят след смъртоносните инциденти.

"Тези случаи са изключително особени - споделя пред сп. "Космос" проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". - За подобни пациенти болниците трябва да разполагат с добра реанимация и екип, който да бъде готов да посрещне пострадалия и да реагира веднага. Най-важното се прави в първите няколко часа, за да се спаси животът на човека. Всички други интервенции на този етап се отлагат във времето, защото първо трябва да бъдат проведени реанимационните мероприятия."

Според медици височинните травми често са дело на хора, които искат да се самоубият.

Такава е историята на човек, хвърлил се от 9-ия етаж в Бургас, който беше закаран жив в болницата, но не успя да оцелее след полета от 27 м.

"В практиката си имам случай на човек, паднал от 14-ия етаж, тоест 42 м, и за изненада на всички оцеля - спомня си проф. Балтов. - Случи се преди няколко години, когато все още работех във ВМА. По средата на полета се беше ударил в сателитна чиния, която беше омекотила удара, а след това беше паднал в клоните на дърво и се беше приземил на мека почва."

Всъщност това е един от незабравимите случаи за медиците във ВМА.

"Приеха го по спешност в реанимацията - споделя пред сп. "Космос" проф. Неделчо Цачев, началник на травматологията във ВМА. - Той беше с изключително тежки черепно-мозъчна травма, както и на гърдите, корема и крайници. Може би около месец беше в кома, но излезе. А ние бяхме едва ли не в шок, защото този човек нямаше здраво място."

Минават около два месеца на възстановяване на различните травми, докато момчето влезе в операционната на травматолозите.

"Това беше случай несъвместим с живота. Но се оправи напълно. Един от основните фактори за успешното му възстановяване беше младата му възраст. Той беше на 30 години - млад и жизнен. След малко повече от година след инцидента той се върна на работа. След това сме му правили още няколко леки операции", разказва проф. Цачев.

Той си спомня и за случай как човек пада от 15 м, но се разминава само с леки охлузвания.

"Едно момче беше паднало от 5-тия етаж при монтиране на климатик. Бямаше никаква увреда и никакво счупване - спомня си проф. Цачев. – Спасил го е фактът, че падайки, е минал през дърво, което всъщност е омекотило удара. Имаше само охлузвания и контузии. Когато го докараха при нас, ми направихме всякакви изследвания, скенери, държахме го 1 седмица под наблюдение, за да видим вътрешните органи, но всичко беше наред и накрая го изписахме. Мисля, че всичко до известна степен е късмет."

Ако у нас за лекарите е истинско чудо човек да оцелее от падане от 5-ия, 6-ия и дори 14-ия етаж, по света има няколко случая, които все още търсят медицинското си обяснение.

Най-забележителният е оцеляването на 31-годишния Джеймс Бул. Той полетя от 1800 м височина, приземявайки се на планински склон, след като парашутът му не се отвори.

Инцидентът стана през 2009 г. в Русия, където Бул снимал скока на колега парашутист за документален филм. Той трябвало да дръпне връвчицата, когато партньорът му подаде сигнал, че наближават земята. Приятелят му обаче не успял навреме да го предупреди и мъжът паднал на заснежен планински хълм със скорост от 160 километра в час.

Джеймс Бул имал тежки наранявания по гърба и ребрата, белодробна травма и изпочупени зъби. Останал жив благодарение на дълбокия сняг, върху който се приземил. Бул казва, че е имал чувството все едно го удря камион с висока скорост.

"Крещях от болка и кашлях кръв - казва парашутистът. - Мислех си на кого да кажа последните си думи. Но лекарите направиха всичко възможно да ме възстановят. Аз съм най-щастливият човек на света."

Още по-голям късмет обаче вади 19-годишната рускиня Юлия Евдокименко, която оцелява по чудо, след като пада от 800 м височина, приземява се в блато и няма почти никакви травми.

Младото момиче решило да осъществи детската си мечта, като скочи с парашут. Адреналинът й се вдига, но за беда той не се отваря. За късмет тя се приземява в блато, дълбоко 60 см и оцелява само с няколко счупени кости.

Звучи невероятно, но въпреки тежкия инцидент Евдокименко нито за миг не губи съзнание. Точно по тази причина този скок остава първият и последният в живота й.

Когато я поемат, лекарите учудени констатират, че тя има предимно гръбначни наранявания. Затова и престоят й в болницата бил само 1 месец. Медиците и до ден днешен нямат обяснение за случилото се, защото само 20 метра са достатъчни, за да причинят смъртта на човек.

Може би една от основните причини, поради които хората скачат с парашут, е да усетят прилива на адреналин. Много малко от тях обаче знаят, че подобни занимания активират симпатиковата нервна система в организма, която освен че отделя адреналин, повишава и кръвното налягане. При много голяма височина кръвоносните съдове се пукат и често човек умира още преди да се е приземил.

Затова при тези инциденти освен височината от голямо значение е и теглото на човека и повърхността върху която пада.

Какво смятат специалистите по този въпрос, с какъв друг инцидент може да се сравнят височинните падания и как пострадалите преживяват подобни случая, четете 1-ви брой на списание "Космос" от 2018 г.