Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майк Джонсън КАДЪР: Екс/@bennyjohnson
Майк Джонсън КАДЪР: Екс/@bennyjohnson

Председателят на парламента на САЩ от Републиканската партия Майк Джонсън прояви рядко срещана във Вашингтон политическа смелост и забележителни законодателни умения за неопитен лидер, като в събота прокара през Камарата на представителите дълго отлагания законопроект за помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара.

Джонсън изложи собствената си работа на изключителна опасност, за да се застъпи за една демократична нация, станала жертва на непровокирано нахлуване от страна на руския лидер Владимир Путин, и да подкрепи американското лидерство на Запад. Действията му биха могли да спасят живота на хиляди украинци, дори ако решимостта на Русия да спечели кървавата война, в която нанася удари на цивилни, не показва признаци на отслабване.

Подкрепата на Джонсън за законопроекта последва период на самоанализ и политическа еволюция, която също е необичайна в хиперполяризирания Капитолий. 

При прокарването на законопроекта в Камарата на представителите след месеци на ожесточени борби, които разцепиха Републиканската партия, Джонсън застана на страната на отслабналото интернационалистическо крило на Роналд Рейгън в партията си, като същевременно обърна гръб на фракцията "Америка на първо място", където преди това беше неговият политически дом.

Джонсън твърди, че ако САЩ не продължат да доставят оръжия и боеприпаси на Украйна, Русия може да постигне победа, която да я накара да навлезе по-дълбоко в Европа и да въвлече САЩ в нова световна война. Той заяви, че бездействието ще засили зараждащата се фактическа ос на тоталитаризма между Русия, Иран и Китай. Два други законопроекта, които Джонсън прокара през Камарата на представителите в рядка съботна сесия, също ще изпратят нова помощ на Израел и Тайван, засилвайки други жизненоважни цели на националната сигурност на САЩ в две други горещи точки на света. Решенията на Джонсън също така запазиха и удължиха основните насоки на външната политика на президента Джо Байдън по-малко от седем месеца преди той да се стреми към преизбиране.

Класифицираните брифинги на американските тайни служби изглежда са изиграли основна роля за промяната в мисленето му - още един фактор, който вероятно ще разгневи републиканците от "Да направим Америка отново велика", които разглеждат разузнавателната общност като "дълбока държава", насочена срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Но Джонсън твърди, че международната ситуация е толкова сериозна, че Камарата няма избор, като предупреждава, че Русия, Китай и Иран са "глобална заплаха за нашия просперитет и нашата сигурност. Напредването им заплашва свободния свят и това изисква американско лидерство. (Ако) обърнем гръб точно сега, последиците могат да бъдат опустошителни".

Значението на забележителните събития в залата на Камарата на представителите беше подчертано от посланието на украинския президент Володимир Зеленски, който в продължение на месеци предупреждаваше, че може да загуби войната, ако американската помощ, която вече е на стойност десетки милиарди долари, спре.

"Благодарен съм на Камарата на представителите на Съединените щати, на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, което запазва историята на правилния път", написа той в канала си в Телеграм. "Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за тяхната защита."

Кореспондент на Си Ен ЕН съобщи от Украйна в събота, че американската помощ може бързо да започне да постъпва в страната - ако Сенатът подпише законопроекта, както се очаква. Силите на Зеленски се нуждаят най-вече от противовъздушни ракети и нови системи за противовъздушна отбрана, за да се противопоставят на нарастващото руско въздушно превъзходство и разширяващото се нападение срещу граждански обекти и обекти от енергийната инфраструктура. Междувременно украинските войници, които се сражават в мрачни условия на окопна война, се снабдяват с патрони и артилерия.

Действията на Джонсън обаче представляват явно предизвикателство към популистката база на Републиканската партия, която е категорично против повече помощ за Украйна, по-близка е до Путин, отколкото до Зеленски, и смята, че традиционното лидерство на Америка на Запад подкрепя глобалистични политики, които са в разрез с интересите на САЩ. Това мнение има огромно влияние в Републиканската партия и през годините е използвано от Тръмп, предполагаемия кандидат за президент на Републиканската партия.

112 републиканци - мнозинството от конференцията - гласуваха против законопроекта за Украйна. Милиони американци споделят светогледа на бившия президент, че съюзниците на Америка - които молеха Джонсън да не изоставя Украйна - се изхранват от нейните отбранителни чадъри и че САЩ трябва да гледат много по-тясно на международните си задължения. Те не вярват, че Украйна е битката на Америка, и предупреждават, че противопоставянето на Русия може да доведе до Трета световна война.

Джонсън също е все по-уязвим: С приемането на законопроекта за Украйна той отхвърли искането на десните републиканци да използват помощта като лост, за да принудят администрацията на Байдън да въведе твърда политика на границата между САЩ и Мексико.

В това отношение обаче той беше подкопан от собствената си страна. Преди това президентът се беше съгласил с много от исканията на републиканците в най-консервативния от години насам законопроект за имиграцията, но съюзниците на Тръмп в Камарата на представителите провалиха мярката очевидно, за да лишат Байдън от победа по въпрос, който бившият президент вижда като свой път обратно към Белия дом. Този ход, който лиши малкото мнозинство на Джонсън от значителна политическа победа, заедно с използването на гласовете на демократите за приемането на мярката за Украйна в събота, отразява пълното объркване в Републиканската партия, която е във война със самата себе си.

Оптиката стана още по-опасна за Джонсън, когато демократите развяха украински знамена в залата на Камарата на представителите, създавайки сцена, която вече се разпространява сред консерваторите в социалните медии и която председателят побърза да осъди.

Представителката на Джорджия Марджъри Тейлър Грийн, яростен противник на финансирането на военните усилия на Украйна, предупреди след гласуването, че Джонсън е "куца патица", въпреки че не предизвика гласуване за отстраняването му. Грийн упрекна Джонсън, че финансира това, което тя нарече "индустрия за убийства" в Америка, като подкрепя чуждестранни войни, и предупреди: "Това е невероятно. Благодарна съм, че Америка може да види кой е този човек".

Хардлайнерът от Джорджия е един от поне тримата републиканци, които са заявили, че ще подкрепят предложението за отстраняване на Джонсън, чието мнозинство е толкова крехко, че той не може да си позволи да загуби нито един републиканец при гласуване по партийна линия и вероятно ще се нуждае от подкрепата на демократите, за да остане председател.

Все пак дори сред разочарованите от Джонсън републиканци имаше и признаци, че нямат апетит за поредния провал, който вероятно ще се разрази при търсенето на нов говорител толкова близо до изборите. Ако Джонсън правилно е разчел настроенията на тези членове, той може да оцелее в проява на политическа ловкост, която малцина наблюдатели очакваха да видят, след като беше издигнат за говорител от задните редици през октомври като почти последна мярка, след като по-известни фигури не успяха да съберат мнозинство след отстраняването на председателя Кевин Маккарти.

Но шансовете му да остане на поста си, ако Републиканската партия спечели през ноември, все още изглеждат малки. Независимо от това, като е одобрил помощта за Израел и Украйна, Джонсън може да е направил услуга на уязвимите републиканци в колебаещите се райони, чиито победи в междинните избори през 2022 г. проправиха пътя към контрола на партията им върху Камарата на представителите. 

Един от интригуващите въпроси в събота беше позицията на Тръмп - дългогодишен антагонист на Зеленски и ментор на Грийн, чийто натиск върху Киев да разследва Байдън предизвика първия импийчмънт на Тръмп. Наскоро Джонсън пътува до Мар-а-Лаго, за да се види с Тръмп, и подкрепи фалшивите твърдения на бившия президент за изборни измами в очевиден опит да укрепи собствената си позиция.

Бившият президент, който отдавна се прекланя пред Путин, остана встрани от дебата за Украйна. Остава неясно дали той се е стремял да запази възможностите си, в случай че е следващият главнокомандващ и иска да изпълни обещанието си да сложи край на войната в Украйна. Или може би Тръмп е бил зает със собствените си политически цели - и с първия си наказателен процес преди откриването на съдебните дебати в понеделник.

След гласуването в събота лидерът на демократичното малцинство в Камарата на представителите Хаким Джефрис отказа да каже дали партията му ще подкрепи Джонсън, ако Грийн и нейните съюзници се опитат да го отстранят. Дори ако демократите спасят Джонсън като отплата за приемането на законопроектите за помощ - ключов приоритет на Байдън - дългосрочни усилия за запазването му на поста изглеждат малко вероятни. Говорителят може би е най-консервативният човек, заемал този пост в съвременната история на САЩ, а много демократи презират усилията му да популяризира лъжливите твърдения на Тръмп за изборните измами. А всеки републикански говорител, подкрепян от демократите, може да загуби подкрепата на републиканските депутати и да бъде принуден да подаде оставка.

Все пак сред някои демократи имаше неохотна подкрепа за оратора. Републиканецът Майк Куигли, който е съпредседател на Конгресната група на Украйна, беше попитан дали изпитва уважение към Джонсън.

"Предполагам, че имам уважение", каза демократът от Илинойс.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър похвали Джонсън и Джефрис, като заяви: "Знам, че пътят беше труден, но Камарата на представителите е от правилната страна на историята, тъй като одобри този законопроект."

Враговете на Америка, включително Путин, залагаха на това, че политическите разногласия в САЩ - изострени от руската намеса в изборите в миналото - ще означават, че САЩ няма да могат да защитят традиционните си интереси на световната сцена. Но Джонсън опроверга тези предположения, дори ако дългосрочните перспективи за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна и традиционното лидерство на Запада изглеждат неясни, ако Тръмп спечели през ноември.

Но председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майк Маккол, републиканец от Тексас, който по-рано разкри, че Джонсън се е молил за напътствия, заяви, че ораторът е показал истинско лидерство. "Той каза: "Искам да бъда от правилната страна на историята". И аз мисля, че ще бъде. И отново мисля, че поставяйки нацията над себе си, това, което направи, е истинска смелост".

Когато дебатът за помощта за Украйна достигна своя връх, Маккол направи аналогия между позицията на САЩ спрямо Путин и примирението на Великобритания с нацистка Германия при един министър-председател и твърдата съпротива на неговия наследник.

"Докато обсъждаме този вот, трябва да си зададете този въпрос: Аз ли съм Чембърлейн или Чърчил?", каза той.

Ораторът е малко вероятен Чърчил, но в събота той се оказа много по-смела и значителна фигура, отколкото много от неговите републикански и демократични критици смятаха досега.

Уинстън Чърчил
Уинстън Чърчил