Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

37-годишният скитник, поругал гроба на патриарха
СНИМКА: Архив
37-годишният скитник, поругал гроба на патриарха СНИМКА: Архив

Обвиняемият за поругаването на гроба на патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение.

Прокуратурата искаше най-тежката мярка - задържане под стража с мотива, че е обществено опасен, но и защото може да се укрие поради факта, че води скитнически начин на живот.  Според съда тази мярка била прекалено тежка.

В момента прокурора по делото проверява дали още днес могат да поискат той да бъде настанен в психиатрично заведение за лечение и изготвяне на експертиза, с която да стане ясно дали е вменяем.

Иво Димитров ще бъде изпратен в психиатрия, за да се провери дали е опасен, на практика той не е свободен. 

"Спя в подлез, там съм си добре, имам си чаршаф, там живях! Работя на гробищата, по църквите, моля се, нося цветя, като готвя ми дават пари." Това бяха първите думи на скитника.

Иво Димитров, както е името му, не успя да обясни къде живее.

"До катедрала "Александър Невски" до Народното събрание. Спя в подлеза , нямам телефон, взеха ми го в Гърция", отговори несвързано той и допълни, че е разведен.

"Няма да се женя за жена в миналото", каза още той.

Съдията се обърна към него с думите: "Има ли проблем да Ви гледам делото?", а Димитров му отговори - "Господ ли да ми гледа делото?".

На въпрос как се изхранва, той обясни: "От църквата ми дават храна, взимам от контейнерите, правя биоанализ, манджа, дават ми пари благородни хора."

Според адвоката му, психиатърът д-р Симов, който е провел среща с него чрез видеоконферентна връзка, имал първоначални впечатления, че Иво Димитров страда от шизофрения. Затова е лежал в болница.