Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивет Стайкова е обвинена за убийството на Виолета Донева
Ивет Стайкова е обвинена за убийството на Виолета Донева
  • През последните месеци нямала провинения, не се бие със затворнички и надзиратели
  • "Искам само едно - час по-скоро да се прибера в София, за да завърша образованието си", казвала Стайкова пред адвокатите си

Ивет Стайкова, която е подсъдима за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева, е с перфектно поведение в Сливенския затвор, научи "24 часа". През последните месеци девойката спазвала всички правила и нямала нито едно наказание. Дори започнала работа в плетачния цех, където затворничките шият хавлии и кърпи за баня. Момичето се справяло добре със задачите и предавало точната бройка, която се изисквала от нея за деня.

Като "образцова" я определят и надзирателите. Тя не влизала в пререкания с другите затворнички. Вече не посягала и на служителите.

Само преди година Ивет създаде невиждана суматоха в софийския арест на бул. "Г. М. Димитров". Времето там се оказа кошмар не само за ръководството, но и за останалите арестантки, защото няколко пъти тя грубо наруши правилата. Два пъти нападна други арестантки, скачаше на бой с юмруци и ритници и срещу надзирателите. Слагаха й принудително белезници, тъй като беше опасна за себе си и за околните. Най-шокиращото от всичко е, че по време на престоя си в ареста Стайкова била местена в различни килии, защото запалила едната от тях с дрехите и книгите си. Наложило се да й бъде назначена персонална денонощна охрана.

Днес Ивет е неузнаваема. Дори я дават за пример на по-буйните арестантки.

"Искам само едно нещо - час по-скоро да се прибера в София, за да завърша образованието си", казвала тя пред адвокатите си.

На последното заседание по делото за бруталното убийство на Виолета Донева, което беше в петък (5 април 2024 г.), Ивет изглеждаше спокойна, забеляза "24 часа". В тефтер тя дори си водеше бележки. Зададе и въпроси на един от бившите си приятели, който се яви като свидетел. Пред магистратите 21-годишният Мартин сподели подробности за отношенията си с момичето. От разказите му стана ясно, че той също като Виктор (последното гадже на Ивет, което беше разпитано на предишно заседание - б.р.) е имал проблеми с нея. Стайкова му посягала, изпадала в депресии, заварил я в банята над мивката да реже вените си с бръснарско ножче. Тогава спрели кръвта с превръзка.

"Познавам я от 5 г. от общ приятел. Заживяхме заедно през декември 2020 г. Бяхме двойка няколко месеца. Разделихме се, защото стана скандал и се стигна до бой. Тя буташе мен и майка ми. Започна да чува звуци. Успокояваше се чак към 3, 4 сутринта. Заспиваше, а след това казваше, че не помни нищо. Правеше и опити за самоубийство, ако не стане нейното. Опитваше да се самонарани. Спирал съм я да не скача от прозореца много пъти. Причината за поведението й бяха наркотиците", разказа младежът.

Според него количеството дрога, което Ивет вземала, било "прекалено много за килограмите ". След като сложили край на връзката си, тя увеличила дозите значително.

"Когато се запознахме, Ивет беше скромно момиче. Постоянно се притесняваше и извиняваше. Беше плаха и с много комплекси. Към края вече не беше същата. Виждал съм я да пие и лекарства. Едно от тях беше Ксанакс, но и антидепресанти."

Освен Мартин разпитани бяха и вещи лица. Част от тях са участвали в изготвянето на съдебнопсихиатричната експертиза на Стайкова, докато лежала в психиатрията в Пазарджик.

"Изпитва бясна психомоторна възбуда", обясни специалист, който е изследвал поведението й. "При нея не говорим за психоза. Осъзнавала е действията си към момента на престъплението. Имаше манипулативно отношение. Лекувахме я със стабилизатори на настроението (психиатрични лекарства, които помагат за контролиране на промените между депресия и мания - б. р.).", добави той.

Докато била в Пазарджик, близките й почти не я търсили. Баща й Иво Стайков отишъл да я види само веднъж. Майка й била по-загрижена.

"Неколкократно се обади да ни каже да се пазим от дъщеря й", каза едно от вещите лица.

На делото не присъстваше нито един от роднините на Ивет. Беше единствено бившето й гадже Мартин.

"Аз също съм вземал наркотици с нея, купувахме ги от различни хора", разказа той пред "24 часа" след заседанието.

"Имаше един момент, в който тя ги спря, и пушехме само марихуана. После отново започна. Ивет просто искаше внимание. Аз познавам всичките й роднини - баща й, майка й, баба й и дядо й Людмил Стайков. Беше ми жал, защото те сякаш не се интересуваха от нея", добави момчето.