Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Ботев
Христо Ботев

Нишанджиите били изключително точни стрелци, изучавали "мишената" дни наред преди единствения смъртоносен изстрел

Историкът от Врачанския музей Нели Иванова отдавна прави изследвания къде точно е лобното място на Христо Ботев и сподели пред “24 часа-168 истории”, че не е изключено то да е около Крушовишкия извор - в подножието на връх Камарата. Според нея след боевете четниците вероятно са слезли там, за да утолят жаждата си.

“След битката Ботев е спрял там, за да обсъдят как да продължат, и според свидетелствата на Никола Обретенов, на Апостолов -

войводата

се е изправил,

огледал се е да види къде са останалите от четата - казва Стоянова. - Тогава местността е била гола, незалесена, имало е голяма видимост.”

Според нея вече има нови изследвания, подкрепени с документи, че убиецът е бил черкезин. Причината за това допускане е, че мюсюлманската редовна армия е имала правила - след боевете да се изтегли в селата, за да може бойците да се нахранят и да починат. Тези указания обаче не важат за наемната войска - черкезите и башибозука, които са се интересували предимно от плячкосване.

“Черкезите са били разселени от Прикавказието в Северна България, където е имало обезлюдени територии”, разказва Стоянова.