Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Според нея изстрелът е дошъл от северозападна посока на Камарата. Почти сигурно е, че става дума за нишанджия,

обучен да стреля на

далечни разстояния,

казва тя. Документалистът Николай Иванов също смята, че убиецът на Ботев е стрелец с точен мерник, позовавайки се на свидетелства, свързани с османския шеф на разузнавателното управление Джамбаз Мустафе, който бил начело на 39 пешаци и 5 конници.

“Мустафе получава заповед да качи войските горе и затова по-късно той свидетелства за убийството на Ботев: "Не го убих аз, а моят подчинен". По време на сражението те са били на западния фронт. Стрелецът цял ден е наблюдавал боя. Той е познавал Ботев. Направихме експертиза със специалистиоръжейници. Според тях той се е спуснал по улея, мястото е било голо - пасли са само овце. Стрелецът е имал пряка видимост. Уцелва го от 270-280 крачки.”

Според Нели Стоянова предвид свидетелствата, свързани с разнасянето на главата на революционера и че по нея не е имало огнестрелна рана, много е вероятно смъртоносният куршум да е бил в областта на гърдите.

След проведените експертизи с оръжейници за мястото, на което се е крил нишанджията, Николай Иванов казва, че той е

стрелял от високо

- при денивелация от около 50-ина метра.

Според документалиста пушката му е изяснена след консултации с оръжейници - става дума за американска “Спрингфийлд” - те били преправяни, за да са със скъсени цеви и с тях са използвани медни патрони.

“Имало е голяма доставка за турската армия, след като британски и американски пушки са били бракувани - обясни той. - Те са били преработвани в турски фабрики.”

След този “тунинг” оръжията

могли да уцелят мишени

дори на 800 м

“Заради набезите на руската армия складовете са отворени и на черкезите също са раздадени от тези пушки и боеприпаси”, уточни още Иванов.