Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бил Клинтън слиза по стълбичката от самолета с дъщеря си Челси в София през 1999 г.
Бил Клинтън слиза по стълбичката от самолета с дъщеря си Челси в София през 1999 г.

Президентът и дъщеря му пътуват на борда на товарен военен самолет през РСМ и Косово, за да избегнат бомбардираната Сърбия

6-има от НСО преместват на ръце колите пред заведението на Пейчинов, за да паркира US лимузината до вратата

Изправя гардовете на нокти, като да иска да пие непроверена българска бира и влиза в подземен бар с един вход и без резервен изход

Заради безпрецедентни мерки за сигурност дегизирани като Бил Клинтън и дъщеря му Челси фигури се качват на борда на президентския “Еър Форс 1” на летище София. Часът е 8,20 сутринта, а датата - 23 ноември 1999 г. Американският президент (1993-2001), който отново ще дойде у нас след два дни по инициатива на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, посети българската столица за първи път преди 24 г. по покана на българския си колега Петър Стоянов.

Едновременно с емблематичния брониран самолет излита US военна машина, където всъщност е лидерът на САЩ. Трета пък вози журналистите, които отразяват европейската му визита. Това разказа пред “24 часа - 168 истории” Илия Лазаров, тогава шеф на кабинета на държавния глава. Акцията по прикритието е възможна, защото в края на ноември видимостта в столицата не е много добра, особено рано сутрин. Изпращачите се броят на пръсти - само четирима. Няма представители на медиите, които да се усъмнят дали влизащият в бронирания самолет е наистина Бил Клинтън. Липсва и публика.

”Не беше трудно да се осигури, но беше секретна информация. Бяхме само аз, Филип Димитров като посланик във Вашингтон и двама души от американското посолство. Пак за да няма съмнения, официално го изпратихме по протоколните правила, въпреки че друг човек мина по стълбичката до “Еър Форс 1”, добави Лазаров.

Причината за цялата тази тайнственост се крие в сложното международно положение. От 24 март до 11 юни същата година НАТО бомбардира бивша Югославия. Операцията под кодовото название “Съюзна сила” започва след клането в Рачак, където силите на реда на Слободан Милошевич са избили десетки цивилни, между които възрастни и деца. За американците обаче ударите са под мотото “Благородна наковалня”.

Заради напрежението между Вашингтон и Белград самолетът на Клинтън не може да мине през въздушното пространство на Югославия по пътя си обратно към родината. Затова прелита над Северна Македония и Косово.

Това е само една от всички мерки, които са предприети за сигурността му. У нас Националната служба за охрана (НСО) провежда уникална по същността си операция, когато той няколко пъти променя намерението си дали да вечеря в ротисерията на Августин Пейчинов на ул. “Христо Белчев”. Посещението е предвидено, след това отменено и в последния момент отново влиза в програмата. “За да може лимузината му да паркира точно пред входа на заведението на тясната улица, 6-има служители на Националната служба за охрана преместиха на ръце колите, които бяха на мястото”, разказа бившият шеф на НСО ген. Димитър Владимиров. Не са искали да рискуват, тъй като иначе е трябвало президентът на САЩ да повърви около 150 - 200 метра пеш.