Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

През цялото време службата действа заедно с американската Сикрет сървис. Те са дошли на оглед в София още месец и половина преди пристигането на високия гост. Проучват всички места, които ще посети лидерът на страната им. На работната среща двама представители предупредили ген. Владимиров, че хората им действат бързо и никой да не им се противопоставя, защото имат предимство в решенията.

”Тогава им казах да не се опитват да държат тон на нашите момчета, защото може да си останат да охраняват Клинтън сами. В крайна сметка нямаше спречкване между екипите”, коментира генералът пред “24 часа - 168 истории”.

Въпреки това обаче има няколко ситуации, в които поведението на американския президент изправя телохранителите на нокти, защото излиза извън рамките на договореното. Най-вече при изненадата, която му предлага Петър Стоянов, да се забавляват в бара “Стъргалото” на ул. “Раковски” (днес “Била” - б.р.). Проблемът е, че той е в подземие. Има само един вход и няма резервен изход при евентуални рискови обстоятелства.

Затова Сикрет сървис са категорично против посещението в нощния клуб. Идеята идва извън уточнената програма от страна на българския президент по време на официалната вечеря в хотел “Маринела”, тогава “Кемпински-Зографски”. 42-рият американски държавен глава се съгласява.

”Няма да забравя физиономията на техния шеф на охраната. И той, и останалите служители бяха много изненадани и притеснени - разказа още Илия Лазаров. - Опитаха се да го разубедят, но той беше твърдо решил. Второто, с което ги изправи на нокти, беше, че в бара пи българска бира, която не бяха проверили.”

Още на предварителните разговори Сикрет сървис са предупредили българите, че не е въпрос на недоверие, но трябва да се осигури абсолютно чиста храна и напитки и дори на официалната среща в президентството те са му поднесли чашата с вода. Всичко е щателно ревизирано и на вечерята. Затова неидентифицираната българска бира, от която изненадващо пие Клинтън, истински шокира американците. Въпреки че НСО са затворили “Стъргалото” 24 часа по-рано и са проверили за взривове и химически субстанции.

Собственикът е бил предупреден да блокира входа и да чака дали двамата президенти ще дойдат в подземния бар. Певците също са били в стендбай позиция, за да могат да пеят, ако гостът се съгласи да отиде там. Публиката е съставена от приятели на Петър Стоянов и е минала през проверка с рамка и рентген преди влизане.

”На Бил Клинтън там много му хареса. Личеше си, че искрено се забавлява. Той е от поколението на 50-те и 60-те години. Те са бунтари. А и в онзи момент вече беше на финала на двата си мандата и можеше да си позволи леки волности”, спомни си Лазаров. Накрая всичко завършва успешно, гостът даже свири на саксофон пред въодушевените присъстващи в бара.

Още преди американският лидер да дойде, Петър Стоянов искал да му предложи нещо оригинално. Избрали “Стъргалото”, защото е в центъра на София и е популярно заведение. Българският държавен глава лично го посочва като вариант. Но до последно държали всичко в тайна. Само трима души са посветени в замисъла - Лазаров, шефовете на президентския протокол и НСО Ярослав Голев и ген. Димитър Владимиров.

Няколко души от охраната също - за да проверят всяко кътче, хапки и напитки.

”Мероприятието беше на ръба, можеше да стане, можеше и да не стане. Моите впечатления са, че Клинтън се чувстваше свободен. Все пак да не забравяме, че американският президент може да е най-силният човек в света, докато е на поста си, но е като в златна клетка. Личната му свобода е ограничена”, разказва още Лазаров.

И наистина - само докато е в София, 8 служители на Сикрет сървис и 6-има от НСО са плътно до госта и следят всяко движение около него. 1500 полицаи осигуряват защитата на периметъра, в който пребивава. Много от тях са цивилни и са в първите редици в множеството на митинга на пл. “Александър Невски”. Там Клинтън произнася реч, като събитието съвпада с 10-годишнината от първите митинги през 1989 г. Знаейки, че американският демократ обича да контактува с хората, те имат за задача да стоят отпред, за да се ръкуват с него. Това е втората цедка, след като веднъж всички присъстващи са преминали през КПП с рамка и рентген. Нещо, което сега е нормална практика на концерти и събирания по площадите, но тогава е специално направено.