Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Проблем възниква, когато на американския президент започват да подаряват цветя, но все пак те също са прекарани през рентгена.

От съображения за сигурност НСО е издигнала огромни знамена на България и САЩ на митинга. “Сикрет сървис отчетоха положително факта, че сме използвали естествено прикритие, за да няма видим контакт”, разказа ген. Димитър Владимиров. Според него партньорите са проявили изключително доверие към НСО, като са позволили на гардовете да носят оръжието си, докато пазят US президента.

В същото време от покривите с насочени към него дула дебнат 10 снайперисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. Същото се случва при всяко отделно мероприятие на Клинтън в София - наблюдават го от т.нар. височинни постове. Предварително е подготвен сценарий кога и къде слиза или се качва в докараната от САЩ бронирана лимузина.

Най-трудно е да накарат хората по улиците или живеещите около местата от програмата му да държат прозорците си затворени. Нормално е в такава ситуация българите да са любопитни да видят госта, но според разчетите на НСО това трябва да бъде избегнато. В крайна сметка всичко приключва без излишни рискове. Ул. “Раковски” е абсолютно празна по времето, когато се очаква оттам да мине гостът. Очевидци разказват днес, че са идентифицирали ген. Кирил Радев, който към момента оглавява Националната служба за борба с организираната престъпност, да се разхожда цивилен. Оглежда лично всяко ъгълче за потенциални терористи.

Сериозно осигурено с охрана е и мястото за нощувка. Българските гардове заедно с американските пазят всеки етаж и на хотел “Шератон”, където е отседнал Бил Клинтън. Той е блокиран за други гости. Тогава все още няма археологически разкопки отпред и има резервен изход към ротондата “Свети Георги”.

”Клинтън остана там цели две вечери, макар че рядко прекарва повече от една нощ при посещенията си в чужбина - разказва още Илия Лазаров. - Всичко това се дължеше на личните му контакти с Петър Стоянов. Той впечатли американския си колега още на първата си визита в САЩ. Каза му, че ние в България се вълнуваме как да се справим с инфлацията, която е 3000%, и да подобрим стандарта си, докато зад океана преекспонират незначителни проблеми. Тогава беше разгарът на скандала с Моника Люински.”

Изправеният пред импийчмънт държавен глава на САЩ приема тези думи като подкрепа, докато в родината си е подложен на непрестанни атаки. Стоянов поема риск да намекне за аферата, въпреки че са го предупредили предварително да не повдига деликатната тема. Но думите му се възприемат положително.

След посещението му у нас България получава зелена светлина за членство в НАТО, а той остава популярен в Щатите най-вече заради успешната си икономическа политика въпреки аферата “Люински”.

Тази седмица Бил Клинтън ще е отново в София и ще участва в среща на неправителствената организация Clinton Global Initiative (CGI) в опит за търсене на важни решения на глобални проблеми като продоволствената сигурност, образованието и изменението на климата.

Американският президент пристига в София по покана на българския си колега Петър Стоянов.
Американският президент пристига в София по покана на българския си колега Петър Стоянов.
Ръкува се с множеството пред храм-паметника "Александър Невски".
Ръкува се с множеството пред храм-паметника "Александър Невски".