Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този делфин, както и още 19 са открити мъртви на плаж “Трета буна” във Варна.
Този делфин, както и още 19 са открити мъртви на плаж “Трета буна” във Варна.

В устието на Ропотамо изплуваха 3 със сериозни изгаряния, гладували от 10 денонощия

Дезориентирани и наранени, те са обречени на тежка и мъчителна смърт

Аутопсии на морски бозайници в Румъния показват, че е засегнат органът им за навигация

Стотици делфини с рани от изгаряния, дезориентирани, гладни и безпомощни, се появяват по бреговете на нашето Черноморие, както и в Русия, Украйна и Румъния.

Смъртта им е дълга и мъчителна, а причините за нея според учените са военните експлозии и звуковите удари от сонарните военни кораби.

Само през последната седмица на плажа "Трета буна" във Варна са открити 20 мъртви делфина.

Безжизнените тела на бебета

са изплували и на брега на Варвара, Велека, Поморие, Китен, Царево, Аркутино и др. Хората не спират да подават сигнали, а от екоинспекциите в морските градове са решени да установят с точност какво причинява смъртта на умните бозайници.

От началото на годината само около Бургас са открити около 60 починали или бедстващи делфина от този вид, обясни експертът Мария Андреева от екоинспекцията в Бургас.

Според Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал", който от години се бори за опазването на този вид по нашето Черноморие, има много признаци и сигурни данни, които показват, че смъртта на морските бозайници се дължи на звукови удари, експлозии, използването на сонари покрай войната в Украйна.

С помощта на сонарите военноморските сили могат да откриват подводници на големи разстояния.

Тъй като някои морски бозайници също разчитат на звук с подобни честоти за комуникация и ехолокация, тези допълнителни шумове могат да имат сериозни или дори фатални последици за тях.

Русев разказва, че е станал свидетел на 3 ранени делфина, открити край река Ропотамо. Те са били живи, но по телата им е имало много наранявания и изгаряния.

"Жертвите на войната в Украйна не са само хора, но и делфини – споделя той. - Жертви на експлозии на бомби във водата.

Снимките, които показах от устието на Ропотамо, са направени от Коста Атанасов и негов приятел, които се опитват да помогнат на 3 делфина, излезли на брега - бебе и 2 възрастни. Свързах се с експерти и започнахме да анализираме ситуацията.

    Това е един от делфините, намерени в устието на река Ропотамо. Снимката е качена от Коста Атанасов във фейсбук.
Това е един от делфините, намерени в устието на река Ропотамо. Снимката е качена от Коста Атанасов във фейсбук.

Групата делфини не се е хранила изобщо през последните 10 дни от живота си. Вероятно нямат

никакви органи за ориентация,

вследствие на звуков инцидент в морето. На единия делфин ясно се вижда огромна рана от изгаряне, което е възможно да се случи единствено при експлозия на бомба. Най-вероятно е имало битка в морето (за такава имаме информация преди 2 седмици около Змийския остров). По наши данни са намерени и други делфини в подобно състояние на къмпинг "Градина" и в Мангалия, Румъния. Най-вероятно ще има и още."

Хората искат да помогнат на страдащите морски бозайници, но за съжаление това няма как да се случи.

Освен че са жестоко ранени, загубили са органите си за ориентация, вследствие на това са гладували и накрая са издъхнали от хипотермия, защото слоят мазнина под кожата им значително е намалял и вече не гарантира нормалната терморегулация в студената вода.

Русев заяви още, че неговият колега от Украйна Иван Русев, учен по околната среда в Националния природен парк "Тузла",

докладва за стотици случаи на умрели делфини

по украинското крайбрежие със същите наранявания. Неговите заключения са идентични с тези на всички останали експерти.

"Някои от делфините имаха изгаряния от експлозии на бомби или мини и те вече не можеха да се движат и разбира се, не можеха да търсят храна – посочва Иван Русев. – Те не можеха да се ориентират правилно по звуците за навигация. Това се дължи на повишения шум от корабите и използването на мощните сонарни системи."

А аутопсии на телата на морските бозайници в Румъния показват, че при всичките органът, който им служи за ориентиране, е засегнат. Експертите посочват, че красивите животни често

попадат и на подводни мини

Сонарите на военните кораби дезориентират делфините.
Сонарите на военните кораби дезориентират делфините.

Загубата на способността за правилна посока ги кара да поемат в грешната и да попадат в рибарските мрежи. От началото на юни рибари по нашето Черноморие алармират за нашествие на делфини, които не са особено активни, не късат мрежите, но се оплитат в тях, въпреки използваните специални акустични устройства, които да ги предпазват от клопката. Те ги пускат, въпреки че губят улова си.

В края на май два объркани делфина бяха забелязани в морето край Бургас. Единият е бил в района на Сарафово и рибари с лодки и мрежи са го съпроводили към дълбоките води.

След това спортуващи хора са видели също бедстващо китоподобно, което било излязъл буквално на брега на Централния плаж, под заведението "Нептун". След сигнал Морската администрация се е заела да отведе красивия бозайник на безопасно място навътре в морето.

Подобна информация споделят и световните медии, а турски, румънски и украински морски експерти се опитват да обяснят тревожната ситуация.

Учените алармират, че войната в Украйна застрашава биоразнообразието в Черно море и вреди на морските видове.
Учените алармират, че войната в Украйна застрашава биоразнообразието в Черно море и вреди на морските видове.

Според турската фондация за морски изследвания TUDAV в западната част на Черно море са открити най-малко 80 мъртви делфина. Организацията e провела

предварително разследване,

което е установило, че много от тях са загинали при заплитане в риболовни мрежи заради загубата на ориентация. Според д-р Байрам Озтюрк, ръководител на фондацията, е трудно да се даде еднозначен отговор.

По телата им не е имало следи от заплитане или огнестрелни рани, но той смята, че смъртта им се дължи на акустичната сонарна травма. Сред причинителите на необичайния шум в акваторията на Черно море са 20 кораба на военноморските сили на Русия. Те са определили още, че с подобно нараняване рибите тръгват на юг, където попадат в мрежите и умират.

Д-р Озтюрк отбелязва и че при предишни години е имало смърт на делфини, но заради морбили или други болести, от които страдат, но сега

броят на мъртвите тела е много по-голям

"Акустичната травма е една от възможностите, която ни идва на ум – посочва д-р Озтюрк. – Към тази хипотеза обаче трябва да се подхожда с повишено внимание, защото объркването може да се дължи на старост или някакво заболяване. Нямаме доказателства какво може да причини нискочестотният сонар върху фауната в Черно море, тъй като никога не сме имали толкова много кораби и толкова много шум за толкова дълго време. Не са правени изследвания, а науката винаги изисква доказателства."

Експертът подчертава, че проучването им е възпрепятствано от факта, че няма анализи за ситуацията с морските бозайници по време на война. "В Черно море има десетки кораби, но ние дори не знаем колко често те използват сонари", допълва Озтюрк.

Всъщност той отбелязва, че преди няколко години е имало масова смърт на делфини по нашето Черноморие заради зараза с морбили. Стотина от бозайниците бяха изхвърлени от вълните близо до Поморие. Тогава, след дълги спорове кой е виновен за загиналите бебета, бе взета проба от телата на няколко умрели животни. Професор от Италия извърши аутопсия в Тракийския университет в Стара Загора и се оказа, че шарката е причината за гибелта им.

В момента обаче учените смятат, че липсата на достъп до информация не само затруднява изучаването на смъртността на китоподобните, но и възпрепятства определянето на това кои животни са най-застрашени. Най-вероятно това са морските свине, тъй като естественият им миграционен път е от Черно към Азовско море, където също се водят военни действия. В риск са и всички видове прелетни птици, които прекарват значителна част от годината във влажните зони в северната част на Черно море.

Именно тези фактори и внезапната и мистериозна смърт на дружелюбните морски бозайници буди тревоги сред учените, че войната в Украйна може да се отрази пагубно на живота в морето.

Морски биолози от Украйна подкрепят тези опасения, като според техни проучвания бойните действия са нанесли неописуеми щети върху околната среда и са

нарушили местообитанията на много морски видове

Биоразнообразието в Черно море е под огромна заплаха поради войната заради бомбите, пускани в крайбрежните зони, разлетия нефт от потъналите кораби и замърсения речен поток от използваните боеприпаси.

Единственият начин да се спасят делфините, е да спрат военните действия в Черно море.