Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради генетична мутация една-единствена пчела е създала армия от свои клонинги, които завладяват чужди кошери в Южна Африка

От началото на 90-те години на миналия век пчеларите в един от регионите на Южноафриканската република се сблъскват с необичаен проблем. Много кошери започват да линеят. Оказва се, че техните пчелни майки са умрели, а останалите пчели не реагират според обичайния си инстинкт и не се опитват да отгледат неин заместител. Без нова майка семейството от медоносните насекоми не успява да преодолее загубата и накрая загива. Стопаните на кошерите започват разследване защо и как умират цели пчелни колонии. Вглеждайки се по-внимателно в обитателите им, те забелязват нещо твърде необичайно – в тях се намират два вида пчели.

Единият са очакваните африкански медоносни, които са и най-разпространената разновидност в Черния континент. Доста необичаен обаче е големият брой от т.нар. капски пчели в умиращото семейство. Те са кръстени така поради стандартното си обитание в района на Южна Африка около Кейптаун (Капстат на езика африкаанс – б.р.) и визуално почти не се различават от своите братовчеди. Затова в началото малцина от стопаните на кошерите забелязват появата им в местообитания, доста отдалечени от обичайния им хабитат. Впоследствие пчеларите започват да се питат дали необичайната поява на капската пчела не е част от причината за гибелта на толкова много местни колонии.

В търсене на отговор на този въпрос с темата се заемат биолозите от Университета в Сидни. До какъв извод стигат те, четете в сп. "Космос".