Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кордицепсът кара мравките да умират на перфектното място, така че да зарази възможно повече от тях

Някъде в джунглите на Тайланд една от безбройните мравки, които, следвайки инстинкта си, усърдно работят за благото на мравуняка, започва да се държи странно. Отклонява се от обичайния си курс, а отстрани изглежда сякаш нещо контролира поведението й. Ако себеподобните й имаха способността да я наблюдават, щяха много да се разтревожат от видяното. Мравката напуска богатата на хранителни находки земя и се заизкачва по стъблото на най-близкото до нейния дом дърво.

След като достига до точно определена височина, тя избира подходящо листо и минава под него, така че да не е изложена на пряка слънчева светлина. Там мравката намира жилката на листото, захапва я с челюстите си и умира. Какво предизвиква подобно необичайно поведение от страна на насекомото, остава скрито още няколко дни, когато директно от тялото на мъртвата мравка израства гъба. Това е кордицепсът – един от най-необичайните и жестоките убийци в природата.

Няколко дни преди злополучния си край мравката е обречена на безрадостната си съдба от една-единствена невидима спора, попаднала върху тялото й. Така започва процесът, който – ако ползваме езика на Холивуд – не може да бъде назован по друг начин освен „зомбиране“.

Кордицепсът често е описван като „зомбиращата гъба“ заради начина, по който неутрализира гостоприемника - различни видове насекоми или членестоноги, доказали се като подходящи приемници. Видът, който заразява мравките в тайландските гори, е Ophiocordyceps unilateralis. Той е специализиран в това да засяга конкретно мравките от вида Camponotus leonardi, които правят мравуняците си по стволовете на дърветата и търсят храна по земята около тях. Там именно ги дебне и кордицепсът. Спора, намерила се върху мравка от този вид, започва едноседмичния процес по „зомбиране“ на организма. Нейният мицел постепенно замества тъканта на жертвата, хранейки се с нея, и я принуждава да се подчинява на ултимативните му команди.

Целия материал четете в "Космос"