Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси
Соломон Паси

- Размисли за 24 май, сегашното ни съпокровителство на Европа и бъдещото на света

- Коя да е следващата мечта на България? Например, да въведем българицата в G-20

На 30 декември 1980 папа Йоан Павел II обявява Кирил и Методий за съпокровители на Европа, с което българицата (срамежливо наричана у нас кирилица!) получава глобалното признание на католическия свят. България — комунистическа или не — е благодарна на папата, а азбуката ни поема необратимо през Запада към света.

След броени седмици, на 13 май 1981 терорист прострелва папата (едва ли заради Кирил и Методий!), за което извършители и зложелатели наклеветяват България. И ние ще поправяме тази щета чак до м. май 2002, когато папата дойде у нас, за да оневини България и благослови Трабанта на атлантическата мечта. Да, този чудотворец папата — освен че ни направи съпокровители на Европа — е сред причините в същата 2002 след неговата благословия да си вземем поканите за членство в НАТО и датата за членство в ЕС.

Систематичните ни усилия по влизане в Запада (ЕС и НАТО) — крилато наречени от президента Петър Стоянов “цивилизационен избор” — бяха започнали 11+ години преди това, през 1990, след избора на Великото народно събрание.

С подписването на Европейския Договор на България, на 25 април 2005 българската азбука беше приета като третата официална в ЕС — след латиницата и гръцката.

В съответствие с Договора, тя изгря и върху €-банкнотите, печатани от ЕЦБ. Те вероятно (ще) са най-тиражираните някога книжа с надпис на кирилица. (Обявяваме конкурс, кой ще ни каже?)

С умиление си спомням шегите и насмешките от пролетта на 2002 (при закриване с ЕС на главата Икономически и валутен съюз), с които беше посрещната прогнозата на преговарящия екип за това развитие на българската азбука от регионална в глобална…

Но стига със спомените — всеки има своите!

Коя да е следващата осъзната или азбучна мечта на България?

Например, да въведем българицата в G-20 ще е достойно продължение на делото на Кирил и Методий. Ще се намерят някои да скочат, че понеже Русия е в G-20, както и през ЕС и ние също някак си сме там, тя българицата е вече там, та за какво да си даваме толкова зор да влизаме! И пак ще започнат едни шеги и насмешки…
На тях Atlantic Club of Bulgaria ще отговори: като G-20 ви е много голямо, опитайте да въведете България в по-малкото G-7, където все още властват само латиницата и японицата!

И така, честит 24 май!

И освен пред паметниците на Кирил и Методий, поставете цвете и пред паметника на Йоан Павел II на площад Йоан Павел II в София.

(От фейсбук)

През април Атлантическият клуб в България и вестник “24 часа” — две организации с принос за съвременна България, навършиха 30 години. По този повод публикувахме статия на д-р Соломон Паси, основал преди 30+ години Атлантическия клуб, за визионерските цели, които може да има България.
През април Атлантическият клуб в България и вестник “24 часа” — две организации с принос за съвременна България, навършиха 30 години. По този повод публикувахме статия на д-р Соломон Паси, основал преди 30+ години Атлантическия клуб, за визионерските цели, които може да има България.