Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск СНИМКА: РОЙТЕРС
Папа Франциск СНИМКА: РОЙТЕРС

От Виолина Христова, Рим

Папа Франциск каза, че ще се ваксинира следващата седмица, когато ваксините пристигнат и във Ватикана. Той обяви това в ексклузивно интервю за ”Канале Чинкуе” на Берлускони, което ще бъде излъчено на 10 януари вечерта.

„От етична гледна точка всички трябва да се ваксинират. Това е етичен избор, защото поставяш на карта здравето си, а и това на другите”, каза Светият отец. „Следващата седмица ще започнем да го правим и тук (във Ватикана – бел.а.) и аз вече съм се записал, трябва да се направи. Когато бях дете, си спомням как имаше криза заради полиомелит и много деца след това пострадаха от парализа заради това, имаше отчаяна нужда за ваксината. Когато ваксината излезе, ти я даваха заедно със захарта и много майки бяха отчаяни... след това ние израснахме в сянката на ваксините, срещу морбили и какво ли не....Не знам защо някои казват, „не, ваксината е опасна”, ама щом лекарите ти казват, че е нещо, което може да функционира, че няма особени рискове, защо да не се ваксинираме? Съществува един самоубийствен негационизъм, който не бих могъл да обясня. Днес тряба да вземем ваксината”, казва папата.

Междувременно всекидневникът „Осерваторе романо” съобщи, че личният лекар на папата Фабрицио Сокорси, на 78 г., е починал от COVID-19. Той е бил приет в римската католическа болница „Джемели” заради онкологично заболяване, но е починал вследствие на усложнения, настъпили заради коронавирус. Папа Франциск беше избрал Сокорси за свой личен лекар през 2015 г.

СНИМКА Виолина Христова
СНИМКА Виолина Христова