Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако секторът за оперативна реализация на ГДБОП (т.нар. барети на дирекцията) ползваха таксита вместо служебни коли, никога нямаше да се стигне до разбиване на грешни врати и бой на невинни граждани, както се случи тази седмица при операцията им в софийския кв. "Левски".

Съвсем сериозно. Обезщетенията на пострадалите от полицейския произвол чисто финансово са много по-скъпи за данъкоплатците от един дългосрочен договор с таксиметрова компания с опитни шофьори, които познават добре града, и най-важното - ползват много по-надеждна джипиес навигация от тази на антимафиотите.

Че картата на ГДБОП е стара и несигурна, не разбрахме сега за първи път от началника на тежковъоръжената група, който се оправда с джипиеса. Философското обяснение "такива неща се случват" сме чували още много пъти в последните години. От хроничния проблем с ориентацията пострадаха не само българи, а и чужденци. Веднъж антимафиотите дори нахлуха в дома на френски банкер в София вместо в жилището на човек, чийто арест би трябвало да е подготвян с месеци в най-малките детайли. Направо се чудя колко ли са случаите на грешки, които въобще не са получили гласност?

Но големият проблем в цялата тази скандална история е, че ненадеждният джипиес на ГДБОП всъщност е най-малкият проблем. Защото, както се казва - който не работи, той не греши. Важното е как ще реагираш, как ще излезеш от ситуацията. И тук идват други злоупотреби и потенциални опасности, които, ако не бъдат отстранени навреме, в бъдеще може да доведат до много по-неприятни случки и последствия - както за жертвите, така и за антимафиотите.

Първият проблем се очертава веднага след сблъсъка на сънените хора по пижами с тежковъоръжените мъже с бронежилетки, каски, автомати в ръцете и предизвиква много логични въпроси. След като си повалил цялото семейство на пода и си поставил белезници на мъжа, нормално ли е да продължаваш да го удряш и да му пускаш електрошок? Нормално ли е да посягаш на наскоро родила жена, която опитва да защити в тази неясна ситуация семейството и бебето си? Нормално и необходимо ли е да раздаваш присъди наоколо, като ги наричаш "боклуци"? Ти съдебен състав ли си, или група за задържане?

Едни тежковъоръжени мъже срещу беззащитни и повалени на земята хора, макар и заподозрени в тежки престъпления, не би ли трябвало да бъдат по-толерантни, след като реално не са заплашени и застрашени и вече са неутрализирали "лошите"? Това ли са правилата за действие при нахлуване, правилата за използване на физическа сила и помощни средства? И генерално насилието и агресията, упражнени излишно в софийския квартал "Левски", правило ли са за ГДБОП, или по-скоро изключение?

Вторият логичен въпрос е къде в тази история са оперативните работници, които би трябвало не само във филмите, но и в реалния живот да са разследвали старателно конкретния случай, а точният адрес на заподозрения Станислав да е най-малкото, което знаят в тази афера? Защо тези служители не са зад гърбовете на групата за проникване? Нали точно те носят както цялата информация, така и цялата отговорност по случая! Иначе оставаме с впечатление за хаос и барети, които се движат по джипиес из града. И всичко това застрашително напомня за инцидентите със загинали служители на МВР при случаите "Лясковец" и "Белите брези".

Третият проблем е в липсата на чисто мъжко поведение при подобни инциденти. Първо, в България при полицейски грешки (да не използвам думата произвол), само с "извинете, джипиесът сгреши" ли се минава? Поне разбитите входни врати на хората не се ли ремонтират? И директорът на службата не трябва ли също да каже едно "извинете, сгрешихме", вместо да обяснява на медиите, че щяло да има вътрешна проверка. После щели да ни разяснят какво се е случило, при положение че всичко е ясно още сега. Нека бъдем по-открити и искрени. Преди години при подобен инцидент дори вътрешният министър бе отишъл лично да се извини на едно възрастно семейство в Оряхово.

А четвъртият, може би най-сериозен проблем е все пак в повредения джипиес на ГДБОП, който до някои адреси и врати по правило никога не води. Дори и по погрешка...