Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УЛОВ: Лазар Петрунов показва препариран мишелов, конфискуван по време на акцията на РИОСВ.
УЛОВ: Лазар Петрунов показва препариран мишелов, конфискуван по време на акцията на РИОСВ.

 

Трима човека бяхме под прикритие. Използвахме чужди имена, излъгахме за професията си.

Със затаен дъх наблюдавахме как колата се придвижи на ниска предавка в пустия училищен двор.

Дилърът отвори багажника и показа препарирани животни, всичките от защитени видове. Започна да се пазари за цената. Потреперихме от напрежение - беше се хванал в капана", разказва пред "168 часа" Лазар Петрунов, началник на отдел "Биоразнообразие" в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) София.

Продаването на защитени препарирани видове е изключително

доходоносен незаконен бизнес

у нас. Малцина подозират за реалните му размери. Изградена е цяла перфектно организирана мрежа от ловци, препаратори и дилъри. За точните измерения на участниците в незаконния бизнес може единствено да се гадае. Едно е сигурно - става дума за обороти от десетки хиляди левове на месец.

Създаването на частни колекции с препарирани защитени видове е последната мания на богатите у нас. Купувачите са наясно, че трябва да пазят помещенията с експонатите в тайна. Законът изрично забранява умишленото улавяне, убиване, притежание, препариране и излагане на публични места на защитени видове животни.
РИОСВ София заедно с неправителствената организация "Зелени Балкани" перфектно организират акция

в която успяват да хванат дилър

на препарирани животни. Месеци по-късно те стигат до ядрото на сенчестия бизнес, като съумяват да разбият работилницата за препарирани животни. Цялата история специалистите от РИОСВ разказват единствено в "168 часа".

"В сайта "бг лов" беше публикувана малка обява за продаване на препарирани защитени видове животни. Изобщо не ставаше дума за малки суми. От снимките, с които се сдобихме, представяйки се за клиенти, беше очевидно, че става дума за работилница за препариране, която реализира огромни обороти", обяснява Лазар Петрунов. Пръв вижда обявата Добромир Добринов от "Зелени Балкани".

Измисля си име

както и цяла история защо иска да се сдобие с препарирани животни, и то голям брой. Представя се за училищен директор, който желае да оборудва щедро кабинет по биология.

"Да се представя за директор, се оказа доста хубава идея. Изобщо не събуди подозрение големият брой експонати, които искахме да закупим", обяснява пред "168 часа" Добромир Добринов. Дилърът му изпраща снимки на експонатите. Между двамата тече непрекъсната кореспонденция. Пазарят се за отстъпката при закупуването на значителното количество. Спират се на бройката 6, всичките защитени от закона за биологичното разнообразие. Отстъпката е значителна, тъй като клиентът купува на едро.

"Идеята беше да изкараме дилъра навън заедно с всичките препарирани животни. Преценихме, че щом в закона се предвижда единствено

административна санкция

трудно бихме получили заповед за обиск. Уредихме си среща в училищния двор на 119-о училище в квартал Изток", обяснява Лазар Петрунов. На мястото на срещата идва сериозен екип. От РИОСВ присъстват двама - началникът на отдел "Биоразнообразие" и негова колежка. Намясто пристига и полицейска патрулка, Добромир Добринов от "Зелени Балкани", както и специалист от дружеството за защита на хищните птици. Постановката минава по-добре от предвиденото. Дилърът директно паркира колата си в училищния двор. Багажникът му е пълен с защитени видове препарирани животни. Среща се с експертите от РИОСВ и Добринов, които се представят за купувачи. Чакат той да обяви цена, за да докажат нарушението му. Пред тримата дилърът прави огромна отстъпка и предлага животните на 1050 лева.

"В момента, в който обяви цена, ние се легитимирахме, а полицаите излязоха от училището. Продавачът беше сравнително спокоен, изобщо не се опита да бяга. Иззехме му защитените животни. Заведоха го в полицията да пише обяснение. Той така и не издаде препаратора, от който взема животните. Твърдеше упорито, че ги е закупил от пазара в Подуяне. В крайна сметка му наложихме глоба в размер 1000 лева", обяснява Лазар Петрунов.

Въпреки перфектно протеклата акция, продаването на защитени видове препарати се води административно нарушение. Единствено за нарушенията с животни с най-висока степен на защита се предвиждат санкции от Наказателния кодекс.

Усилията на експертите

от РИОСВ не секват. Те знаят, че в дъното на бизнеса е незаконна работилница за препариране на животни. "Стъпка по стъпка стигнахме до препаратора. Беше бавно, костваше ни доста усилия и тежка работа. Работилницата му беше в Суходол. Вътре имаше доста препарирани животни, десетина от които бяха защитени. Очевидно работилницата реализираше значителни обороти. Имаше заготовки за стотици още препарати. Имаше кожи от видри. Най-ценното, на което се натъкнахме, е царски орел. Царският орел е световнозащитен вид, за който се предвиждат санкции от Наказателния кодекс. Цената на това извратено украшение за стена според мен надвишава 5000 лева. Имаше основно защитени птици и кожи от дива котка", продължава разказа си Лазар Петрунов. В крайна сметка усилията на експертите от РИОСВ не се увенчават с успех. Препараторът, който е бивш служител в Националния природонаучен музей, е

даден на прокурор

"От прокуратурата казаха, че няма данни за престъпление и отказаха да възбудят каквото и да било наказателно производство", обяснява Петрунов. Той обяснява, че сред редовните клиенти на препаратора са и известни личности от политиката и шоубизнеса.

 

10 000 глоба за ресторантьори

 

По време на проверка миналата година от РИОСВ Пловдив откриха в две местни заведения прерарирани горска ушата сова, обикновен мишелов, дива котка, зеленоножка и две лапи от кафява мечка, всички защитен вид. Има и трофеи от благороден елен и сръндак.
Най-вероятно защитените видове са паднали жертва на бракониери, а след като майстори са ги препарирали, те са били изтъргувани скъпо в заведенията, коментираха от РИОСВ. На двамата шефове-ресторантьори - Ангел Т. и Запрян Ч., са били съставени актове за нарушение на Закона за биологичното разнообразие - глобите са до 10 000 лева.

"Краят на историята" за 700 лири

Шотландска 55-градусова бира, чиято бутилка е поставена в телата на препарирани животни, се разпродаде за по 700 британски лири при наддаване в сайта на нейния производител - компанията "Брюдог" от град Фрейзърбърг, в графство Абърдиншър.
Началната цена на бирата, която се казва "Краят на историята", беше от 500 британски лири. Пивото се предлагаше в 12 бутилки, поставени в 4 препарирани катерици, 7 препарирани белки и 1 препариран заек. Всичките бяха разграбени в интернет буквално за няколко часа, след като компанията ги пусна в продажба.
Суперсилната бира от 55 градуса е на базата на хвойнов плод и има вкус и на мед, мента и канела.

Вече без отровни материали

Препарирането на животни е дълъг и сложен процес. Най-важното за препараторите е определянето на позата на животното, то представлява и най-голямата трудност.
Тялото на препарираното животно се оформя чрез макет, направен от твърди материали. Той трябва много точно да е съобразен с големината на кожата.
От няколко години майсторите препарират по нова технология. При нея се премахва използването на арсен, който освен че е опасен за здравето на хората, не може да запази толкова дълго време оригиналния вид на експоната. Препараторите вече третират животните със специални химикали, внасяни от чужбина. Те са безвредни за здравето, но в същото време са отровни за вредителите на кожата на животните. Именно тяхното използване позволява експонатът да се запази на практика вечно.

Стотици в подкрепа на Кнут

Стотици фенове на полярния мечок Кнут и защитници на животните се събраха на 2 април пред зоологическата градина в Берлин, за да протестират срещу планираното препариране на любимеца си.
Две седмици след смърт­та на най-известната бяла мечка демонстрантите настояха Кнут да почива, но не в музей. "И полярната мечка има душа" - гласяха плакатите, размахвани от демонстрантите пред входа на зоопарка. Музеят по естествена история на Берлин, който придоби трупа на Кнут, иска да го препарира. Почитателите му и асоциациите за защита на животните настояват той да бъде кремиран.
Кнут, който бе на 4 г., умря на 19 март. Мечокът рухнал и бил намерен мъртъв в мечешкия басейн. Той е първата мечка, родена в Берлинската зоологическа градина за последните 30 г. Бозайникът се превърна още с раждането си в световна знаменитост и генерира милиони евро от рекламни контракти и различни други стоки. Роденото на 5 декември 2006 г. мече стана любимец на планетата заради снежната си козина и миловидната си муцунка. Изоставен при раждането от майка си, той бе хранен с биберон от пазач в зоопарка. Много знаменитости посетиха Берлин, за да видят мечока. Първото му излизане пред публика няколко месеца след раждането предизвика истинска медийна истерия.

МИСТЕРИЯ: Причините за смъртта на мечока Кнут не са изяснени до днес.
МИСТЕРИЯ: Причините за смъртта на мечока Кнут не са изяснени до днес.