Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕВОЛЮЦИЯ В ЕПРУВЕТКА: ГМО сьомгата расте два пъти по-бързо и става пъти по-голяма от естествената.
ЕВОЛЮЦИЯ В ЕПРУВЕТКА: ГМО сьомгата расте два пъти по-бързо и става пъти по-голяма от естествената.

 

Генномодифицираните организми превземат, заразяват и в крайна сметка унищожават естествените видове. Съвместен живот не съществува", обяснява пред "168 часа" Андрю Кимбрел, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните в Щатите.

Адвокатът по професия е известен по цял свят с книгите и лекциите си относно опасностите от вмешателството в естествения свят.

По времето, когато успехите на генното инженерство са посрещнати с възхищение и ентусиазъм, Андрю Кимбрел е сред първите,

съзрели рисковете, които дебнат

зад успешните експерименти. Към днешна дата реалните размери на заплахата надминават значително и неговите очаквания.

"Свидетели сме на биологично замърсяване без еквивалент в цялата история на човечеството. Генетичното замърсяване е нещо коренно различно от химическото, което заради глупостта си допуснахме последните 50 години. Химикалите не се размножават сами. Дори и огромното замърсяване с химикали с времето намалява. Докато при ДНК е точно обратното. ДНК се размножава сама. Това е фаталното. Веднъж пуснато ДНК замърсяване, връщане назад няма", продължава Андрю Кимбрел. Думите му звучат особено стряскащо на фона на изследване на професори от университета Пардю в Индиана, САЩ. Учените Бил Мюър и Рик Хауър провеждат тестове, за да установят

какво точно се случва

когато генномодифицирани риби влязат в хранителната верига и се смесят с дивата риба. За тази цел те създават компютърен модел. Според него в популация от 60 000 риби проникват 60 генномодифицирани риби. По-агресивното поведение на хранене и на размножаване на мъжките риби в най-крайния резултат водят до измиране на цялата популация от риби за 40 поколения. Имайки предвид краткия цикъл на размножаване на рибите, унищожението им става за няколко години според разработения от Мюър и Хауър модел. В момента те пренасят изследванията си в експериментални аквариуми, за да разберат какво точно би се случило в природата. "Веднъж пуснати, създадените в лаборатории растения и животни

помитат събратята си

родени след хилядолетия еволюция", продължава Андрю Кимбрел. Той дава неизвестни примери за експерименти на смесване на ДНК на животни и човешки генетичен материал.

"През 1982 г. доктор Ралф Бринстър от университета в Пенсилвания каза: Какво ще стане, ако взема гена, отговорен за растежа при хората, и го сложа в ген на мишка. И го направи, разбира се. Имаше успех. Снимаха списания, хора по целия свят разбраха. Еуфорията беше голяма. Модифицираната с човешки гени мишка стана огромна - обяснява Андрю Кимбрел. - След което американското министерство на земеделието каза: "Защо не повторим същия експеримент? Но да използваме прасета. Отидох до американската агенция по храните година по-късно. Бяха взели човешки хормон на растежа и го бяха сложили в гени на прасе. Доктор Върн Парсел беше ученият, извършил експеримента. Наяве се беше явил огромен проблем. За разлика от мишката, хормоните на растежа не подействаха по същия начин на прасето. То беше кривогледо, кривокрако, импотентно. Мускулатурата му беше несъразмерна. Не можеше да си стои на краката. Представете си страданието и ужасите на това животно."

След дългогодишни експерименти върху зърнени култури в момента близо 1/3 от земеделските площи в света вече са засети с биотехнологични култури. Данните са от последните проучвания на Международната служба за агробиотехнологични приложения. Първенец е САЩ, където 59% от соята, царевицата, памука, рапицата са ГМО. Аржентина и Китай следват тези цифри по петите. Въпреки това

отвъд океана не съществува закон

който да кара производителите да уточняват на етикета дали използваните продукти са ГМО или не. Според Кимбрел това е сериозна причина за притеснение.

"Рибата яде генномодифицирана храна, после вие ядете рибата. Логично идват въпросите доколко ГМО е изменило рибата, доколко рибата ще измени и вас, в рибата има ли останки от видоизменена ДНК? Няма резултати от експерименти какво би се получило в такива случаи", обяснява Андрю Кимбрел. Според мнозина специалисти повод за притеснение при консумиране на храна ГМО не би трябвало да има. С храната си всеки ден хората поглъщат огромно количество ДНК и белтъци. Те се разграждат още в храносмилателната система и в организма попадат само вещества, които по принцип

формират клетките и тъканите

"Група учени, ръководени от доктор Валтер Дьорфлер от университета в Кьолн, провеждат опити с мишки. Резултатите показаха, че след консумиране на ГМО продукти някои видове чужда ДНК не са изчистени от организмите на мишките. Открити са във вътрешните органи на опитните животни. На практика непредсказуеми са последствията върху здравето на консумиращите ГМО", продължава ученият. Въпреки стряскащите данни ГМО храни се продават от осем години на масовия американски пазар.

"Модифицирани храни са изядени от милиони американци в продължение на години. Всички са подложени на едни и същи потенциално опасни храни. Не знаем какви и дали ще има ефект върху здравето. Въпреки това тези храни са на пазара, и то дори без да бъдат обозначени по никакъв начин. Използват всички ни като лабораторни мишки", продължава Андрю Кимбрел.

Хронология

университет в САЩ се провежда първият международен семинар по генно картиране, на който се обсъждат откритите още от 60-те години начини за установяване локализацията на гените и хромозомите и последователността им в ДНК.

 1982 г. - Ралф Бринстър от университета в Пенсилвания включва гените на човешкия растежен хормон в гените на миши ембриони. В резултат на това новото поколение мишки стават два пъти по-големи от нормалните. Новите животни трайно предават човешкия ген в своите поколения, които се развиват по същия начин.

 1984 г. - Учени в Англия съединяват в ембрионални клетки генетичен материал едновременно от овца и от коза - животински видове, които нямат генетично родство помежду си, вследствие на което на бял свят се появява ново същество.

 1986 г. - Установяват се местата на 1500 гени в човешките хромозоми и се внедряват в генома на определен вид тютюн гените, които предизвикват излъчването на светлина от светулките. Резултатът е растение с фосфоресциращи листа.

 1987 г. - Определяне на първата човешка генна карта и предложение на Министерството на енергетиката в САЩ да се започне амбициозен, спонсориран от правителството проект за определяне на последователността на всички 3 милиарда бази, които съставляват човешкия геном.

 1993 г. - Американският учен Джери Хол клонира за първи път човешки ембрион, но това предизвиква огромно възмущение и опитите са прекратени.

 1997 г. - Съобщава се за клонирането на първото млекопитаещо. Това е овцата, наречена Доли, след нея е клонирана и друга, която е назована Поли. През същата година японски учени успяват да имплантират дори цяла човешка хромозома в генома на мишка и поколението є вече произвежда определени човешки антитела.

37 души умират след объркан експеримент

37 души умират и над 1500 остават инвалиди в края на 80-те години на миналия век вследствие консумацията на използваната като хранителна добавка аминокиселина триптофан, добита с помощта на генномодифицирана бактерия.

L-триптофанът е една от незаменимите аминокиселини, жизненонеобходими за нормалното функциониране на човешкия организъм.

През 1989 г. компанията на японеца Шова Денко произвежда с помощта на генномодифицирана бактерия вариант на аминокиселината триптофан. При производството генът, който е трябвало да увеличи добива на триптофан, е бил съчетан с ДНК на бактерия и впоследствие изваден от нея. Продуктът е пуснат на пазара в САЩ. За броени месеци така получената добавка причинява необичайна болест, наречена EMS, която води до фаталните последици. Предполага се, че ГМ-бактерия по някакъв начин е била замърсена в рекомбинативния ДНК-процес. Компанията унищожава всички проби с ГМО веднага след като проблемът е идентифициран и става публично достояние. Заради светкавичното елиминиране на останките от триптофан назначеното разследване върху дейността є не може да стигне до окончателни заключения.

Няма да спре глада по света

В зората на развитието на ГМ-технологии и очакванията за по-високи добиви се заражда хуманната идея, че това е начин да се пребори световният глад и кризата с храните.

Големите надежди се превръщат в големи разочарования. Според данни на американския Център за органично земеделие:

 За 25 години - от 1975 до 2000 г., цената на семената на конвенциална соя се е повишила с 63%. За близо 10 години - от 2000 г. до днес, откакто семената на ГМ соя доминират на пазара, цената се е увеличила с 230%.

 Фермерите, които ще използват през следващата година новия пестицид на "Монсанто" раундъп 2, ще трябва да платят 42% повече, отколкото са плащали за него през 2010 г.

 Фермери, които отглеждат новата ГМ царевица СSmartStaxТ, ще плащат двойно повече, отколкото тези, които отглеждат конвенциалната.

Грешка от 400 години насам

"ГЕННОТО инженерство е грешка на 400 години. Започва с Картезианската революция и идеята, че животът е машина. Декарт още счита, че животните са всъщност машини. Картезианците правели дисекции на живи кучета и котки. Когато чували писъците, заключавали: това са зъбните колела на машината. Става дума за едно напълно механистично виждане. Ако разгледате последните 400 години, ще видите, че част от научната общност продължава този механистичен и много опасен мит. Учените в момента виждат целия жив свят като машини, а гените като софтуер - възмущава се Андрю Кимбрел. - Това е фундаменталната грешка на генното инженерство".

Диабетици умират след объркан експеримент

ГЕНЕТИЧНО изменена хранителна добавка причинява смъртта на 37 души и инвалидизира над 1500 в края на 80-те години на миналия век. L-triptophane (триптофан) е предназначен за диабетици и става обект на мащабна рекламна кампания в края на 80-те години на ХХ век.

През 1989 г. компанията на японеца Шова Денко произвежда генномодифициран вариант на аминокиселината триптофан, която се използва широко като хранителна добавка. При производството генът, който е трябвало да увеличи добива на триптофан, е бил съчетан с ДНК на бактерия и впоследствие изваден от нея. Продуктът е пуснат на пазара в САЩ. За броени месеци генетично изменената добавка причинява необичайна болест, наречена EMS, която води до фаталните последици. Предполага се, че ГМ-бактерия по някакъв начин е била замърсена в рекомбинативния ДНК-процес. Компанията унищожава всички проби с ГМО веднага след като проблемът е идентифициран и става публично достояние. Заради светкавичното елиминиране на останките от триптофан назначеното разследване върху дейността є не може да стигне до окончателни заключения. Шова Денко е изплатил над $2 млн. обезщетения на пострадалите от EMS.

 

Овцата Доли е първото клонирано млекопитаещо.
Овцата Доли е първото клонирано млекопитаещо.