Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васко и жена му са обвинени за трафик на просяци във Франция СНИМКА: Ройтерс
Васко и жена му са обвинени за трафик на просяци във Франция СНИМКА: Ройтерс

Българин, обвинен от спецпрокуратурата в София за участие в престъпен сговор за трафик на просяци във Франция, е пуснат на свобода срещу 2000 лева гаранция.

Васко Т. досега е бил под домашен арест в къщата си във видинско село. Специализираният съд обаче е изменил мярката му за неотклонение в по-лека след заседание във вторник.

Причината - вече значително е намаляла първоначалната опасност да бъдат укрити доказателства по делото, да се въздейства на свидетели или да бъде извършено друго престъпление.

Васко е задържан повече от 6 месеца, болен е от диабет, имал и други здравословни проблеми. В момента е безработен и обмислял да обжалва гаранцията пред апелативния спецсъд, защото нямал пари да я плати.

Жена му също е обвиняема по делото, под домашен арест е и няма доходи.

Двамата са задържани на 9 октомври 2019 г. при акция на антимафиоти от София и Видин и на спецпрокуратурата. На 11 октомври съдът ги оставя зад решетките, но по-късно ги праща под домашен арест.

Васко и жена му са обвинени, че са набирали кандидати с обещания за работа на Запад сред малоимотни и малограмотни хора, предимно роми. Те тръгвали на гурбет доброволно и просели основно в Париж.

Живеели в мизерни квартири. Французите били милосърдни, доста от тях рядко подминавали, без да дадат по някое евро.  Част от парите обаче отивали за трафикантите, които според прокуратурата осигурявали на просяците транспорта от България до Франция, подслон и храна.

При претърсване на жилища и коли миналата година полицаите са намерили и иззели 700 евро, 2000 шведски крони, бележки от преводи на различни суми, тетрадки с имена и суми в евро и други документи.

Разследването продължава и може да приключи с обвинителен акт или със споразумение, ако Васко и жена му пожелаят това. Досега двамата не са осъждани.