Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кинолегендата в ролята на Клеопатра
Кинолегендата в ролята на Клеопатра

   На 79-годишна възраст почина известната американска актриса Елизабет Тейлър, съобщиха от агенция Фокус, позовавайки се на телевизия Ей Би Си.
   Тя е печелила две награди Оскар и се превърна в икона за Холивуд с ролите си в "Клеопатра", "Кой се страхува от Вирджиния Улф", "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Бътърфилд, 8" и други. Снимала се е в повече от 50 филма. Между 1958 г. и 1961 г. четири пъти е номинирана за Оскар.

Преди два месеца тя беше хоспитализира в медицинския център Синай в Лос Анжелис заради проблеми със сърцето. Починалата е в компанията на четирите си деца.

Актрисата е известна и с многобройните си бракове – осем, два от които са с Ричард Бъртън. когото среща на снимачната площадка на “Клеопатра“, с който филм става и първата актриса, чийто хонорар надхвърля 1 млн. долара. С Бъртън се е снимала в общо 12 филма.

Още преди да срещне Бъртън през 1964 г., тя има зад гърба си четири брака – с Конрад Хилтън, Майкъл Уайлдинг, от когото има два сина, Майкъл Тод, на когото ражда дъщеря, и певеца Еди Фишер. От Бъртън също има дъщеря. Двамата се развеждат през 1974 г., за да се оженят пак по-късно за кратко.

Следващите й бракове са със сенатора Джон Уорнър и доста по-младия от нея обикновен строител Лори Фортенски. В изявление синът й Майкъл Уайлдинг я нарече “изключителна жена, която изживя живота си пълноценно“.

С теменужено сините си очи Елизабет Тейлър е призната за една от най-красивите жени и най-добри актриси. Родена е на 27 февруари 1932 г. в Лондон, но семейството й се премества през 1939 г. в Лос Анджелис заради Втората световна война, която започва в Европа. Дебютира в киното още на 10 години.

През целия си живот има сериозни здравословни проблеми, включително проблеми с алкохола и пристрастяване към лекарства, и претърпява различни операции. През 1961 година за малко не умира от пневмония. Тейлър водеше и активна анти СПИН-кампания чрез фондация, носеща нейното име..

Погребението на кинолегендата ще е по-късно през седмицата на частна церемония. Семейството помоли почитателите на звездата, вместо цветя, да изпращат пожертвования на фондацията “Елизабет Тейлър“.