Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УВЕРЕНОСТ: Либийският лидер е убеден в победата си.
УВЕРЕНОСТ: Либийският лидер е убеден в победата си.

   Международни сили нанасят нови въздушни удари  по позициите на лоялните на лидера Муамар Кадафи военни части, сражаващи се с антиправителствените сили в района на град Мисрата, съобщават от агенция Фокус, позовавайки се на Ройтерс.
По думите на жител на Мисрата първият удар е бил рано сутринта, а вторият по обяд.
В резултат на това силите, привърженици на Кадафи са подновили артилерийския обстрел срещу град Зинтан, на около 90 км източно от столицата Триполи, съобщава местен жител.
    „Бригадите на Кадафи започнаха бомбардировките от северната страна на града. Градът е напълно обкръжен. Ситуацията е много тежка”, заявил по телефона либийският гражданин, представил се като Абдулрахман. „Те получават подкрепления. Идват войници, подкрепени от танкове и бронирана техника. Молим международните сили да дойдат и да защитят цивилните”, е заявил Абдулрахман.

    Едновременно с това межднародните сили обсъдиха участието си в ситуацията в Либия. Арабските страни Кувейт и Йордания ще имат „логистичен принос” за действията на международната коалиция срещу режима в Либия, заяви британският премиер Дейвид Камерън, предаде АФП. Кувейт и Йордания се присъединяват към Катар, който изпрати изтребители Мираж, превръщайки се в единствената арабска страна, осигурила военни активи за международната коалиция, водена от САЩ, Великобритания и Франция.
Турция е предложила да предостави подводница и бойни кораби, за да подпомогне налагането на приетото от ООН оръжейно ембарго срещу Либия, заяви генерал от НАТО.
Ключова роля в мисията на НАТО за налагане на оръжейно ембарго на Либия ще изиграе Италия. Страната ще ръководи морските операции, съобщи агенция АНСА.
Вчера посланиците на страните от НАТО се споразумяха Северноатлантическият алианс да се включи в налагането на оръжейно ембарго срещу Либия.